Imagini apocaliptice într-o comună ieșeană. Un drum din comuna Dolhești s-a surpat pe o distanță de câteva sute de metri și s-a umplut de noroaie din cauza unei lucrări de apă și canalizare. Contractul în valoare de 8.800.000 lei au fost câștigat de o asociere de firme din Iași și Botoșani, însă lucrarea nu a mai fost dusă până la capăt. Precipitațiile din ultimele zile au făcut ca drumul să se prăbușească, să apară cratere de doi metri, iar pe sute de metri să se umple de noroaie. ”Drumul este impracticabil. S-a surpat pe o distanță mare, ei nici nu au avut utijale, nu au compactat cum trebuie, nu au pus terasamentul cum era. Este foarte greu acum de făcut ceva”, a spus Mirel Tăbăcariu, noul primar al comunei Dolhești. Nici primarul în funcție, Petru Butnariu, cel care a contractat proiectul, și nici constructorul nu au dorit să comenteze.
Dezastru într-o localitate din județul Iași după ploile abundente din ultimele zile. Un drum din comuna ieșeană Dolhești s-a surpat total, iar localnicii nu mai au pe unde circula. Drumul din satul Pietriș s-a surpat după o serie de lucrări făcute la rețeaua de alimentare cu apă și canalizare în zonă. În cursul anului trecut, Primăria comunei Dolhești a demarat o licitație pentru alimentarea cu apă și canalizare în satul Pietriș, proiect cu o valoare de 11.700.000 lei și finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) II. În urma licitației, lucrările au fost contractate de asocierea Ema Agro Construct din comuna ieșeană Prisăcani și Cornell’s Floor SRL Botoșani. Cele două firme au avut și trei subcontractanți. Contractul a fost semnat pentru 8.800.000 lei. Investiția din satul Pietriș a fost demarată în luna ianuarie a acestui an. Proiectarea a fost realizată de firma Youplan Development SRL din Piatra Neamț, firmă deținută de Vasile Fecioru și Timotei Fecioru.
O localitate fără apă și canalizare
Investiția a presupus lucrări de montare a țevilor de apă și canalizare și aducerea drumului la starea inițială. Temenul a fost stabilit la 12 luni de la data începerii lucrărilor.
„În prezent, comuna Dolhești, județul Iași, respectiv localitățile componente nu dispun de un sistem centralizat de alimentare cu apă potabilă. Necesarul populației, precum și a instituțiilor publice, se asigură integral din fântâni rurale și/sau microamenajări individuale/de grup, care nu prezintă condiții de siguranță și securitate sanitară pentru consumatori. Obiectul prezentei investiții îl constituie crearea infrastructurii de apă/apă uzată, care va contribui la diminuarea tendințelor de declin social- economic și la îmbunătățirea nivelului de trai al comunei. La stabilirea traseului pentru amplasarea sistemului de alimentare cu apă potabilă și sistemul de canalizare ape uzate menajere s-a ținut cont de configurația terenului și de domeniul public al localității Pietriș”, se arată în caietul de sarcini a procedurii.
Lucrare de mântuială, firma nu a avut nici toate utilajele
În urma ploilor abundente din ultimele zile, drumul din Pietriș s-a surpat complet, în unele zone apărând cratere de aproape 2 metri, iar noroiul este la tot pasul. Lucrările la rețelele de alimentare cu apă și canalizare au fost executate prost, iar efectele nu au întârziat să apară. Potrivit informațiilor, cele două societăți care au câștigat proiectul, nu au respectat proiectul tehnic, lucrările executate fiind neconforme. Cele două firme care s-au ocupat de investiție nici măcar nu au avut toate utilajele necesare realizării lucrărilor. „Problema este că dacă nu se făceau lucrări de mâna a doua nu se ajungea îl halul ăsta. Când te apuci să scoți atât pământ afară și vezi că este și foarte nisipos, trebuie să te gândești că la următoarea ploaie merge totul la vale. Drumurile trebuiau presate foarte bine după lucrări”, a spus un localnic din Dolhești. Oamenii nu mai pot circula nici măcar pe jos în condiții normale.
”Nici cu cizme nu faci față să cobori după apă sau după pâine, de copii care trebuie să meargă la școală nici nu mai discutăm”, a spus un alt localnic din zonă.
Noul primar din Dolhești: ”Nu și-au luat banii. Nu au compactat, nu au pus terasamentul cum trebuie. E dezastru”
Comuna Dolhești va avea de luna viitoare un nou primar. În urma alegerilor din luna iunie, primăria a fost câștigată de liberalul Mirel Tăbăcaru, cel care l-a învins pe primarul în funcție, social democratul Petru Butnariu. Noul primar susține că imaginile din teren sunt de groază și că circulația în tot satul este impracticabilă. Noul primar a menționat chiar că firmele care au lucrat nu au executat correct toate procedurile, iar drumul s-a surpat pe distanțe mari.
„Lucrările au demarat undeva la începutul anului, este vorba de un proiect de alimentare cu apă și canalizare. Sunt oricum mai multe probleme și nu știu cum să le remediem. Lucrarea este în garanție, constructorul va trebui să reface tot. Oricum, din câte știu nu a fost făcută recepția pentru că nu și-a luat încă banii. S-a surpat pe o distanță mare, ei nici nu au avut utijale, nu au compactat cum trebuie, nu au pus terasamentul cum era. Este foarte greu acum de făcut ceva”, a spus Mirel Tăbăcaru, noul primar al comunei Dolhești. 7IAȘI a încercat să ia legătura cu Petru Butnariu, primarul încă în funcție al comunei Dolhești, însă acesta nu a răspuns apelurilor telefonice pentru a comenta situația.
Responsabilii firmei care au făcut lucrarea refuză să comenteze
Nici cei de la firma Cornell’s Floor nu au dorit să ofere prea multe detalii, motivând faptul că e duminică și că sunt cu familiile și nu sunt la serviciu. Firma Cornell’s Floor este administrată de Elena Mirela Tiprigan, care apare ca unic asociat și administrator. Aceasta și-a declinat sarcinile către Valentin Neculcea, unul din inginerii firmei. Acesta s-a arătat iritat de întrebările 7IAȘI. „E duminică. Eu am treabă acasă. Auziți un copil? Nu sunt la serviciu”, a spus acesta. În 2023, societatea a avut o cifră de afaceri de 468.000.000 lei, un profit de aproape 15.000.000 lei. Firma avea înregistrați în 2023 un număr de aproape 300 de angajați.
Vlad ROTARU