Dezvoltatorul Ciprian Ciubotariu a demolat ilegal două clădiri din centrul istoric. Lucrările, ascunse după un gard înalt de patru metri

@ Dezvoltatorul imobiliar Ciprian Ciubotariu a ras de pe fața pământului mai multe clădiri din centrul istoric al municipiului Iași, imobile aflate la doar câțiva metri de sediul Primăriei Iași @ Acesta obținuse autorizație de construire pentru reabilitarea și extinderea unei clădiri de pe strada Agatha Bârsescu și pentru demolarea doar a unor anexe și magazii @ Ciubotariu însă a ridicat un gard înalt de patru metri și a pus la pământ toate clădirile de pe terenul său din centru @ Din vechiul edificiu a rămas „în picioare” doar zidul dinspre stradă @ Inițial, omul de afaceri a  intenționat să construiască un hotel cu trei etaje, dar nu a obținut aviz favorabil de la Comisia pentru Monumente @ Aparent a renunțat la proiect și a obținut autorizație pentru transformarea imobilului într-o casă de locuit @ Ciubotariu nu a ținut cont de autorizație și a dărâmat tot @ Conform legii, lucrările realizate fără autorizație sau cu nerespectarea acesteia în zonele construit-protejate/centre istorice, constituie infracțiune

Dezvoltatorul imobiliar Ciprian Ciubotariu a demolat ilegal mai multe clădiri din centrul Iașului, din spatele primăriei, într-o zonă în care sunt instituite restricții urbanistice. Terenul este amplasat într-o zonă „construit-protejată”, în perimetrul de protecție a mai multor monumente istorice. Inițial, omul de afaceri și-a manifestat intenția să construiască pe terenul de doar 500 metri pătrați de pe strada Agatha Bârsescu un hotel cu trei etaje. Proiectul a fost respins de către Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, dar și de forul superior, Comisia Națională pentru Monumente.

Ciubotariu nu a ținut însă cont de restricțiile impuse în zonă și, în cele din urmă, a făcut ceea ce a vrut. Mai precis, acesta a eliberat în totalitate terenul, demolând toate clădirile, deși autorizația de construire pe care o obținuse spunea cu totul și cu totul altceva.

Autorizația permite doar demolarea unor magazii. Ciubotariu a dărâmat tot

După ani de zile în care încercat fără succes să obțină aviz pentru demolarea clădirilor și construirea hotelului, Ciubotariu a depus o nouă documentație, de această dată pentru amenajarea unei clădiri cu destinația de locuință. Noua documentație a fost analizată, iar Comisia Zonală pentru Monumente Istorice a eliberat un aviz conform căruia proprietarului i s-a permis să demoleze doar câteva clădiri de mici dimensiuni, anexe și magazii. Cele două clădiri de dimensiuni mai mari nu trebuiau însă demolate. Autorizația specifica că acestea urmează a fi unite și că podul va fi transformat în spațiu de locuit. Toate aceste lucrări au fost însă condiționate de păstrarea aliniamentului și a liniilor arhitecturale specifice zonei.

După eliberarea avizului Comisiei pentru Monumente, la data de 1 aprilie, Ciprian Ciubotariu a obținut și autorizație de construire de la Primăria Municipiului Iași.

„Reparaţii capitale, extindere și comasare cladire pe aliniament existent, transformare pod în spaţiu de locuit și demolarea clădirilor C2, C3, C4. Teren in suprafata de 507 mp. (…)

Se propun spre demolare cladirile C2, C3, C4; Cladirile C1 respectiv C5 sunt propuse spre comasare, rezultand o singura cladire si transformarea podului in spatiu de locuit – rezulta C1 – Casa de locuit Sc = 217 mp, Sd = 405,6 mp; Regim de inaltime: Steh+P+Pod locuibil”, este descrisă autorizația de construire pe site-ul primăriei.

Conform documentului mai sus citat, Ciprian Ciubotariu trebuia să demoleze trei clădiri cu suprafețe cuprinse între 4 metri pătrați și 30 metri pătrați, dar nu și cele două clădiri mari, care trebuiau comasate și reabilitate. Pe portalul electronic al Oficiului Național de Cadastru și Publicitate Imobiliară pot fi observate cu ușurință clădirile care trebuiau demolate și cele care care trebuiau menținute. În imaginea alăturată, clădirile care trebuiau desființate conform autorizației de construire sunt marcate cu „X”.

În realitate însă, dezvoltatorul imobiliar a demolat toate clădirile aflate pe teren, urmând să construiască altceva de la zero.

Dezvoltatorul a ascuns demolările ilegale după un gard înalt de 4 metri

La scurt timp după obținerea autorizației de construire, omul de afaceri Ciprian Ciubotariu a împrejmuit proprietatea cu un gard înalt de patru metri astfel încât din exterior să nu se poată vedea absolut nimic. Cele mai recente imagini disponibile pe aplicația Google Streets au fost realizate în aprilie 2024, luna în care Primăria Iași a eliberat autorizația de construire. În aceste imagini, clădirea deținută de Ciprian Ciubotariu este încă „în picioare”. În prezent însă aceasta nu mai există, doar zidul dinspre strada Agatha Bârsescu fiind menținut.

Conform Legii 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, demolarea fără autorizație de construire sau cu nerespectarea acesteia a clădirilor care se află în zone construit protejate sau în zone de protecție a monumentelor istorice constituie infracțiune.

„Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă următoarele fapte: (…) executarea fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrărilor lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum şi orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la toate categoriile de monumente istorice prevăzute de lege – monumente, ansambluri, situri – inclusiv la anexele acestora, identificate în acelaşi imobil – teren şi/sau construcţii, la construcţii amplasate în zone de protecţie a monumentelor şi în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la construcţii cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentaţii de urbanism aprobate”, se arată în lege.

La Iași, alți dezvoltatori aflați în situații similare, nu au răspuns penal niciodată. Dosarele deschise pentru construcții ilegale în zonele protejate nu au ajuns vreodată în instanță.

Ciprian Ciubotariu a cumpărat proprietatea de pe strada Agatha Bârsescu în anul 2016. Prețul tranzacției vehiculat în presa locală a fost de 130.000 euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here