Mai multe primării au direcționat contracte de peste 1 milion de euro către firma unui politician din Cluj pentru construirea unor terenuri de sport. Florin Dragoș Rusu are un trecut controversat: a fost condamnat la plata unei amenzi penale pentru că a bătut un judecător și fosta iubită a obținut împotriva acestuia un ordin de protecție pentru că a fost agresată. Firma lui Rusu, Quick Smart City SRL a apărut peste noapte pe piața ieșeană, dar a devenit preferata primăriilor care i-au încredințat prin proceduri simplificate, fără licitație, 20 de contracte de la începutul anului. În 2020, Florin Dragoș Rusu a candidat pentru un loc în Parlament din partea PPUSL, iar presa din Cluj a scris despre el că lucrează la cabinetul deputatei Steluța Gustica Cătăniciu, în prezent PSD. ”Eu am încercat să fac lumea mai bună. M-am implicat în activități, ne-am întâlnit de 10 ori, cred. Eu nu am culoare politică, facem proiectele le merit. Nu umblăm cu mânării”, a declarat Florin Dragoș Rusu.
Un politician din Cluj, anchetat în urmă cu câțiva ani pentru că a lovit un judecător și și-a agresat fosta iubită, a prins afaceri de sute de mii de lei în județul Iași. Florin Dragoș Rusu, patronul firmei Quick Smart City SRL din Cluj- Napoca, a încheiat în cursul acestui an peste 20 de contracte în valoare de 5.284.223 lei (1.174.000 euro) cu primării din județul Iași. Societatea înființată în anul 2016 are ca obiect de activitate lucrări de construcții pentru clădiri rezidențiale și nerezidențiale, însă la Iași a dat lovitura cu terenurile de fotbal, parcurile și spațiile de joacă.
Florin Rusu este și președintele secției de handbal masculin de la Universitatea Cluj. În ultimii ani, acesta a avut mai multe probleme cu legea. În 2021, magistrații Curții de Apel Cluj au decis ca Rusu să fie condamnat la plata unei amenzi penale după ce l-a agresat pe un bărbat, avocat la data conflictului dar devenit între timp magistrat. În plus, în 2023, împotriva lui Rusu a fost emis un ordin de protecție. Acesta și-a agresat fosta iubită în apartamentul acesteia.
Bărbatul a candidat în 2020 pe listele PPUSL la Camera Deputaților, iar o vreme a fost angajat la cabinetul parlamentar al deputatei Steluța Gustica Cătăniciu.
„Sunt președinte la handbal la Universitatea Cluj. Am avut acum o vreme o problemă cu o domnișoară care m-a reclamat, dar s-a dovedit că am avut dreptate în instanță. Povestea cu judecătorul este adevărată. Era prietenul meu. Am avut o ceartă la un moment dat. Urma să plec de acolo, ne-am certat, ne-am împins. Am recunoscut că l-am împins și m-am ales cu un ultraj și cu o amendă penală.
Nu am fost în cabinetul doamnei Cătăniciu. Eu am încercat să fac lumea mai bună. M-am implicat în activități, ne-am întâlnit de 10 ori, cred. Eu nu am culoare politică, facem proiectele pe merit. Nu umblăm cu mânării”, a spus Rusu.
Firma a dat lovitura la Iași: peste 20 de contracte publice
Din 90 de contracte publice încheiate în 2024, un sfert sunt cu primării din județul Iași. Firma Quick Smart City SRL este administrată de Florin Dragoș Rusu, însă îl are înscris ca beneficiar și pe Petrosino Marcello. Societatea a fost înființată în 2016, iar în cursul anului 2023, cu doar 7 angajați declarați, a avut o cifră de afaceri de peste 13.200.000 lei, un profit de 556.000 lei și datorii de peste 4.700.000 lei.
Sute de mii lei pentru terenuri de fotbal în comunele ieșene
Un prim contract din 2024 a fost încheiat de firma din Cluj cu instituțiile ieșene a fost cel cu Primăria comunei Tansa. Este vorba de un contract de 268.500 lei încredințat pentru reabilitare locurilor de joacă în satele Tansa și Suhuleț. Contractul a fost încheiat în luna februarie 2024.
Ulterior a urmat un contract de 555.000 lei pentru construirea unor terenuri sintetice de fotbal în satele Măcărești și Moreni din comuna Prisăcani.
Câteva zile mai târziu, firma din Cluj Napoca a primit un contract de 389.848 lei pentru construirea unui teren de sport multifuncțional în comuna Cozmești, teren cu o lungime de 42 metri și o lățime de 22 metri.
În aceeași zi, societatea administrată de Florin Dragoș Rusu a primit alte două contracte de 20.000 lei pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate pentru construirea unui teren multisport în comuna Țigănași. Contractele au fost încredințate prin intermediul platformei electronice de achiziții publice la un interval de doar 3 minute.
Tot în luna februarie, firma a prins un contract de 276.211 lei pentru proiectarea și execuția unui teren de sport în satul Boureni, comuna Moțca.
Parcuri și locuri de joacă în toate comunele ieșene
La începutul lunii martie, firma din Cluj a beneficiat de un contract de 894.490 lei de la Primăria comunei Cristești pentru proiectarea și execuția unui parc în centrul comunei, în contract fiind incluse și dotările.
În luna martie 2024, societatea lui Rusu a mai primit un contract de 210.725 lei de la Primăria comunei Bivolari pentru reamenajarea unui parc din localitate.
În prima zi din luna aprilie, societatea respectivă a bătut palma cu Primăria comunei Prisăcani pentru lucrări de montare a unui covor sintetic pe terenul Școlii gimnaziale din localitate, contract cu o valoare de 113.630 lei.
Două zile mai târziu, pe 3 aprilie 2024, firma din Cluj a prins un contract de la Primăria comunei Bârnova pentru construirea unor terenuri de fotbal la școlile din satele Bârnova și Păun, contracte cu o valoare de 426.976 lei.
În aceeași zi, la interval de două minute de primul contract, firma în cauză a mai luat 318.200 lei de la Bârnova pentru amenajarea de parcuri și locuri de joacă la Școala din satul Păun și la Grădinița Bârnova.
Afaceri de milioane pe spatele primăriilor din județul Iași
Pe data de 17 aprilie 2024, Primăria comunei Șipote achiziționează servicii de „lucrări de construcții parcuri”, investiție pentru care încheie cu firma din Cluj un contract de 97.361 lei.
Pe 24 aprilie 2024 a urmat un alt contract de 399.814 lei cu localitatea Scobinți, în contul execuției lucrărilor și a furnizării dotărilor pentru un nou teren de sport în localitate.
În aceeași zi, firma din Cluj a bătut palma cu Primăria comunei Prisăcani pentru 134.400 lei privind amenajarea unor spații de joacă în satele Măcărești și Moreni.
O zi mai târziu, pe 26 aprilie 204, societatea a încheiat cu Primăria comunei Costuleni un contract privind construirea unui loc de joacă, contract cu o valoare de 293.690 lei.
La finalul lunii aprilie 2024 a urmat un contract cu Primăria comunei Focuri, în valoare de 199.800 lei, pentru amenajarea unui teren de sport cu gazon sintetic la Școala Profesională din localitate.
În vară a plouat cu bani: 600.000 lei de la o singură primărie din Iași
Pe 13 mai 2024, Primăria comunei Grozești a încheiat un contract cu firma din Cluj pentru construirea unui teren de sport, valoarea contractului fiind de 478.017 lei, cu dimensiuni de 45 pe 25 metri. În aceeași perioadă, societatea din Cluj- Napoca a mai beneficiat de 80.765 lei pentru a furniza echipamente pentru un parc în comuna Șipote. În cursul săptămânii trecute, pe 9 august, firma din Cluj a revenit la Grozești, unde i-a fost atribuit contractul pentru împrejmuirea terenului de sport, contract cu o valoare de 126.796 lei.
Cu toate acestea, omul de afaceri din Cluj susține că încasările nu decurg conform graficului și se plânge de cum decurg relațiile pe care le are cu instituțiile publice.
„Primăriile nu plătesc toate la timp, avem și câteva procese în derulare. Noi lucrăm și cu plata în rate. Facem proiectul și execuția de la A la Z, iar acolo unde sunt probleme, îndeosebi la primăriile mici, le dăm posibilitatea să plătească în rate”, a explicat administratorul Quick Smart City SRL.
Vlad ROTARU