- 7 IAȘI publică în ediția de astăzi fragmente dintr-un document exploziv, un raport de audit realizat de Curtea de Conturi cu privire la modalitatea de cheltuire a banilor alocați de Primăria Iași pentru organizarea Campionatului Mondial de Esports din 2023.
- A fost un jaf epocal: nu există documente justificative pentru milioane de euro cheltuite pentru cazare, mâncare, trasport, influenceri, arbitri, etc.
- 1 milion de dolari a fost plătit ilegal către un ONG din Macedonia care nu are nicio legătură cu Federația Internațională de Esports.
- Documentele cu care s-a încercat acoperirea fraudelor sunt un certificat constatator despre care chiar Curtea de Conturi spune că, ”nu se poate pronunța asupra veridicității și autenticității acestuia” și un act adițional încheiat pe sub masă prin care clubul sportiv al primăriei să angajează să suporte cheltuieli astronomice, inclusiv pentru competiții organizate anterior în alte colțuri ale lumii.
- În timpul controlului, Iustin Jalaboi, omul plantat de Chirica și Juravle la conducerea CSM Iași, a recunoscut plăsmuirea unor documente oficiale care să justifice plata milionului de dolari către o enitate fantomă.
Cheltuielile legate de organizarea Campionatului Mondial de E-sports au fost umflate printr-un act adițițional pe care clubul Primăriei, CSM Iași 2020, l-a semnat cu IEFS la începutul anului 2023. Conform acestui document, clubul sportiv se angaja să suporte din bani publici cheltuieli astronomice pentru arbitrii și influenceri, dar și să plătească pentru competiții care fuseseră organizate anterior. Adică să plătească și pentru „calificări”, denumite în actul adițional „competiții regionale”. Este ca și cum, Germania, țară care organizează Campionatul European de Fotbal, ar plătit toate cheltuielile făcute de echipele participante în campania de calificare.
„Urmare a încheierii actului adițional nr. 2/2023 la Acordul de parteneriat menționat anterior, s-a invederat obligația entității audiate, conform pct. 7, de acoperire și a cheltuielilor pentru competițiile regionale în valoare de 250.000 USD, concursurile regionale fiind o parte progresivă a Campionatului Mondial”, consemnează inspectorii de la Curtea de Conturi în raportul de audit.
Prin același act adițional, clubul sportiv al municipalității și-a asumat să plătească arbitrii competiției cu sume peste pragul admis de lege. Arbitrii au fost plătiți sume cuprinse între 400 și 500 de dolari pe zi. Inspectorii Curții de Conturi nu au reușit să obțină explicații sau documente justificative pentru banii plătiți sub forma premiilor și nici pentru sumele achitate influencerilor angajați pentru promovarea Campionatului Mondial de E-sports.
„Pct.17 din actul adițional arată că organizatorul va include plata remunerației pentru următoarele categorii de persoane angajate în cadrul bugetului evenimentului – un arbitru internațional pentru fiecare titlu de joc, 400 USD/zi, un arbitru principal – 500USD/zi, casteri/influenceri – maxim 40 – 200.000 USD pentru întregul eveniment, arbitri și administratori locali 40 – 25.000 USD.
Asumarea executării unor obligații inițiale ce fie exced cadrului legal(premii în valoare de 200.000 USD), fie sunt la un cuantum valoric superior celui prevăzut de reglementările legale (plata remunerațiilor către arbitri – 400 USD/zi și un arbitru principal – 500 USD/zi), în timp ce potrivit art. 17(1) din HG 1447/2007, organizațiile sportive pot achita în cadrul competițiilor internaționale un cuantum maxim de 200 lei/arbitru.
(…) Angajarea prin act adițional a unor cheltuieli reprezentând noi obligații contractuale ce incumbă instituției verificate și escaladarea cuantumului valoric ale celor inițiale – servicii de arbitraj – 29.000 USD, organizarea unor competiții regionale – 250.000 USD, ambasadori talente și influenceri – 200.000 USD, contravaloare premii – 500.000 USD, ce în fapt exced cadrului legal și pentru care nu s-au prezentat justificări pertinente și/sau referiri concrete la cauzele ce au determinat acest fapt”, consemnează auditorii Curții de Conturi în raportul pe care lă-au realizat.
Campionatul Mondial de E-sports a fost ilegal. Trebuia acordul Guvernului
Inspectorii Curții de Conturi mai remarcă și faptul că Campionatul Mondial de E-sports a fost organizat ilegal, deoarece conform legii, orice astfel de competiție (campionat mondial, european sau regional) poate fi organizată doar cu acordul Guvernului, prin ministerul de resort sau al agenției naționale pentru sport.
„În concluzie, nu au fost prezentate documente din care să rezulte înștiințarea de către entitatea auditată a Ministrului Sportului cu privire la acțiunul e ce urmează a fi desfășurate, respectiv organizarea Campionatului de E-sports, având în vedere prevederile art. 18(1) lit. R din Legea 69/2000 a educației fizice și sportului, potrivit căreia instituția menționată autorizează desfășurarea pe teritoriul României a campionatelor mondiale, europene și regionale și participarea reprezentayivelor naționale la campionate mondiale și europene organizate în străinătte, precum și la campionate regionale”, se mai arată în raportul de audit.
1.000.000 de dolari sifonați către un ONG
În vederea organizării Campionatului Mondial de E-sports la Iași, Clubul Sportiv Municipal Iași 2020 a încheiat cu IEFS (Federația Internațională de E-sports) acordul de partneriat cu numărul 88/30.12.2021. Conform articolului 5.1 din contract, CSM Iași 2020 se obliga să plătească către IEFS, prin transfer bancar, suma de 1.000.000 dolari, ca taxă de licențiere, astfel: 500.000 dolari în primul trimestru al anului 2022 și 500.000 de dolari cu maxim 30 de zile înainte de începerea Campionatului Mondial din 2023.În iunie 2023, cu câteva luni înainte de începerea Campionatului Mondial, se declanșa un adevărat scandal în jurul banilor plătiți de către CSM Iași ca taxă de licențiere. Publicația Repoter de Iași dezvăluia în premieră că CSM Iași a plătit cei 1.000.000 dolari într-un cont al unei entități fantomă. ONG-ul respectiv nu are nicio legătură cu Federația Internațională, își are sediul în Macedonia de Nord și este controlat de Vlad Marinescu și Boban Totovski, președintele, respectiv secretarul general al IEFS. Primarul Mihai Chirica și viceprimarul Daniel Juravle, principalii artizani ai acestei sifonări masive de bani publici, au negat informațiile, însă nu au demonstrat contrariul. Ba au făcut tot posibilul ca documentele oficiale să nu fie făcute publice. Un control al Curții de Conturi a scos însă totul la iveală.
Potrivit documentelor oficiale, CSM Iași a plătit din contul deschis la CEC Bank cu OP-ul nr 1/19.04.2022 suma de 2.285.150 lei, reprezentând contravaloarea a 500.000 de dolari către o subsidiară a IEFS cu sediul în Macedonia de Nord. Plata s-a făcut într-un cont deschis la banca NLB Banka Skopje, o bancă privată cu acționariat principal Bank of New York Mellon (BNY Mellon). Plata celei de a doua tranșe s-a efectuat dintr-un cont deschis la BCR Iași de către CSM în același cont al subsidiarei din Macedonia de Nord, astfel: 250.000 dolari în data de 29.03.2023, 50.000 dolari în data de 02.08.2023, 100.000 dolari în data de 09.08.2023 și 100.000 dolari în data de 08.09.2023. Deși scandalul plăților ilegale către un ONG care nu are legătură cu IEFS s-a declanșat în iunie 2023, CSM Iași a continuat să plătească încă 250.000 dolari către acea entitate.
Plăsmuirea de dovezi
Chirica și Juravle nu au oferit o explicație plauzibilă pentru plata celor 1.000.000 de dolari într-un cont al unui ONG care nu are nicio legătură cu Federația Internațională de E-sports. În schimb, împreună cu cei de la CSM Iași au plăsmuit o serie de documente care să dea o aparență de legalitate acestor tranzacții. Cum nu exista o bază legală pentru o astfel de plată, au fost inventate niște motive șmecherești, ca de borfași de colțul străzii! Un astfel de document este adresa nr. 341/30.03.2023 pe care CSM Iași a transmis-o IEFS. La data respectivă, CSM plătise deja către ONG-ul din Macedonia 750.000 de dolari. Prin această adresă, CSM solicită către IEFS să-i furnizeze un cont bancar din Europa unde să livreze taxa de licență întrucât ”legislația românească cu privire la trasferul fondurilor publice” nu le permite să efectueze plăți în afara Uniunii Europene. În cuprinsul aceleiași adrese, CSM precizează că ”motivat de conformarea cu reglementările europene și românești incidente în această materie, suma aferentă celei de a doua tranșe s-a efectuat în contul băncii din Macedonia dată fiind imposibilitatea efectuării acesteia într-un cont din Coreea”. Gogomania inventată de artizanii sifonării milionului de dolari nu ține nici până la colțul străzii, fiind evidentă de la o poștă. Simplul fapt că nici Macedonia de Nord nu este o țară membră a UE arată că motivele inventate de Chirica&co privind plațile nu sunt sustenabile.
Autodenunțul lui Jalaboi
Încercarea lui Chirica și a celor de la CSM de a acoperi sifonarea ilegală a unui milion de dolari din banii publici nu a ținut în fața auditorilor de la Curtea de Conturi. Raportul Curții demontează punct cu punct explicațiile penibile ale CSM și plasează aceste operațiuni într-o zonă a penalului. Potrivit informațiilor, reprezentanții CSM Iași nu au putut oferi o explicație, vreun document oficial sau vreo prevedere legală (așa cum au susținut până atunci) care să ateste impedimentul efectuării transferului de bani într-un cont bancar din Coreea. Mai mult, Iustin Jalaboi, omul plantat de Chirica și Juravle la conducerea CSM Iași, prin nota explicativă nr. 180/29.02.2024 face un autodenunț cu privire la circumstanțele plăților către ONG-ul lui Marinescu și Totovski. Jalaboi a declarat în scris auditorilor de la Curtea de Conturi că adresa transmisă de club către IEFS în martie 2023, după ce se făcuseră plăți de 750.000 dolari către ONG-ul din Macedonia, a fost întocmită la solicitarea lui Boban Totovski pentru a se crea o justificare în fața IEFS pentru deturnarea celor 1 milion de dolari. Practic, Jalaboi confirmă că adresa este un fals menit să acopere plăți ilegale de 1 milion de dolari. În timpul controlului, Jalaboi a prezentat o serie de documente transmise de către Boban Totovski prin care se încerca atestarea ONG-ului din Macedonia ca parte a IEFS. Curtea de Conturi nu le-a luat în considerare întrucât nu s-a putut stabili autenticitea documentelor.
Rareș Neamțu
Tudor Leahu