De când primarul Mihai Chirica promite un stadion la Iași, în țară au fost conostruite cinci arene noi pe care se joacă fotbal și unde sunt organizate competiții sportive. Sibiu, Arad, Sfântul Gheorghe au câte un stadion nou, iar la București au fost ridicate altele două de la zero. Primăria Iași a anunțat revizuirea proiectului noului stadion „Regele Ferdinand I”, promis de mai mulți ani încoace. Arena a fost mutată din pix din Moara de Vânt pe Șes Bahlui, iar municipalitatea va aloca alte fonduri, pe lângă cele 4 milioane lei deja cheltuite, pentru revizuirea documentației. Nimeni nu înțelege care este strategia lui Chirica. Anul trecut spunea că nu intră în discuție construcția unui stadion decât după începerea lucrărilor la o nouă sală polivalentă. „Până când nu văd prima sapă în amplasamentul viitoarei săli polivalente, nu pot vorbi de stadion. Pentru că nu pot să spun ca vom face stadion. E un termen atât de generic”, este declarația lui Chirica din noiembrie 2023. În 2024 spune că face stadion pe datorie. Primăria împrumută 100 milioane de lei de la BRD, dar banii nu sunt suficienți. Chirica mută o machetă pe harta Iașului și de fiecare data toacă alți bani pe studii și documentații.
Cinci ani de promisiuni, amplasamente schimbate din pix și milioane de lei aruncate pe un proiect care va fi revizuit. Alți bani, altă distracție! Doar că distracția este foarte scumpă și este suportată din buzunarele ieșenilor. Noul stadion „Regele Ferdinand I” promis de primarul Mihai Chirica este de fapt o machetă virtuală. Arena visată are de 24.000 locuri și se plimbă pe harta Iașului după cum bate vântul. După ce ani la rând, stadionul a fost proiectat pentru zona Moara de Vânt, primăria a schimbat amplasamentul cu zona Șes Bahlui, pe un teren situat lângă complexul comercial Era Park.
În 2019, Chirica anunța cu fast că primăria va construi o arenă de 15-20.000 locuri, amplasamentele propuse fiind Moara de Vânt și Copou, pe locul actualului stadion. În 2020 a dat proiectarea firmei Sigm-Home Project SRL pentru 4 milioane lei (sumă cu tot cu TVA), amplasamentul final fiind cel din Moara de Vânt. Odată cu proiectarea, investiția a bătut pasul pe loc, iar în ultimii ani Mihai Chirica a tot vorbit de noul proiect fără să facă nimic concret.
4 milioane lei cheltuite de pomană în 2020! Primăria reface proiectul stadionului mult promis
Zilele trecute, Primăria a anunțat că va trece la revizuirea și actualizarea proiectului făcut de Sigm-Home Project SRL pentru noul amplasament, cel de la Șes Bahlui. Primăria a propus un teren de 45 hectare în zonă, pe care ar urma să fie construit noul stadion.
„Proiectul de realizare a unui stadion de nivel european în municipiul Iași face un pas important. În perioada imediat următoare municipalitatea va lansa o licitație pentru revizuirea și actualizarea proiectului Stadionului Municipal „Regele Ferdinand I”, ținând cont de noul amplasament din zona complexului Era (șes Bahlui – Cicoarei). Primăria municipiului Iași are la dispoziție atât o parcelă de teren de 45 de hectare în zonă, cât și o sumă 100 de milioane de lei pentru a începe lucrările, banii provenind dintr-un împrumut contractat de la BRD”, a anunțat Primăria Iași.
Aceleași date tehnice, aceleași sume
În 2020, potrivit indicatorilor tehnico-economici adoptați de Consiliul capacitatea noii arene era prevăzută la circa 24.000 de locuri, iar valoarea totala a investiției a fost estimată la 550 de milioane de lei (circa 113 milioane de euro). Și acum, municipalitatea prezintă aceleași date tehnice, aceleași sume, singura diferență fiind amplasamentul. Primăria are circa 110 hectare teren în zona Era Park, din care ar aloca 45 hectare pentru noul stadion. Amplasamentul nu este conectat la nici un drum în momentul de față.
Împrumut de 100 milioane lei în campania electorală
După ce patru ani a lăsat proiectul stadionului în așteptare, în plină campanie electorală pentru alegerile locale din iunie, primarul Mihai Chirica anunța contractarea unui împrumut de la BRD pentru noul stadion, dar și pentru modernizarea unor străzi din oraș. Proiectul a fost aprobat de plenul Consiliului Local, iar Chirica a avut cale liberă pentru contractarea împrumutului. Banii de la BRD reprezintă un sfert din investiție, restul urmând a fi acoperiți în baza unui program multi anual, conform declarațiilor șefilor din primărie în momentul adoptării proiectului de hotărâre.
Povestea unei promisiuni electorale: ieșenii așteaptă stadion de trei mandate
În 2018, odată cu lansarea unor proiecte de stadioane în țară, primăria de la Iași promova varianta unei arene care să semene cu cel pe care își disputa meciurile de pe teren propriu formația Al Ain, din Emiratele Arabe Unite, stadion de 20 milioane de euro.
În aprilie 2019, primarul Mihai Chirica promitea modernizarea arenei „Emil Alexandrescu” din Copou, proiect cu o valoare de 48 milioane de euro. La vremea respectivă, primarul promitea mărirea capacității stadionului la aproximativ 20.000 de locuri.
Ulterior, în aprilie 2020, în perioada pandemiei de Covid-19, edilul deja prezenta proiectul noului stadion din Moara de Vânt, cel făcut de Sigm-Home Project SRL. În 2021, edilul susținea că proiectul stadionului nou s-a blocat la Guvern și a dat vina pe USR-PLUS, partid care la vremea respectivă era la guvernare alături de PNL, formațiune pe care Mihai Chirica o reprezintă. În vara lui 2023, Mihai Chirica susținea că primăria poate veni cu 20 la sută din investiția privind noul stadion și că proiectul ar urma să fie gata în patru ani. În campania de la alegerile locale din 2024 a contractat împrumutul și a reluat vechiul proiect al stadionului la care va aloca noi bani pentru revizuirea documentației.
Chirica a vorbit patru ani. Alții au construit deja stadioanele
În tot acest timp, ale primării din țară s-au mișcat mai inteligent și au reușit să ridice noi arene sportive similare cu cea visată de trei mandate de primarul Mihai Chirica. De exemplu, la Sibiu a fost dat în folosință, în 2022, o arenă de 13.000 locuri, unde își dispută meciurile echipa de primă ligă FC Hermannstadt. Lucrările la stadion au început în 2020, valoarea totală fiind de 32 milioane euro.
Un alt stadion de primă ligă este cel al echipei Sepsi Sf. Gheorghe. Arena are o capacitate de 8.500 locuri și a fost dată în folosință în 2021, costurile totale fiind de 25 milioane euro. Construcția arenei a fost finanțată integral de Guvernul Ungariei.
În București au fost date în folosință stadioanele Ghencea și Arcul de Triumf, arene cu 30.000 locuri (95 milioane euro) și 8.200 locuri (24 milioane euro). Ambele au fost finanțate de statul român, Ghencea fiind dat în folosință în 2021 și Arcul de Triumf în 2020.
O altă arenă din țară, care a fost finalizată în 2020 este stadionul ”Francisc Neuman” din Arad, unde joacă echipa locală de primă ligă UTA. Are o capacitate de 11.500 locuri și a costat 14 milioane euro.
Chirica în toamna lui 2023: ”Ne îndopăm cu proiecte!” . 2024: ”Mutăm stadionul pe Șes Bahlui”
În noiembrie anul trecut, Mihai Chirica susținea că nu vrea să vorbească de stadion până nu vede începută construcția la sala polivalentă din Moara de Vânt. Campania electorală din iunie l-a făcut însă să treacă peste această promisiune.
„Eu zic că ne îndopăm cu proiecte, dar nu apucăm să inaugurăm pe nici unul dintre ele. Lumea mă tot testează să vadă cum reacționez la ideea de stadion și am spus-o răspicat: până când nu văd prima sapă în amplasamentul viitoarei săli polivalente, nu pot vorbi de stadion. Pentru ca nu pot sa spun ca vom face stadion. E un termen atât de generic, dar îmi trebuie o certitudine”, a precizat primarul Mihai Chirica pe 21 noiembrie 2023.
Vlad ROTARU