Managerul Spitalului de Copii Sf. Maria încearcă să scape de angajații incomozi punând presiune inclusiv pe sindicatele pe care aceștia le reprezintă. Codrina Dimitriu, fosta asistentă-șefă a Secției ATI, unul dintre cadrele medicale care au reclamat că spitalul a achiziționat catetere venoase defecte, a devenit ținta unei campanii de intimidare fără precedent inițiată de managerul Alina Belu. Aceastaa cerut Sanitas să o schimbe din funcția de reprezentant al sindicatului din cadrul spitalului. „Vă rugăm să desemnați o altă persoană care să preia atribuțiile de reprezentant al Sindicatului Sanitas în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Sf. Maria Iași până la dispariția disensiunilor, pentru a evita ca activitatea de angajat să nu interfereze cu cea de reprezentant al unei organizații sindicale”, a cerut Alina Belu conducerii Sanitas. În replică, liderii Sanitas au susținut că reprezentanții organizației sindicale nu pot fi schimbați oricând dorește managerul unui spital. „Cum ar fi ca fiecare manager de spital să-și aleagă singur reprezentantul sindicatelor? Doamna Dimitriu este reprezentant al sindicatului și nu pot să îi iau atribuțiile”, a precizat Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași. Managerul Spitalului de Copii a declanșat o adevărată acțiune de hărțuire a angajaților care arată problemele cu care se confruntă unitatea medicală, cazurile fiind la ordinea zilei.
Managerul Spitalului de Copii Sf. Maria, Alina Belu, a declanșat o campanie de intimidare și hărțuire împotriva unei angajate care a sesizat faptul că unitatea medicală a achiziționat catetere venoase defecte, care se rup.
7IAȘI a relatat în ediția de ieri cazul Codrinei Dimitriu, asistenta șefă de la Secția ATI, și a medicului Valentin Munteanu, sancționați în Comisia de Disciplină, după ce aceștia au reclamat faptul că echipamentele medicale sunt proaste și se rup. Managerul Alina Belu a mers mai departe și a cerut în cazul lui Codrian Dimitriu înlăturarea acesteia din funcția de președinte al filialei sindicatului Sanitas din cadrul Spitalului de Copii. Dimitriu reprezintă sindicatul în unitatea medicală și este vocea celorlalți angajați în disputele cu conducerea de la „Sf. Maria”. Cum între cele două era deja un conflict, Alina Belu a insistat pe înlăturarea asistentei și din funcția de la sindicat.
Managerul de la spitalul de Copii a cerut schimbarea liderului de sindicat
Codrina Dimitriu arată că Belu a cerut schimbarea sa de la sindicat pentru a nu mai putea participa la ședințele de consiliu de administrașie și alte întâlniri la care are dreptul. Codrina Dimitriu este șefa filialei pe spital a sindicatului și deține și calitatea de primvicepreședinte Sanitas pe județul Iași. Dimitriu susține că la aceste ședințe a atras mereu atenția asupra problemelor din spital, probleme igniorate de managerul Belu.
„Managera spitalului a trimis a înaintat/trimis o adresă către Sindicatul Sanitas, fără nici un drept și fără nici un temei legal, prin care solicită expres să fiu schimbată din funcția de prim-vicepreședinte, pentru a nu mai putea lua parte la ședințe de Consiliu de Administrație și la ședințele de Comitet Director din cadrul Spitalului de Copii Sf. Maria, la care în repetate rânduri am sesizat verbal ineficiența și inoportunitatea anumitor decizii ale managerei, precum și numeroasele abuzuri de către manageră asupra personalului medical membru Sanitas”, a menționat Codrina Dimitriu.
Motivația lui Belu: lipsa gestiunii
Motivul găsit de Alina Belu a fost tocmai lipsa acelei gestiuni invocate pentru a o băga pe Codrina Dimitriu în Comisia de Disciplină. Belu a trimis o adresă către Sanitas prin care cere înlocuire a lui Dimitriu pe motiv că aceasta nu poate fi și sindicalist și angajat cât timp există acest conflict.
„Cu ocazia inventarierii efectuate la Secția Clinică ATI s-a emis decizia nr.1493/01.11.2023 pentru predarea/primirea gestiunii de la asistentul medical Dimitriu Codrina la asistentul medical Urma Alina. Cu această ocazie s-au constatat diferențe de plus și minus în gestiune, fapt ce a dus la apariția unor disensiuni între angajator și angajat. Menționăm că angajatul, respectiv doamna Dimitriu Codrina este președinte Sindicat Sanitas filiala Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Sf. Maria Iași. Ținând cont de cele anterior menționate vă rugăm să desemnați o altă persoană care să preia atribuțiile de reprezentant al Sindicatului Sanitas în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Sf. Maria Iași până la dispariția disensiunilor, pentru a evita ca activitatea de angajat să nu interfereze cu cea de reprezentant al unei organizații sindicale”, susține Alina Belu în adresa către sindicatul Sanitas Iași.
Sanitas îi taie dorința lui Belu: „Membrii aleși în organizațiile sindicale au protecția legii”
La notificarea trimisă de Alina Belu, sindicatul Sanitas răspunde că legea este clară, și că orice sindicalist nu poate fi înlăturat din funcție oricând cere cineva nemulțumit. „Potrivit art. 9(1) din legea 367/2022, membrilor aleși ai organelor de conducere ale organizațiilor sidicale li se asugură protecția legii contra oricăror forme de condiționare, constrângere sau limitare în exercitarea funcțiilor lor. De asemenea, articolul 10 din cuprinsul aceleiași legi prevede că sunt interzise modificarea și/sau desfacerea contractelor individuale de muncă sau a raportului de muncă ori de serviciu ale membrilor organizaților sindicale, orice excludere a acestora din procesul de angajare, transfer, retrogradare, lipsire de oportunități de formare, precum și orice alte acțiuni sau inacțiuni ce aduc prejudicii membrilor organizațiilor sindicale pentru motive care privesc apartenența la sindicat sau activitate sindicală. Persoanele alese în organele de conducere ale organizațiilor sindicale beneficiază de aceeași protecție, pe perioada mandatului”, arată cei de la Sanitas Iași.
Sanitas: „Cazul izolat expus de către dumneavoastră nu este de natură să afecteze calitatea de primvicepreședinte al Sindicatului Sanitas județul Iași”
Mai mult, reprezentanții Sanitas susțin că atribuțiile de sindicalist nu interferează cu cele de angajat, chiar și în cazul unui conflict. Sanitas arată că disputa din spital nu afectează calitatea de sindicalist a asistentei oricât ar încerca managerul să susțină acest lucru.
„Prin urmare, cazul izolat expus de către dumneavoastră nu este de natură să afecteze calitatea de prim-vicepreședinte al Sindicatului Sanitas județul Iași, calitate ce aparține doamnei Dimitriu Codrina, calitatea dânsei de reprezentant al Sindicatului în cadrul Spitalului și să interfereze cu activitatea de angajat. Cu referire strict la diferendul derivat din emiterea Deciziei nr.1493/01.11.2023, referitoare la predarea/primirea gestiunii de la doamna Dimitriu Codrina, în calitate de asistent medical, pentru o justă soluționare a acestuia, vă rugăm să aveți în vedere că art. 169 din cuprinsul contractului colectiv de muncă oferă posibilitatea ca la cererea expresă a membrilor organizațiilor sindicale, aceștia pot fi asistați de reprezentanții federațiilor în susținerea unor drepturi sau cereri. Atribuțiile sindicale ale doamnei Dimitriu Codrina nu sunt de natură să interfereze cu activitatea de angajat ca urmare a apariției disensiunilor”, se arată în răspunsul sindicatului Sanitas Iași.
Alina Belu a trecut peste Sanitas în nominalizarea unor persoane din spital
Mai mult, Codrina Dimitriu arată că managerul Alina Belu că a numit în unele comisii din cadrul spitalului persoane fără știrea organizației, numiri pe care doar Sanitas le poate face.
„De asemenea, printre abuzurile pe care le-am reclamat au fost și deciziile de numire în diferite comisii ale Spitalului, în locul eligibil al Sindicatului Sanitas și unde Sanitasul are dreptul să numească. Atașăm în acest sens Anexa nr.9- Adresa Sindicat către Spital prin care Sindicatul Sanitas notifică Spitalul că nu are dreptul și nici competența să interfereze cu acțiunile Sindicatului și să numească membri în numele Sindicatului”, arată Codrina Dimitriu.
De altfel, și Sanitas i-a cerut lui Alina Belu să revină asupra acelor numiri. O dovedește adresa din 14 noiembrie 2023.
„Având în vedere faptul că în cel puțin două comisii stabilite la nivelul unității dumnevoastră reprezentanții salariaților (Comitetul de sănătate și securitate în muncă) și cei ai Sindicatului Sanitas județul Iași (Comisia pentru primirea și soluționarea plângerilor/sesizărilor de hărțuire pe criterii de sex și hărțuire morală la locul de muncă), nominalizarea reprezentanților salariaților sau a sindicatului s-a făcut fără a fi înștiințată organizația sindicală, vă rugăm să reveniți asupra acestor decizii pentru a putea nominaliza sindicatul persoane în aceste comisii. Pentru o bună colaborare, pentru viitor vă rugăm să ne solicitați nominalizarea unor salariați în diverse comisii înaintea emiterii unor decizii și înauntea emiterii de către aceste comisii a unor documente administrative ce pot fi lovite de nulitate”, se arată în adresa înaintată de Sanitas și semnată de președintele Iulian Cozianu și de Codrina Dimitriu.
Șeful Sanitas Iași: „Ce ar fi ca fiecare manager de spital să-și aleagă singur reprezentantil sindicatelor?”
7IAȘI a discutat cu Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași, pe această temă. Cozianu susține că sindicaliștii nu pot fi schimbați din funcții după cum ar cere fiecare manager cu care intră în conflict.
„Este un conflict între lidera noastră de acolo și manager. Ele au fost prietene, am încercat să le spun să găsească o variantă de comunicare. Totul a plecat de la schimbarea asistentei-șefe din funcție, iar managerul mi-a trimis o hârtie precum că fiind în conflict nu mai poate reprezenta sindicatul. Acest lucru nu are relevanță. Dacă o instanță va decide altceva, atunci lucrurile stau altfel. Ce ar fi ca fiecare manager de spital să-și aleagă singur reprezentantul sindicatelor? Doamna Dimitriu este reprezentant al sindicatului și nu pot să îi iau atribuțiile. Eu încerc să armonizez relațiile cât pot. Este un orgoliu exagerat. Managerul i-a făcut plângere pentru povestea cu lipsa la inventar și așa s-a construit situația de conflict. Putem ajunge ca mâine fiecare manager să trimită o solicitare că nu-i convine de sindicalist și că vrea pe altcineva. Până la o soluție definitivă a instanței, ele nu au decât să lase supărările deoparte și să lucreze pentru angajații spitalului și pentru pacienți, așa cum este și normal”, a spus Iulian Cozianu, președintele filialei ieșene a sindicatului Sanitas.
Anchetați și sancționați după ce au reclamat problemele din spital
Disputa din unitatea medcilă a pornit de la faptul că medicii de la Spitalul de Copii Sf. Maria sunt nevoiți să folosească pentru tratarea pacienților în stare critică catetere venoase defecte sau de o calitate îndoielnică, care se rup în timpul manevrelor medicale. Medicul Valentin Munteanu și asistenta-șefă Codrina Dimitriu, care conduceau Secția ATI, au ajuns în fața comisiei de disciplină, după ce au semnalat conducerii problemele legate de cateterele achiziționate de spital. Dispozitivele nu au fost înlocuite, medicii nu au primit vreun răspuns, dar asistenta-șefă, care a sesizat problemele a fost schimbată din funcție și sancționată. Culmea, Spitalul Sf. Maria a dat-o în judecată, solicitând contravaloarea unor catetere pe care aceasta le-ar fi avut în gestiune. Managerul Alina Belu a declanșat o adevărată campanie de hărțuire împotriva doctorului Munteanu și a asistentei Dimitriu, pe care i-a anchetat chiar și pentru consumul ridicat de „Cif” folosit pentru curățarea suprafețelor.
Vlad ROTARU