GRECIA introduce săptămâna de lucru de 6 zile, în anumite condiții. De când e valabilă măsura și care sunt angajații vizați

Anul trecut, Parlamentul Greciei a aprobat o nouă Lege a Muncii, care introducea săptămâna de lucru de șase zile și un program de lucru flexibil, în ciuda protestelor partidelor de opoziție și ale sindicatelor, potrivit greekreporter.com.

Guvernul a susținut că noua lege încorporează directivele Uniunii Europene (UE) în legislația greacă, fiind o modalitate de combatere a muncii nedeclarate, oferind flexibilitate și stimulând ocuparea forței de muncă în general.

Noua lege permite lucrătorilor cu normă întreagă să aibă un al doilea loc de muncă cu jumătate de normă și să lucreze până la treisprezece ore pe zi. Cu alte cuvinte, aceasta se ridică la șaizeci și cinci de ore pe săptămână (săptămână de cinci zile) sau șaptezeci și opt de ore (săptămână de șase zile).

De asemenea, stabilește condițiile pentru o săptămână de șase zile, dacă este necesar, scrie ziare.com.

Angajatorii vor putea să ofere noilor lucrători o perioadă de probă de până la șase luni și să îi concedieze în primul an fără compensație sau preaviz, dacă nu se convine într-un alt mod.

Inițiativa inovatoare are scopul de a răspunde penuriei acute de muncitori specializați în diverse sectoare ale economiei grecești.

Astfel, începând cu data de 1 iulie, angajații vor avea opțiunea de a lucra mai mult decât standardul tradițional de cinci zile pe săptămână. A șasea zi de muncă va viza în special companiile din sectorul industrial, care au o linie de producție continuă.

Companiile sunt încurajate să ofere stimulente atractive pentru a motiva angajații să adopte noul program. Oricum, dacă a șasea zi lucrătoare va pica într-o zi de sărbătoare sau duminica, angajatul va primi un spor de 75%.

Programul de 6 zile poate fi decis, în cazuri excepționale, și în companiile private unde este un volum mare de muncă. Volumul de muncă crescut va fi supus revizuirii de către Inspectoratul Muncii, pentru a stabili dacă programul de 6 zile este justificat.

Așa cum era de așteptat, introducerea săptămânii de lucru de șase zile a generat diverse reacții în rândul experților și al publicului.

Unii economiști și analiști de piață văd această măsură ca pe o soluție temporară eficientă pentru a depăși criza forței de muncă și a stimula creșterea economică.

Pe de altă parte, există îngrijorări privind impactul asupra sănătății și bunăstării angajaților, precum și riscul de suprasolicitare și burnout.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here