LIVE- TEXT Alegeri 2024! Peste 800.000 ieșeni sunt așteptați astăzi la urne. Toate detaliile despre votul de la Iași

UPDATE ORA 22.00 Cifre finale ale prezenței la urne în județul Iași. Astfel, în județul Iași s-au prezentat la urne a fost de 41 procente, respectiv 331.864 persoane cu drept de vot.

În municipiul Iași prezența a fost de 34.64 procente, adică 111.757 de ieșeni prezenți la urne din 322.580. Au votat 108.201 pe listele permanente, 3.171 pe listele suplimentare și 388 cu urna mobilă.

În 2020, la urne au fost 37,28 la sută dintre ieșeni, cu precizarea că urnele s-au închis la ora 21.00. Pe municipiu s-a înregistrat în 2020, o prezență de 27,31 la sută, adică 87.925 persoane cu drept de vot.

UPDATE 21.00 prezența la urne în județul Iași este de 40,25 %, de peste 325.000 voturi. In schimb, s-au înregistrat un procent de 33.76% pe municipiul Iași, adică 108.000 voturi.

UPDATE 19.30 Mai multe secții de votare din județul Iași au rămas fără curent electric.

Este vorba de secția din satul Frăsuleni, comuna Victoria. De asemenea, toate secțiile din comuna Popești se confruntă cu aceeași problemă.

UPDATE 18.00– IPJ a deschis 14 dosare penale în cazul unor fraude la urne.

La nivelul județului Iași au fost semnalate 97 de incidente în legătură cu procesul electoral, dintre care 3 în curs de verificare, 94 au fost soluționate/verificate, iar 67 nu s-au confirmat. Angajații MAI au intervenit operativ în cazul fiecărei sesizări, luând măsurile prevăzute de lege atunci când a fost cazul. Astfel, au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale și au fost întocmite 13 dosare penale pentru posibile infracțiuni. Pentru orele următoare, efectivele MAI își vor concentra misiunile pe menținerea ordinii și siguranței publice, cu precădere în zona secțiilor de votare pentru ca procesul de vot să decurgă fără probleme. O atenție deosebită va fi acordată soluționării sesizărilor privind fapte contravenționale sau penale care au legătură cu alegerile„, au spus reprezentanții IPJ Iași.

UPDATE 16.45– Scandal în comuna Moțca. Doi bărbați au devenit agresivi in fața secțiilor de votare. Polițiștii i-au imobilizat și amendat.

La data de 09 iunie a.c., în jurul orei 14:05, la o secție de votare din satul Boureni, comuna Moțca s-a prezentat un bărbat de 44 ani din localitate care a provocat scandal, motiv pentru care polițistul aflat în misiunea de protecție a secției de votare a intervenit, imobilizându-l. Persoana agresivă a fost preluată ulterior de o patrulă de poliție din cadrul Secției de Poliție 6 Rurală Pașcani, condusă la sediul postului și sancționată contraventional cu amendă în valoare de 200 lei. La scurt timp, la aceeași secție de votare, s-a prezentat un alt bărbat din localitate, în vârstă de 20 de ani, care nemulțumit de măsura luată față de cealaltă persoană a provocat scandal, motiv pentru care polițistul a procedat și la imobilizarea acestuia. Tânărul în cauză a fost preluat de o patrula de poliție din cadrul secției rurale și condus la post. În cauză se continuă cercetările la nivelul Poliției Municipiului Pașcani, urmând a fi dispuse măsurile legale”, au spus reprezentanții IPJ Iași.

UPDATE 16.00– Prezența la urne pe județul Iași este de 27 %. Pe municipiul Iași, prezența este de 21.62 %.

În 2020, la ora 16.00, prezența pe județ era de 26,01 %, iar pe municipiul Iași era de 18,15 %.

UPDATE 15.50– Cinci dosare penale în județul Iași de la deschiderea urnelor.

La nivelul județului Iași au fost semnalate 44 de incidente în legătură cu procesul electoral, dintre care 10 au fost soluționate și 8 în curs de soluționare, iar 26 nu s-au confirmat. Angajații MAI au intervenit operativ în cazul fiecărei sesizări, luând măsurile prevăzute de lege atunci când a fost cazul. Au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale. Totodată, s-au întocmit 5 dosare penale pentru posibile infracțiuni. Pentru orele următoare, efectivele MAI își vor concentra misiunile pe menținerea ordinii și siguranței publice, cu precădere în zona secțiilor de votare pentru ca procesul de vot să decurgă fără probleme. O atenție deosebită va fi acordată soluționării sesizărilor privind fapte contravenționale sau penale care au legătură cu alegerile. Sesizați orice încălcare a legii electorale la 112!„, au transmis reprezentanții IPJ Iași.

UPDATE 15.40– La secția 15 de la Școala Petru Poni din Păcurari, o femeie a primit două buletine de vot deja ștampilate cu sigla PSD. Liberalii au susținut că secția a fost închisă, însă acest lucru a fost infirmat. Totuși, Poliția a întocmit un dosar penal pentru fals în documente.

La data de 09 iunie a.c., ora 10:20, poliția a fost sesizată cu privire la faptul că la o secție de votare din municipiul Iași, un alegător ar fi primit buletine de vot ștampilate. Polițiștii au efectuat verificări, ocazie cu care au constatat că cele sesizate se confirmă. Ulterior, pe timpul verificărilor s-a constatat și faptul că persoanei în cauză nu i-au fost înmânate alte două buletine de vot. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de falsificarea documentelor și evidențelor electorale și împiedicarea exercitării drepturilor electorale„, au spus reprezentanții Poliției ieșene.

 

Cercetările continuă în vederea stabilirii împrejurărilor în care s-a produs incidentul, urmând a fi dispuse măsurile legale.

UPDATE 14.00– Prezența la urne în județul Iași este de 21.30 la sută, ceea ce înseamnă că din cei peste 800.000 ieșeni cu drept de vot și-au exprimat opțiunea peste 172.000. În municipiul Iași prezența este de 17.25 la sută, ceea ce înseamnă că au votat peste 55.000 din cei peste 322.000 de oameni cu drept de vot.

În 2020, prezența la ora 14.00 era de 19.77 la sută pe județ, iar pe municipiul Iași era de 14.43 la sută.

UPDATE 11.10- Tentativă de vot multiplu la Pașcani. Poliția a făcut dosare penale.

„Ca urmare a informațiilor referitoare la faptul că la o secție de votare de pe raza municipiului Pașcani, membrii comisiei de votare ar fi dat mai multor persoane, câte patru buletine de vot, în loc de unul, Compartimentul Relații Publice din cadrul I.P.J Iași este abilitat să comunice următoarele: 

Polițiștii au efectuat verificări, ocazie cu care au identificat persoanele care ar fi primit mai multe buletine de vot.

În cauză au fost întocmite două dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fraudă la vot. Cercetările continuă în vederea stabilirii împrejurărilor în care s-a produs incidentul, urmând a fi dispuse măsuri legale”, au spus reprezentanții IPJ Iași.

UPDATE- 10.10 Până la această oră, la secțiile din județul Iași au votat 6.25 la sută dintre ieșenii cu drept de vot. Peste 20.000 de alegători s-au prezentat la urne până la acest moment. În 2020, prezența era de 5,99 la sută!

UPDATE 10.05 – PSD susține că la secția de votare din comuna Golăiești a fost oprit procesul electoral de peste o jumătate de oră. Un membru din comisie a dat mai multe buletine de vot de același fel.

În schimb, la Ciurea nu au fost încă date jos toate afișele electorale. A fost sesizat Biroul Electoral, dar și Inspectoratul Județean de Poliție în acest caz

UPDATE 10.00 – Declarațiile candidaților la alegerile locale

„Am votat pentru o Europă unită și pentru o România suverană, pentru o țară suverană, o țară în care libertatea de exprimare, credința, familia și națiunea sunt valori fundamentale, pentru un oraș în care normalitatea este cuvântul de ordine, în care politicienii se ocupă de administrație publică, fără dosare penale și fără corupție”, a transmis Marius Ostaficiuc, candidatul AUR la Consiliul Județean Iași. Acesta a votat la secția deschisă la Colegiul ”Garabet Ibrăileanu” din Copou.

Am votat pentru un Iași unit, un Iași prosper, un Iași care să se dezvolte, pentru un Iași care să fie parte din decizia prin care se împarte bugetul general și nu să fim mereu cu mâna întinsă la bunul plac al unora care decid cum să împartă banul României. Am votat pentru că îmi doresc ca Iașul să arate cu totul altfel”, a spus Petru Movilă, candidatul ADU la șefia Consiliului Județean Iași. Acesta a votat la secția deschisă la Școala Gheorghe Asachi de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt.

De la Iaşi va pleca azi un val al schimbării pe care nu l-au anticipat. Oraşele copleşite de corupţie, delăsare şi promisiuni neonorate vor fi salvate de tinerii acestei ţări, de familiile simple şi de oamenii obişnuiţi care s-au săturat ca planşele să nu se transforme niciodată în realitate”, a afirmat Marius Bodea, candidatul ADU la Primăria Iași.

Este sănătos în primul rând să ieșim la vot. Este sănătos și pentru democrație, este sănătos și pentru noi. Putem avea cu toții un oraș sănătos și trebuie să facem tot posibilul pentru asta. Viața noastră, administrația locală ne influențează în mod direct sănătatea. Am votat pentru dreptate pentru Iași”, a spus Tudor Ciuhodaru, candidatul AUR la Primăria Iași. Acesta a votat la secția deschisă la Colegiul Garabet Ibrăileanu din Copou.

Am votat cu drag și dragoste pentru Iași. Am votat cu tot dragul pentru stabilitate și dezvoltare, și mai ales să creștem rolul Iașului în regiunea Moldovei și la nivel național. Să dăm speranță oamenilor că atunci când au ales Iașul să le fie acasă este tot ceea ce își puteau dori. Proiectele mari ale Iașului au început, unele s-au finalizat, iar pentru altele vom lucra cu aceeași pasiune și dedicare ca și în ultimii patru ani”, a transmis Costel Alexe, candidatul PNL la Consiliul Județean și președintele în exercițiu.

Am votat pentru democrație, pentru o Europă puternică, pentru continuitate. Am votat pentru a face din Iași și din România tot ceea ce își doresc acești cetățeni. Suntem într-un concurs, trebuie să ai emoții. Să sperăm că va fi un rezultat așa cum mi-l doresc”, a spus primarul Mihai Chirica, candidatul PNL la Primăria Iași.

Am votat astăzi pentru revenirea la normalitate. Am votat pentru viitorul copiilor noștri și pentru ca aceștia să beneficieze în administrație de modele de bună practică din toate punctele de vedere. Iașul are nevoie de integritate și investiții. Primul pas îl facem astăzi prin vot. Scoatem penalul de la Consiliul Județean și instaurăm domnia legii. Nu poți avea dosare penale și în același timp să administrezi un județ. Acest lucru e imposibil, proiectele publice nu au succes în afara legii. Al doilea pas, după validarea mandatului, ne apucăm de treabă. Iașul trebuie să se dezvolte accelerat, trebuie să recupereze decalajul marilor investiții de infrastructură față de vestul țării, trebuie să-și emancipeze statutul și să devină unul dintre cele mai bogate trei județe ale țării”, a precizat Bogdan Cojocaru, candidatul PSD la Consiliul Județean Iași.

Am votat astăzi pentru Iașul celor mulți, nevăzuți și neauziți care își vor Primăria înapoi, după ce 9 ani au fost marginalizați, ignorați, lăsați pradă problemelor: trafic, poluare, lipsuri. Am votat astăzi pentru un Iași condus de oameni curați, cinstiți, pentru un Iași fără penali!  Am votat pentru o Primărie care muncește pentru toți ieșenii, în care oameni responsabili își fac treaba pentru a dezvolta orașul, nu pentru a se organiza în grupuri infracționale pentru a deservi interesele obscure ale liderilor! Am votat pentru a transforma Iașul machetelor în Iașul proiectelor! Am votat pentru un Iași în care fiecare ieșean merită mai mult!”, a spus Bogdan Balanișcu, candidatul PSD la Primăria municipiului Iași.

UPDATE 9.13– Prezența la urne în județul Iași este de 4,75 la sută! Au votat 38.501 persoane din 809.360 cu drept de vot. În 2020, la aceeași oră, prezența era de 3,34 la sută!

UPDATE – 9.00 – Incidente electorale în județul Iași la alegerile locale și cele europarlamentare. Reprezentanții PSD Iași acuză că în mai multe comune cu primari PNL au crescut cererile de votare cu urna mobilă. În comuna Popești, unde primar este Vasile Lupu (PNL), acesta și ginerele său, se află în fața secțiilor de votare și intimidează oamenii pentru a vota cu candidații liberali.

Până la acest moment, în câteva localități cu primari PNL, sunt foarte multe solicitări pentru urna mobilă: Plugari (107), Hălăucești (45), Răducăneni (60), Victoria (110), Coarnele Caprei (47). Nu toate aceste solicitări sunt însoțite de documentele justificative aferente. La Răducaneni au fost puse în toate secțiile de votare numai câte 3 urne de votare, în loc de 5, așa cum este prevăzut legal. Echipa primarului PNL de la Popești, în frunte cu ginerele acestuia, sunt pozitionați în fața secțiilor de votare intimidând oamenii”, susțin reprezentanții PSD Iași. PSD a anunțat că va depune plângere la Biroul Electoral Județean Iași.

 

În această dimineață, 9 iunie 2024, de la ora 7.00 au fost deschise secțiile de votare pentru alegerile locale și cele europarlamentare. Românii sunt chemați la urne pentru alegerea primarilor, a consiliilor locale, președintelui de Consiliu Județean, dar și a consilierilor județeni, alegeri pentru următorii patru ani la locale și cinci ani la cele europarlamentare. La cele patru buletine de vot se adaugă și cel pentru alegerile europarlamentare.

Peste 800.000 ieșeni cu drept de vot! 783 de secții în tot județul

La nivelul județului Iași vor fi deschise în cele 98 de circumscripții electorale un număr de 783 de secții de votare, din care 261 sunt în municipiul Iași. Pe listele electorale permanente sunt 807.735 de ieșeni cu drept de vot ce vor fi așteptați la urne între orele 7.00 și 22.00. Totodată, alte 1.625 de persoane au fost trecute pe listele complementare. Circa 323.000 de persoane cu drept de vor se află în municipiul Iași, alte aproape 38.000 în municipiul Pașcani, în timp ce în mediul rural, cele mai multe sunt în comuna Miroslava, respectiv 24.000 de persoane cu drept de vot. De precizat că președinții secțiilor de votare pot prelungi de această dată votul până la ora 23.59, în cazul în care se constată că mai sunt persoane care așteaptă la coadă pentru a-și exercita dreptul de vot.

Cum are loc procesul electoral?

Alegătorii care nu știu unde trebuie să voteze pe data de 9 iunie pot afla secția de votare la care sunt arondați accesând site-ul registrulelectoral.ro, unde completează datele solicitate: cod numeric personal, numele de familie și codul captcha. După completarea corectă a datelor, site-ul va afișa numele și numărul secției de votare la care alegătorul este arondat, precum și adresa și harta unde este localizată secția.

La alegerile europarlamentare se poate vota la orice secție din țară în afara celei în care alegătorul este arondat, persoana fiind trecută pe o listă suplimentară.

7IAȘI va prezenta pe parcursul zilei date despre prezența la urne la nivelul municipiului Iași, a județului, dar și în alte localități din județ, precum și alte aspecte ce țin de procesul electoral de la nivelul județului Iași.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here