(AUDIO) Spovedanie din inima Mafiei Imobiliare. Un funcționar de la Urbanism încalcă omerta lui Chirica

Un reporter 7IAȘI a realizat incognito o înregistrare cu unul dintre martorii-cheie din dosarul în care DIICOT l-a trimis în judecată pe primarul Mihai Chirica @ Petronela Susan a fost funcționar la Urbanism și a furnizat procurorilor informații despre cum lucra Mafia din Primărie @ În discuția cu reporterul 7IAȘI, aceasta a povestit pe larg cum circulau documentele ilegale și despre rolul pe care îl îndeplinea fiecare funcționar cooptat în rețea @ Mihai Chirica spune că nu știe ce semna și dă vina pe funcționarii din subordinea sa @ Martorul din dosar explică însă că de fapt Chirica urmărea atent fiecare autorizație și document @ „(…) verifica fiecare dosar, fiecare hârtie, nimic nu pleca de la el până nu se uita. Nu-i adevărat. Care i se păreau lui că nu sunt în ordine, le întorcea înapoi cu bilețel” @ Mihai Chirica colabora cu funcționarii de la Urbanism care își țineau gura: „Îi chema, dar ăia nu spuneau nimic… Mormânt! Sau îl chema pe Mustiață. Era un grup restrâns la care noi nu aveam acces, ăștia muritorii” @ Pentru că secretarul primăriei, Denisa Ionașcu, refuza să semneze documentele ilegale, actele intrau în circuit când aceasta se afla în concediu @ „Așteptau să plece Denisa în concediu ca să fie semnate de Oțeleanu. Se închideau în birou la Mustiață și semnau acte”, povestește Petronela Susan @ Presiunile erau exercitate pe scară ierarhică și prin intermediul fostului arhitect-șef, Alexandru Mustiață, inculpat în același dosar @ „Mi-a impus Mustiață să facă autorizația lui Tilici. Și cât a fost Denisa în concediu, pac: i-au semnat lui Tilici” @ Regulile Mafiei sunt literă de lege în Primăria Iași iar colaborarea cu procurorii înseamnă trădare: „Am fost făcută sifon. Că am divulgat… Ce am divulgat? Ce am divulgat se poate proba. Nu am zis nimic. Am vorbit strict la subiect”

Petronela Susan

Un fost funcționar din Primăria Iași, devenit martor-cheie în ancheta procurorilor DIICOT, a povestit cum funcționa rețeaua lui Chirica de la Urbanism. Cu toții, primar, directori și simpli funcționari, se confruntă acum cu acuzații deosebit de grave pentru care trebuie să dea socoteală în fața judecătorilor. Funcționarii trimiși în judecată și-au pierdut slujbele, fiind suspendați pe durata procesului, dar primarul Mihai Chirica candidează pentru un nou mandat. Așa e legea!

Discuția cu Petronela Susan, fost funcționar la Urbanism, a fost înregistrată incognito, un demers legitim la care jurnaliștii recurg atunci când nu pot obține o mărturie într-un caz de interes public folosind metode convenționale.

„Care i se păreau lui că nu sunt în ordine, le întorcea înapoi cu bilețel”/„Când ieșea câte un scandal ceva, îi împingea lui Harabagiu să semneze”

Mihai Chirica nu „semna ca primarul”, dezvăluie fosta angajată de la Serviciul Urbanism. El citea cu atenție fiecare document, chema funcționarii de la Urbanism în biroul său pentru a le trasa directive, și returna autorizațiile cu bilețele lipite de pagini.

Petronela Susan povestește și că funcționarii care nu intraseră în grațiile primarului trăiau într-un regim de teroare. Erau supravegheați și deveniseră subiecte ale delațiunilor celorlalți colegi. Presiunea directă venea din partea arhitectului-șef, Alexandru Mustiață, spune fosta angajată a primăriei.

„Atmosfera era nasoală. Înainte de a pleca eu la Rediu era horror. Toată lumea tremura, toată lumea refuza lucrări de frică. Nu conta că aveai o greșeală acolo, dădea retur la dosar de frică”.

Reporter: Le era frică de cine?

„De Mustiață, în primul rând. Nu puteai să-l refuzi cu nimic, pe Mustiață, că se supăra și trântea și pufnea. Și de situația în sine, de la ședințele care erau făcute cu noi, de felul în care ne certa primarul (…) Te supravegheau toate camerele video de la poartă, erau care te urmăreau dintre salariații primăriei să vadă ce vorbești, cu cine te întâlnești. Oricând puteai fi suspectat că…”.

Reporter: Bine, dar el (Mihai Chirica – n.r.) spune că „semna ca primarul” autorizațiile.

„Nu! Am declarat și la DIICOT, am declarat peste tot, că verifica fiecare dosar, fiecare hârtie, nimic nu pleca de la el până nu se uita. Nu-i adevărat”

Reporter: Și avea documente pe care le întorcea? El personal?

„Care i se păreau lui că nu sunt în ordine, întorcea înapoi cu bilețel”

Reporter: Ce scria pe bilețel?

„Ce completări trebuie, ce mai vrea. Știa absolut tot. Dar el a fost director tehnic în primărie. El a fost ca mine, funcționar public, adică știe cu ce se mănâncă. Cum să nu te uiți?! Nu semna nimic, nicio hârtie nu trecea, nu ieșea fără semnătura lui. Doar atunci când, nu știu cum să explic aici, declina către Harabagiu (Gabriel Harabagiu, fostul viceprimar-n.r.)… Când ieșea câte un scandal ceva, îi împingea lui Harabagiu să semneze”.

Când se certau ei doi, îi lua semnătura înapoi. Totul era… Nu trecea nimic de el! Nu-i scăpa nimic!”.

Fata cu PUZ-urile. „Îi spunea Michael”

Petronela Lupu

Primarul nu lucra cu oricine, ci cu oameni care își țineau gura, descrie Susan metodele lui Chirica. Într-o zi, acesta a decis să schimbe persoana care coordona activitatea de verificare și aprobare a Planurilor Urbanistice Zonale. Șefă a fost numită Petronela Lupu, o tânără funcționară fără experiență. În discuțiile din birou aceasta lăsa să înțeleagă că se bucură de o relație specială cu Mihai Chirica, căruia îi spunea Michael. Cu toate acestea, din biroul primarului „mai cobora și ea bocită”, dezvăluie Susan un detaliu condimentat din atmosfera de lucru din Primăria Iași.

Reporter: Și când intervenea câte un interes ceva, cum proceda?

„Niciodată nu-ți spunea <<ajută-mă cu asta>>”.

Reporter: Avea alții cu care lucra (funcționari de la Urbanism-n.r.)? Cum era, îi chema la el?

„Îi chema, dar ăia nu spuneau nimic… Mormânt! Sau îl chema pe Mustiață”

Reporter: Și Mustiață trasa mai departe?

„Da, dar era un grup restrâns la care noi nu aveam acces, ăștia muritorii: eu, Alupoaie, Cernat, care mai erau, Zvorișteanu, Brehnescu, ăștia nu aveau treabă”.

Reporter: Și cine erau oamenii lui de încredere?

Petronela Lupu, Ștefan ăla făcea oportunități (referate pentru aprobarea PUZ-urilor în Comisia de Oportunitate – n.r.). De obicei, cel mai bun confident al lui era Petronela Lupu, persoana în care avea încredere maximă”.

Reporter: O chema la el și după aia…?

„Ea nu spunea niciodată de ce a chemat-o Mustiață, de ce a chemat-o ăla, era mormânt, nimic nu spunea. Niciodată nu spunea nimic. Deci, secret maxim. Cu Mustiață, da! După aia mai sus… poate să se și laude ea. Îi spunea pe nume”.

Reporter: Cum îi spunea?

„Michael. Michael îi spunea față de noi. Acuma, nu garantez că așa îi și spunea. De ce să fiu ipocrită? Nu știu, mai cobora și ea bocită. Un cuvânt nu spunea, un cuvânt. O mai întrebau fetele, eu nu o întrebam niciodată”.

Reporter: Dar ea se ocupa de PUZ-uri, nu?

„Mi-a luat mie PUZ-urile când a fost adusă de pe unde dracu a adus-o, de la țară, și a băgat-o în biroul nostru. A dat-o cu un scop, înțelegi? Că Urbanismul era în ochii tuturor. La un moment dat, mi-a luat PUZ-urile. Și a început să le facă ea (Petronela Lupu-n.r.) și să țină ședințele”.

„Așteptau să plece Denisa în concediu ca să fie semnate de Oțeleanu”/„Se închideau în birou la Mustiață și semnau”

Denisa Ionascu

Pentru că secretarul primăriei, Denisa Ionașcu, refuza să semneze documentele în care existau probleme de legalitate, actele erau introduse în circuit în momentul în care aceasta intra în concediu.

Mai departe, fosta angajată a Serviciului Urbanism vorbește despre „Cazul Tilici”, dosar pentru care DIICOT a declinat continuarea cercetărilor către DNA Iași. Este vorba despre o ilegalitate grosolană: autorizarea unei construcții într-o zonă de extravilan, adică neconstruibilă. Ba mai mult, la momentul emiterii autorizației, construcția era deja ridicată. În acest caz, intervenția arhitectului-șef a fost una brutală, recunoaște Petronela Susan: „Mi-a impus Mustiață să fac autorizația la Tilici”.

Reporter: Și dosarele cu „clopoței”, să le zicem așa, se blocau?

„Nu toate. Așteptau să plece Denisa în concediu ca să fie semnate de Oțeleanu (Cristina Oțeleanu, fost director Direcția Juridică-n.r.). Oțeleanu, Pintilie se închideau în birou la Mustiață și semnau acte”.

Reporter: Așteptau să plece ea în concediu ca să nu mai aibă atribuții, să fie delegate atribuțiile?

Cristina Oyeleanu

„Da, totdeauna semna Oțeleanu când pleca Denisa. Denisa făcea iureș mare. Le arunca cât colo, nici nu te chema și le făcea ferfeniță. Oțeleanu semna cu Pintilie. Eram în birou la Oțeleanu când ea i-a spus lui Mustiață: <<Alex, sigur este bine ce este scris aici, ca să nu semnez aiurea?>>.

Ce era… nu trecea pe la mine, pe la X, pe la Y. Erau persoane desemnate care să-și țină gura. Singurul care a ripostat în fața lui Alex (Mustiață, arhitectul șef-n.r.) a fost Mihai Tudose. I-a dat să facă o autorizație nu știu pentru cine și a zis că nu o face, că nu e legal”.

Reporter: Și ăsta (arhitectul șef Alexandru Mustiață – n.r.) cum a reacționat?

Alexandru Mustiata

„Urât. I-a luat dosarul și l-a făcut el. Când te uiți în sistem (sistemul electronic de evidență a documentelor din primărie – n.r.) sunt multe făcute de Mustiață, făcute numai de el, întocmite de Mustiață numai pe contul lui. Dacă te uiți în sistem, găsești. Sunt făcute de el pentru că nu voia să le facă nimeni”.

Reporter: Erau autorizații care se făceau în două zile și altele în câteva luni?

„A fost Tilici (dosar aflat în lucru la DNA Iași-n.r.). Și au mai fost, dar poate nu le știu eu. Nu ajungeau la mine toate”.

Reporter: La Tilici cum a fost?

„La Tilici am avut noroc că m-am încadrat într-un articol din 350, că poți să preiei indicatorii dintre două PUZ-uri. Aia a fost o fărâmă de noroc pentru mine. Mi-a impus Mustiață să fac autorizația lui Tilici. Certificatul de Urbanism a fost semnat în aceeași zi. Bine, omul și-a adus toate actele, tot ce i-am cerut. Dar eu nu am știut că Primăria se luptă cu el de șapte ani de zile, eu nu am știut nimic. Nu aveai acces la litigii, la partea juridică. Și cât a fost Denisa în concediu, pac: i-au semnat lui Tilici. Când a venit Denisa…

A fost certificatul, și-a pregătit omul documentele și la următoarea plecare a Denisei, i-au semnat și autorizația”.

Legea Mafiei în Primăria Iași: „Am fost făcută sifon”

După ce șefii Primăriei Iași au aflat că fosta lor subalternă a dat declarații incriminatoare la DIICOT, au declanșat o adevărată vendettă împotriva acesteia. Pe Petronela Susan au numit-o „sifon”, un termen interlop folosit pentru persoanele care colaborează cu autoritățile. Ulterior, aceasta a primit la domiciliu adrese din partea Primăriei Iași prin care i se cerea socoteală pentru declarațiile făcute la DIICOT.

Reporter: După ce ei au aflat că ai dat declarații la DIICOT, cum au reacționat?

„Am fost făcută sifon. Că am divulgat… Ce am divulgat? Ce am divulgat se poate proba. În sistemul informatic se poate proba, nu am declarat niște prostii care nu se pot proba. Nu am zis nimic. Am vorbit strict la subiect”

Reporter: Cum ți-au spus? Au venit la tine în birou?

Eram plecată (transferată – n.r.) la Rediu deja. Vai, dacă lucram acolo (Primăria Iași-n.r.) eram ucisă deja. Oțeleanu îmi lua gâtul. Mi-au trimis două hârtii printr-un executor judecătoresc”.

Reporter: Și ce scria acolo?

„Să vin urgent la discuții la Primăria Iași, la ea în birou în legătură cu dosarul Tilici”

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here