Pericol pentru sănătatea locuitorilor comunei Ungheni! Sătenii respiră vara praf, iar când plouă se luptă cu noroaiele (P)

Datele culese de stația de monitorizare a calității aerului dn comuna Ungheni arată depășiri imense a nivelului de particule PM10 în aer care provoacă afecțiuni puternice ale sistemului respirator @ Poluarea este în strânsă legătură cu situația drumurilor din localitate @ Praful este ridicat în aer de mașinile care circulă pe drumurile din comună, care se află într-o stare deplorabilă @ Când plouă, locuitorii din Ungheni scapă de praf, dar drumurile devin imparcticabile @ Singurele zile în care stația de monitorizare a calității aerului nu a înregistrat depășiri a fost în zilele în care nu a funcționat @ „În urma unor întruperi de curent în stație, pompa a fost oprită”, este explicația din raportările Agenției de Protecție a Mediului @ Cu câteva zile înainte de alegeri, Primăria Ungheni a început campania de asfaltări electorale @ „Este inadmisibil ca într-o zonă rurală, în proximitatea naturii, aerul să fie irespirabil. În Bosia cel puțin, oamenii nu mai pot deschide un geam, praful îi sufocă. La fel și în satul Ungheni. Întotdeauna vin cu utilajele înainte de votare. Fac puțină paradă, mai toarnă câțiva metri și pleacă. În ritmul ăsta nu vom scăpa niciodată de praf și noroi”, spune Lucian Bambu, candidatul AUR la Primăria comunei Ungheni

În comuna Ungheni poluarea este vizibilă cu ochiul liber. Încă de la primele ore ale zilei, când mașinile încep să circule pe drumurile din comună, praful ridicat formează nori groși. Prezența îngrijorătoare a parfului în atmosferă a fost înregistartă și de măsurătorile stației de monitorizare a calității aerului, amplasată chiar lângă curtea școlii din localitate. Nivelul particulelor PM10 în aer depășește de câteva ori valorile minim admise, ceea ce înseamnă că poluarea poate afecta puternic sănătatea locuitorilor din comună. Nivelul crescut de particule PM10 este asociat cu apariția unor afecțiuni deosebit de periculoase ale sistemului respirator, în general boli ale plămânilor.

Informațiile înregistratate de stația de monitorizare a Agenției de Protecție a Mediului au arătat că în toate lunile anului trecut au fost înregisrate depășiri ale nivelului particulelor de PM10.

Iată doar câteva exemple: în mai 2023 au fost înregistrate 14 depășiri ale nivelului de particule de PM10, în iunie 11 depășiri, iar în iulie doar 3 depășiri. Ultimele informații înregistrate de stația APM din Ungheni nu sunt însă îmbucurătoare, deoarece în luna iulie stația nu a funcționat în fiecare zi, din cauza unor defecțiuni ale sistemului de alimentare cu energie electrică.

„În perioada 06.07-18.07.2023 în stația IS-6 Bosia Ungheni nu s-au făcut determinări gravimetrice pentru PM10 deoarece din considerente tehnice, în urma unor întruperi de curent în stație, pompa fox a fost oprita”, se arată în raportul Agenției de Protecție a Mediului Iași.

Comuna Ungheni este poluată din cauza drumurilor. Locuitorii respiră praf și aer murdar

Nivelul de poluare înregistrat în comuna Ungheni este în strânsă legătură cu starea drumurilor, care se află într-o stare deplorabilă.

Doar ploaia mai ține la sol praful pe care locuitorii din satele comunei Ungheni sunt obligați să îl respire. Însă, de fiecare dată când plouă, drumurile devin impracticabile. Imaginile surprinse pe drumurile din Ungheni vorbesc de la sine. În zilele în care nu plouă, praful acoperă întreaga comună, iar în zilele cu precipitații, drumurile sunt acoperite de noroi.

„Este inadmisibil ca într-o zonă rurală, în proximitatea naturii, aerul să fie irespirabil. În Bosia cel puțin, oamenii nu mai pot deschide un geam, praful îi sufocă. La fel și în satul Ungheni. Gândiți-vă că stația de măsurarea a calității aerului este amplasată chiar lângă școală. Am înțeles că stă mai mult oprită. Dacă ar înregistra înontinuu, valorile ar fi cu siguranță mult mai mari. Poluarea provine de la praful ridicat de pe drumuri dar nu interesează pe nimeni sănătatea noastră. De două mandate, ei promit că asfaltează șase kilometri de drum și lucrările au rămas tot în stadiu incipient. Întotdeauna vin cu utilajele înainte de votare. Fac puțină paradă, mai toarnă câțiva metri și pleacă. În ritmul ăsta nu vom scăpa niciodată de praf și noroi. Nu vă mai spun câți bani trebuie să cheltuiască o familie din Ungheni pentru reparații la mașină sau pentru o călătorie cu autobuzul, care costă 14 lei”, susține Lucian Bambu, candidatul AUR pentru funcția de primar al comunei Ungheni.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here