Primăria plătește din banii ieșenilor despăgubiri fostei șefe a DIICOT. Municipalitatea a intabulat ilegal terenul familiei Diaconu

Fosta procuroare DIICOT Iulia Diaconu, și soțul său, multimilionarul Paul Diaconu, s-au războit în instanță cu Primăria Iași pe un teren de 11 hectare din zona Șes Bahlui. Soții Diaconu au cumpărat terenul în urmă cu mai mulți ani de la omul de afaceri Viorel Roman, însă au constatat că acesta se suprapune cu un teren intabulat de către Primăria Municipiului Iași. Fostul procuror a dat în judecată municipalitatea cerând să-i fie lăsată posesia terenului. Primăria Iași nu a recunoscut că deține suprafața pentru a scăpa de proces și de daunele solicitate de către soții Diaconu. În timpul procesul s-a demonstrat că municipalitatea intabulase terenul, deși juriștii lui Chirica nu au recunoscut niciodată acest fapt. În stilul deja consacrat, funcționarii au inventat o altă minciună în fața instanței: dețin terenul, dar nu îl au în posesie efectivă. Judecătorii nu au acceptat minciunile infantile ale juriștilor lui Chirica, iar instanța le-a dat dreptate soților Diaconu, care au câștigat posesia celor 11 hectare de teren. Mai mult, acum fostul procuror cere ca Primăria Iași să-i plătească despăgubiri de peste 90.000 lei reprezentând cheltuielile de judecată efectuate de-a lungul proceselor. Banii vor fi plătiți din bugetul local și nu din buzunarul celor care au greșit!

Familia unui fost procuror din Iași s-a războit cu Primăria pe un teren în suprafață de 11 hectare din zona Șes Bahlui. În 2007, soții Diaconu au cumpărat 20 de hectare de teren în cartierul Veteranii de război de la omul de afaceri Viorel Roman. Ulterior, 11 hectare din terenul respectiv au fost intabulate de către Primăria Iași. Soții Iulia și Paul Diaconu au chemat în instanță Primăria Iași pentru delimitarea suprafeței pe care o dețin față de cea deținută de municipalitate (grănițuire) și lăsarea în deplină posesie a terenului cumpărat de la Viorel Roman.

Deși Primăria intabulase terenul, juriștii lui Chirica nu au recunoscut că autoritatea locală deținea suprafața. Ulterior, în timpul procesului, s-a demonstrat cu acte că Primăria a intabulat terenul al căror proprietari erau soții Diaconu. Prinși cu minciuna, juriștii Primăriei au inventat o altă poveste. Potrivit acestora, terenul a fost intabulat, dar nu l-au avut în posesie efectivă. În februarie 2023, Curtea de Apel Iași a admis cererea de revendicare pentru o suprafață de 11 hectare teren, iar în aprilie 2024 Înalta Curte a menținut sentința de la Iași.

Acum, după ce și-au luat terenul în deplină posesie, soții Diaconu au dat din nou municipalitatea în judecată și cer despăgubiri de la Primăria Iași în cuantum de 90.314 lei, bani ce reprezintă cheltuielile de judecată efectuate în procesul de grănițuire. Potrivit cererii de chemare în judecată, soții Diaconu susțin că au cheltuit peste 90.000 lei în cadrul procesului intentat Primăriei Iași. Suma se compune din 37.992 lei taxe de timbru, 2.368 lei onorariul expertului desemnat, 47.152 lei onorariu avocat și 2.800 lei cheltuieli de deplasare

Istoricul unei dispute pe un teren de zeci de hectare

În 2001, Comisia de Fond Funciar a emis titluri de proprietatre pe un teren de 10 hectare și un teren de 25 hectare unei femei, Despina Andarache. Aceasta a vândut lui Olga Chirica și Mihai Pânzariu peste 21 hectare de teren din acea zonă a Iașului. În următorii ani, instanța a anulat două titluri de proprietate, pe 10 și 20 hectare, emise pe numele Despinei Andarache. Astfel, titlurile obținute de Olga Chiriac și Mihai Pânzariu au fost și ele anulate. Cum și moștenitorii lui Mihai Pânzariu au renunțat la pretenții, terenul a ajuns provizoriu la municipiul Iași. În zona respectivă, soții Diaconu au luat un teren de peste 195.000 mp de la mai multe societăți în cursul anului 2007. Pe 11 hectare din acel teren, au fost constatate suprapunteri cu terenul pe care îl mai deținea Olga Chiriac. Nemulțumiți, soții Diaconu au cerut ca atât Olga Chireac, cât și UAT municipiul Iași să lase în totalitate terenul de 11 hectare în proporietatea lor. Deși municipalitatea nu a recunoscut că dețin eterenbul, soții Diaconu au menționat că suprafața este în posesia autorității locale din moment ce reprezintă interesul public.

La data de 23.09.2019 a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Iași acțiunea formulată de reclamanții Diaconu Paul și Diaconu Beatrice în contradictoriu cu pârâții Chireac Olga Ecaterina și UAT Municipiul Iași avânc ca obiect stabilirea liniei de hotar dintre terenul proprietatea părților, obligarea pârâților să lase în deplină proprietate și posesie reclamanților terenul în suprafață de 112.048 mp, amplasat în Iași, cartier Veterani de Război. Reclamanții arată că au calitatea de coproproietari devălmași asupra terenului în suprafață de 195.394,14 mp amplasat în Iași, cartier Veterani de Război, teren care a fost dobândit în urma unor vânzări succesive, proprietarul inițial fiind Episcopia Ronmano- Catolică de Iași, se arată în cerererile depuse la instanță.

Primăria Iași: „Trebuie să vedem dacă deținem sau nu deținem terenul”

Soții Diaconu susțin că Primăria a intabulat o parte din teren.

Prin întâmpinarea la fond, UAT a menționat că deține și nu deține terenul în cauză, aspect care trebuie verificat la dosar. S-a apreciat că apărarea pârâtei UAT municipiul Iași are un caracter ilogic și contradictoriu, întrucât deținerea bunului la momentul înregistrării acțiunii în revendicare nu poate depinde de evenimente care se vor întâmpla ulterior. S-a apreciat că prin intabularea dreptului de proprietate cu privire la o suprafață de teren care are același amplasament cu terenul revendicat de reclamanți , pârâta UAT municipiul Iași își manifestă în mod public calitatea de proprietar cu privire la imobilul intabulat, susțin Paul și Iulia Diaconu. Primăria a menționat că nu ocupă terenul pe care îl are provizoriu în administrare.

Primăria a intabulat terenul

Magistrații au constatat că există acea suprapunere și că primăria deși a intabulat terenul, nu recunoaște că e proprietar.

Este o autoritate publică, iar simpla susținere a acesteia că nu folosește terenul nu este o probă suficientă pentru a reține o atare situație de fapt. Neexercitarea de către pârâtul UAT Municipiul Iași a unei posesii efective asupra suprafeței de teren revendicate, în condițiile în care pârâtul figurează înscris în cartea funciară, nu împiedică comparația titlurilor opuse de cele două părți, susțin magistrații.

În aceste condiții, magistrații au dat dreptate soților Diaconu și au obligat primăria și pe Olga Chireac să le lase întreaga suprafață.

Vlad Rotaru

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here