Un bătrân decedat la 85 de ani nu a putut fi îngropat de rude în cavoul familiei, după ce preotul din sat a refuzat să oficieze slujba de înmormântare. Rudele decedatului susțin că preotul Gheorghe Tincu, parohul din satul Fetești, comuna Scobinți, a cerut contribuția anuală a la biserică, acesta fiind și motivul pentru care a refuzat înmormântarea. „A motivat că tata nu prea a fost regulat la biserică și că nu găsește pe nici unul din caietele de 30 de ani ca fiind donat bani pentru biserică. Dar tata a dat bani ca să se facă aleile din cimitir”, a susținut Dumitru Acotunoaie, fiul defunctului. Familiei i-a fost oferit un loc la marginea cimitirului, unde se îngroapă sinucigașii. „Nu am refuzat înmormântarea, ci locul de înhumare. Este o hotărâre de Consiliu Local ca persoanele decedate să fie îngropate la rând, dar familia a vrut în alt loc din cimitir, nu după cum e rânduiala”, s-a apărat preotul Tincu. Familia a depus o plângere împotriva preotului și la Mitropolia Moldovei și Bucovinei. În cele din urmă, familia l-a înmormântat pe bătrân în satul vecin, aflat la 4 kilometri distanță.
Scandal monstru într-o localitate din județul Iași între preotul paroh din localitate și o familie care a trebuia să îngroape o rudă decedată. Gheorghe Tincu, preotul paroh din satul Fetești, comuna Scobinți, a refuzat să oficieze slujba de înmormântare pentru un bătrân de 85 ani, după ce familia a căutat să îl îngroape lângă mormintele rudelor. Pe de o parte, familia susține că parohul a căutat să provoace scandal, nemulțumit de faptul că nu a primit ani la rând contribuția din partea decedatului, în vreme ce preotul susține că locul ales nu mai era destinat familei respective.
Mortul a fost lăsat fără loc în cimitir. Preotul a dispus astuparea gropii
Gheorghe Acotunoaie a decedat chiar în ziua sărbătorii Sfântului Gheorghe, iar familia a trecut la cele necesare înmormântării în cimitirul bisericii din satul Fetești, la mormintele celorlalte rude. Bătrânul suferea de ani buni de leucemie și avea și un grad de handicap grav. Fiul celui decedat, Dumitru Acotunoaie, a susținut că a căutat în mai multe rânduri să vorbească cu preotul din sat pentru a trece la cele necesare înmormântării.
„L-am sunat de mai multe ori, dar nu mi-a răspuns deloc. Am fost chiar și la el acasă și nu a vrut să deschisă ușa. Am mers la cimitirul care aparține de biserică și am solicitat unui angajat al bisericii că dorim ca defunctul să fie înmormântat alături de mormântul fiului său și al mamei sale, ,acolo fiind teren liber pentru nouă locuri de veci. Am închiriat un buldo excavator pentru a săpa groapa, iar în timp ce utilajul săpa a venit preotul și a început să ne amenințe și să astupăm groapa pentru că acolo este rezervat pentru alte persoane apropiate lui , care au plătit mulți bani la caiet. Pentru defunct a indicat să săpăm altă groapă la hotarul cimitirului, adică unde sunt îngropați cei spânzurați. A motivat că tata nu prea a fost regulat la biserică și că nu găsește pe nici unul din caietele de 30 de ani ca fiind donat bani pentru biserică. Dar tata a dat bani ca să se facă aleile din cimitir”, a susținut Dumitru Acotunoaie.
Bâtrânul a fost îngropat în satul vecin! Familia l-a reclamat pe preot la Mitropolie
Fiul celui decedat susține că preotul a sunat la Poliție pentrua reclama că a fost agresat.
„Preotul a refuzat să îi dea loc de veci alături de apropiati, ba dimpotrivă a chemat și câțiva acoliți pentru a ne agresa. Mai mult de atât, a sunt la 112 trimitând poliția acasă unde se afla defunctul, cu scop de intimidare”, a mai spus fiul decedatului.
În cele din urmă, familia l-a înmormântat pe bătrân în satul vecin, Zagavia, la 4 kilometri distanță de locuință. Dumitru Acotunoaie a spus și că a sesizat la Mitropolia Moldovei și Bucovinei abuzurile preotului.
Plângere penală după ce cavoul familiei a fost mutat cu exacavatorul
Cazul familiei Acotunoaie nu este singurul din Scobinți în care a fost implicat preotul Tincu. În 2016, Gheorghe Petrei, a făcut plângere penală după ce a constatat că mormântul socrului său a fost mutat cu exacavatorul pentru a se face loc familiei unui funcționar din Primăria Scobinți, totul cu acceptul preotului din localitate.
Preotul are afaceri în tot satul
Familia defunctului a arătat că preotul Tincu este și afacerist în zona localității unde slujește.
„În urmă cu mai mulți ani ,Primăria Scobinți, printr-o hotărâre de Consiliu Local a atribuit bisericii Fetești un lot de teren de aproximativ 1.000 mp, teren cu scopul de a se construi o casă parohială. Preotul Tincu a construit pe acel loc un hambar imens unde adăpostește tone de cereale pentru a hrănii peștii dintr-o acumulare construită de acesta abuziv în extravilanul comunei Scobinți. El are și o societate cu profil agrar, unde are închiriat și cultivă sute de hectare de teren arabil pe raza comunei Scobinți , concesionat de la cetățeni”, a mai arătat familia defunctului.
Preotul Tincu: „Nu am refuzat înmormântarea! Familia nu a respectat rânduiala”
Pe de altă parte, preotul paroh din satul Fetești susține că nu e vinovat cu nimic. Gheorgeh Tincu a spus că a respectat o decizie din rândul enoriașilor prin care se spune că morții sunt îngropați la rând, unde este loc.
„Nu am refuzat înmormântarea, ci locul de înhumare. Este o hotărâre de Consiliu Local ca persoanele decedate să fie îngropate la rând, dar familia a vrut în alt loc din cimitir, nu după cum e rânduiala. Altceva la mijloc nu este. E o regulă la noi, așa s-a hotărât. Mortul a fost înmormântat în satul vecin, Zagavia, pentru că pe vremuri înhumările erau în același loc”, a precizat părintele Gheorghe Tincu, parohul din satul Fetești, comuna Scobinți.
Vlad ROTARU
Nu ii mai satura dracul de spagi si daruri pe unii popi ! care sunt in majoritatea cazurilor pe mana cu excrocii de primari !