Cancerul de piele, tot mai des întâlnit la tineri. Care sunt semnele care ar trebui să îi facă pe pacienţi să ajungă la medic

ID:74594830

Cancerul de piele, o afecțiune care, până nu demult, era asociată în special cu persoanele vârstnice, a devenit o problemă tot mai frecventă și printre tineri. Medicul dermatolog Anca Stanciu a subliniat la Medika Tv că expunerea la razele ultraviolete, fie de la soare, fie din surse artificiale precum solarul, reprezintă principalul factor de risc pentru dezvoltarea acestui tip de cancer.

„Aceste afecțiuni sunt întâlnite în special la persoanele care petrec mult timp în aer liber, la lucrătorii în agricultură, în construcții, sau persoanele cu hobby-uri care implică activități în aer liber. De asemenea, persoanele cu piele deschisă la culoare, ochi deschiși la culoare, păr roșcat sau blond, și prezența multor alunițe la nivelul corpului sunt mai predispuse să dezvolte cancere de piele”, a explicat medicul.

Pe lângă expunerea la soare, și sistemul imunitar joacă un rol important în riscul de dezvoltare a cancerului de piele. Persoanele cu imunitate scăzută, fie din cauza unui transplant de organ, fie din cauza unui tratament imunosupresor, prezintă un risc mai mare.

Semnele care trebuie luate în serios

Medicul a subliniat importanța conștientizării semnelor care ar trebui să trimită pacienții la medicul dermatolog. Cancerul de piele de tip carcinom se prezintă sub formă de pete sau noduli mici, de culoare deschisă, care pot sângera ușor, pot provoca mâncărimi și nu se vindecă.

Melanomul, unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer de piele, poate fi confundat inițial cu o aluniță, dar are margini neregulate și mai multe culori într-o singură leziune, spre deosebire de alunițe.

Este important de reținut că aceste leziuni nu produc durere și de obicei nu deranjează până când nu apar simptome precum sângerare sau dimensiuni mari.

Diagnostic și tratament

Există două categorii principale de cancer de piele: melanomul și cancerul non-melanocitar. Pentru diagnosticarea precisă, biopsia cutanată este cea mai indicată, deși există și alte metode precum analizele de sânge.

Tratamentul variază în funcție de tipul și stadiul cancerului, însă una dintre cele mai avansate metode este microchirurgia Mohs, care oferă o rată de succes ridicată și un risc redus de recidivă.

Protecția împotriva expunerii la soare

Prevenția este esențială, iar protecția împotriva expunerii la soare joacă un rol crucial în prevenirea cancerului de piele. Utilizarea cremelor de protecție solară cu un factor de cel puțin 30 și căutarea umbrei în orele de maximă expunere solară sunt recomandate pentru reducerea riscului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here