Raportul de bilanț privind activitatea desfășurată în anul 2023 la Curtea de Apel Iași

La data de 15.02.2024 a avut loc Adunarea generală a judecătorilor de la Curtea de Apel Iași, în cadrul căreia a fost dezbătut Raportul de bilanț privind activitatea desfășurată în anul 2023. Evenimentul a avut loc cu participarea judecătorilor Curții de Apel Iași și a magistraților care asigură conducerea instanțelor din județele Iași și Vaslui. Invitația la acest important moment din viața justiției ieșene a fost onorată de domnul George Cătălin Șerban, secretar de stat la Ministerul Justiției, domnul procuror Daniel Constantin Horodniceanu și doamna judecător Ramona Grațiela Milu membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, domnul Vasile Chifan, Procuror General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, doamna Cristina Chiriac, Procuror-șef serviciu al Direcției Naționale Anticorupție – Iași, doamna Oana Neda, decanul Baroului de avocați Iași și domnul Marian Șenchiu, decanul Baroului de avocați Vaslui.

În anul 2023, cu un volum de 6065 de cauze nou intrate, Curtea de Apel Iași s-a situat pe locul 5 la nivel național în raport de media complexității cauzelor nou înregistrate. În ceea ce privește cauzele aflate pe rol, cu un număr de 8074 de dosare, sa înregistrat o scădere cu 3,25%, în raport cu anul 2022, evoluție care se află în acord cu tendința generală la nivel național (scădere cu 2,61%). Referitor la operativitate, Curtea de Apel Iași a avut o rată de soluționare de 100,05 prin raportare la cauzele nou înregistrate, situându-se pe locul 10 la nivel national, iar durata medie de soluționare a cauzelor, până la pronunțare, a fost de 3,4 luni. În anul 2023, comparativ cu anul 2022, s-a înregistrat o variaţie a volumului de activitate pe grade de jurisdicţie, respectiv: o scădere la nivelul Curţii de Apel
Iaşi cu 3,25% (față de scăderea cu 2,61% la nivel național) şi la nivelul tribunalelor din circumscripție o medie de scădere cu 1,39% (față de scăderea cu 2,62% la nivel național), respectiv, o creştere la nivelul judecătoriilor din circumscripție cu 12,21% (față de creşterea cu 10,74% la nivel național). La Curtea de Apel Iași indicatorii statistici reflectă o încărcătură pe judecător de 484,7 dosare/judecător care au funcţionat efectiv în anul 2023,
reprezentând o tendinţă de scădere cu 7,2% față de anul anterior. Având în vedere datele menționate mai sus, din perspectiva indicatorilor de eficienţă, pe baza datelor statistice aferente anului 2023, Curtea de Apel Iași se încadrează în gradul de eficiență „foarte eficient”.
La nivelul Curții de Apel Iași, în anul 2023, au fost eliberați din funcție prin pensionare, un număr de 15 judecători (2 judecători de la Curtea de Apel Iași, 8 judecători de la Tribunalul Iași, 4 judecători de la Judecătoria Iași, 1 judecător de la Judecătoria Bârlad). Anul 2023 s-a evidențiat prin două evenimente remarcabile pentru justiția ieșeană.

Primul reper l-a reprezentat întâlnirea judecătorilor Curţii de Apel Iaşi şi ai instanţelor din circumscripţia acesteia cu domnul Koen Lenaerts, preşedintele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, şi cu judecătorul român din cadrul Curţii Europene de Justiţie, doamna Octavia Spineanu-Matei, ce a avut loc la data de 19 mai 2023, tema dezbaterilor reprezentând-o dialogul permanent între judecătorul naţional român şi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în cadrul mecanismului întrebării preliminare. Rolul judecătorului naţional ca judecător european a fost, totodată, un aspect important subliniat în cadrul întâlnirii.
Cel de-al doilea eveniment s-a derulat în perioada 29-30 iunie 2023, când Curtea de Apel Iaşi a marcat, în cadrul Conferinţei „30 de ani”, reînființarea curţilor de apel în România. Evenimentul realizat în parteneriat cu Serviciul Judeţean Iaşi al Arhivelor Naţionale a fost consacrat celebrării – de către Justiţia românească – a 30 de ani de la reînfiinţarea curţilor de apel din România, fiind, totodată, o retrospectivă a celor trei decenii scurse de activitate a curţilor de apel în România, dar şi a perioadei anterioare anului 1952, când – prin Legea nr. 5 din 3 iunie – curţile de apel şi-au încetat activitatea pentru o perioadă de 41 de ani.
În data de 30 iunie 2023, evenimentul a reunit la Iaşi preşedinţii curţilor de apel din România, reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerului Justiţiei, într-o întâlnire care a marcat abordarea unor aspecte de maximă actualitate şi interes.

În cadrul parteneriatului instituțional cu Universitatea „Al.I.Cuza” din Iași și Grupul editorial „Universul Juridic”, Curtea de Apel Iași a organizat, în 10 februarie 2023, Conferința națională a Profesiilor Liberale, eveniment regional de înaltă ținută academică, ce a reunit profesioniști de marcă ai dreptului, inclusiv judecători speakeri de la instanțele ieșene. Conferința a constituit o tribună concretă și virtuală de opinii susținute științific, contribuind la valorizarea dinamicii activității judiciare curente și la clarificarea unor probleme actuale întâmpinate de profesioniștii dreptului. De asemenea, în derularea activităților de colaborare dintre Curtea de Apel Iași și Facultatea de Drept a Universității „Al. I. Cuza” Iași, magistrații instanței au contribuit – în calitate de tutori în cadrul stagiilor de practică – la pregătirea juridică a studenților din anii III și IV, oferindu-le posibilitatea de a vedea cum se aplică în practică noțiunile teoretice dobândite pe băncile facultății. În aceeași linie de deschidere pentru tinerii comunității, Curtea de Apel Iași a fost gazda, în anul 2023, în cadrul programului educațional „Școala altfel”, a aproximativ 1400 elevi din 18 unități de învățământ din întreg județul Iași, care au ales să treacă pragul Palatului de Justiție din Iași. Elevi de toate vârstele au avut posibilitatea să discute cu judecătorii Curții de Apel Iași, care le-au prezentat noțiuni de educație juridică, într-o manieră potrivită nivelului fiecărui participant; de asemenea, au vizitat compartimente ale instanţei, formându-și o primă reprezentare asupra sistemului judiciar românesc. Înțelegerea mecanismelor de bază ale înfăptuirii justiției a fost facilitată și de utilizarea unui instrument deosebit de apreciat de elevi, procesul simulat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here