Afacerea Poitiers, tunul imobiliar orchestrat de Chirica. Pasajul subteran care a apărut și a dispărut de pe harta Iașului

Primarul Mihai Chirica, acuzat că a orchestrat o mare cacealma imobiliară @ Două cereri pentru același teren: prima, depusă de doi ieșeni pensionari, este respinsă pe motiv că terenul solicitat este destinat extinderii bulevardul Poitiers și construirii un pasaj subteran @ A doua cerere, a unor afaceriști care au construit ilegal o clădire, este aprobată, iar în cele din urmă terenul a fost vândut către aceștia direct, fără licitație @ Pensionarii, soții Constantinescu, au depus cerere pentru o fâșie de teren aflată între proprietatea lor și Bulevardul Poitiers @ Mihai Chirica le-a răspuns în scris, negru pe alb: nu se poate, „terenul a fost inclus în planul de modernizare a bulevardului Poitiers și a pasajului subteran din cadrul proiectului Șoselei de Centură ce va face legătura cu strada Trei Fântâni” @ La distanță de un an și jumătate, tot Mihai Chirica a aprobat cererile de concesionare a aceluiași teren către doi controversați afaceriști locali, soții Nidal și Mona Lisa Thabet @ Culmea, aceștia se judecau cu Poliția Locală pentru că alături au construit ilegal o clădire @ Ulterior, tot prin semnătura lui Chirica, terenul le-a fost vândut acestora direct, fără licitație @ Ba mai mult, proprietarii terenului din Poitiers acuză Primăria Iași că a vândut către soții Thabet și o parte din terenul pe care îl dețineau legal și prin care se realiza accesul la bulevard @ Familia Gheorghe și Elena Constantinescu cere în instanță daune de la Mihai Chirica – în nume personal: 100.000 lei @ „ (…) adresa în cauză este semnată de actualul edil al Municipiului Iași – Chirica Mihai, în calitate de viceprimar, tot acesta fiind cel care, ulterior, în calitate de primar, cu rea-credință evidentă, a inițiat și a coordonat procesul de elaborare/fundamentare/adoptare și executare a actelor administrative contestate”, susțin soții Constantinescu @ Pe cine a ajutat Mihai Chirica? @ Soții Thabet au au evitat ani la rând punerea în aplicare a sentințelor de demolare, vânzând fictiv clădirea fără autorizație de pe o firmă pe alta sau pe persoană fizică

Două familii au solicitat Primăriei Iași să le atribuie un teren de aproximativ 100 metri pătrați situat pe Bulevardul Poitiers.

Prima familie, Gheorghe și Elena Constantinescu, doi soți pensionari fără mari posibilități financiare, a primit din partea lui Mihai Chirica un răspuns în care i s-a comunicat că terenul nu poate fi înstrăinat deoarece  este inclus în planurile de modernizare și extindere a bulevardului Poitiers.

Cea de a doua familie, Nidal și Mona Lisa Thabet, controversați oameni de afaceri care au și construit ilegal o clădire, a primit terenul de la Primărie. Documentele de concesionare și ulterior de vânzare a terenului poartă toate semnătura lui Mihai Chirica.

În plus, familia Constatinescu acuză Primăria Iași că o parte din terenul vândut soților Thabet le aparține și că astfel a rămas fără singura cale de acces către Bulevardul Poitiers.

Soții Constantinescu au deschis două procese în care cer judecătorilor să anuleze toate documentele emise de Primăria Iași pentru concesionarea și vânzarea terenului de pe Bulevardul Poitiers către familia Thabet.

Pentru că Mihai Chirica a fost cel care le-a răspuns că terenul nu poate fi înstrăinat, fiind necesar pentru lucrări de utilitate publică, dar și cel care a semnat actele de vânzare pentru același teren către Thabet, soții Constantinescu cer ca primarul să răspundă personal și să le achite despăgubiri de 100.000 lei din propriul buzunar.

Același teren, două răspunsuri diferite. Depinde cine întreabă!

Soții Constatinescu au moștenit o suprafață de peste 4.000 metri pătrați în zona de la intersecția dintre Bulevradul Poitiers și șoseaua Bucium. Conform fișei de punere în posesie întocmită de către municipalitatea ieșeană, accesul la bulevard se făcea pe un drum cu o lățime de 7 metri. În total, terenul care făcea legătura dintre bulevard și proprietatea familiei Constantinescu avea o suprafață de 24 metri pătrați.

Încercând să mărească linia de deschidere la Bulevardul Poitiers, soții Contstantinescu au depus la Primărie o solicitare pentru atribuirea în folosință a unei fâși de teren de 100 metri pătrați, care se află între stradă și proprietatea acestora.

Pe 6 iunie 2013, soții Gheorghe și Elena Constantinescu au înregistrat cererea prin care au solicitat „atribuirea în folosință gratuită a terenului în cauză”.

După aproape trei luni, pe 20 august 2013, cererea a fost respinsă, răspunsul fiind semnat de către Mihai Chirica, viceprimar la acea dată.

La distanță de doar un an și jumătate, situația terenului de pe Bulevardul Poitiers se schimbă, deși oficial municipalitatea nu renunțase la proiectul de extindere a Bulevradul Poitiers și la legătura subterană cu strada Trei Fântâni.

Mona-Lisa Thabet Sursa Foto: BZI

Astfel, pe 3 martie 2015, Mona Lisa Thabet s-a adresat Primăriei Iași și a solicitat „cumpărarea/închirierea/concesiunea terenului urmând a avea destinația parcare autotursime”

Pe 27 aprilie 2016, Primăria îi comunică Mona Lisei Thabet faptul  că cererea a fost aprobată, urmând a fi emisă hotărâre pentru scoaterea la licitație în vederea concesionării. Acest răspuns nu a fost însă comunicat și soților Constantinescu, care solicitaseră încă din iunie 2013 atribuirea terenului.

„În aceste condiții, în niciun mement NU ne-am pus problema și nu ne-am imaginat că reprezentanții municipalității nu doar că ne pot minți în mod grosier în legătură cu posibilitatea de arendare/concesionare/vânzare a terenului în cauză pe motiv de utilitate publică, dar și că pot acționa abuziv intabulând și vânzând către o terță persoană cu care eram în litigiu de peste un deceniu suprafața ce asigură accesul nostru la Bulevardul Poitiers”, arată avocatul familiei Constantinescu într-una dintre cererile de chemare în judecată.

De asemenea, în cea de a doua cerere de chemare în judecată, soții Constantinescu solicită judecătorilor să țină cont de faptul că Mihai Chirica a fost cel care a respins cererea depusă de ei, dar și cel care a întreprins toate demersurile pentru vânzarea terenului către familia Thabet.

„Rugăm să observați faptul că adresa în cauză este semnată de actualul edil al Municipiului Iași – Chirica Mihai, în calitate de viceprimar, tot acesta fiind cel care, ulterior, în calitate de primar, cu rea-credință evidentă, a inițiat și a coordonat procesul de eleborare/fundamentare/adoptare și executare a actelor administrative contestate în coninvență cu pârâții Thabet.”, se mai arată în plângerea depusă la instanță.

Soții Constantinescu au aflat după 10 ani că terenul a fost vândut

Familia Constantinescu a aflat în ianuarie 2023 despre faptul că terenul  pe care l-au solicitat în iunie 2013 a fost vândut.  Descoperirea a fost făcută când aceștia au depus la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară o cerere privind actualizarea datelor cadastrale. Ba mai mult, aceștia au constatat că o suprafață de teren de 24 mp din proprietatea lor, cea care asigura accesul la bulevard, a fost vândută către Nidal și Mona Lisa Thabet.

În tot acest timp, Primăria Iași a continuat demersurile pentru ca terenul de pe Bulevardul Poitiers să fie vândut soților Thabet.

Astfel, în noiembrie 2016, Primăria Iași a organizat așa-zisa licitație pentru concesionarea terenului de 124 metri pătrați „în scopul amenajării unor locuri de parcare”, așa cum ceruse Mona Lisa Thabet în cerea depusă. Rezultatul nu a oferit vreo surpriză, terenul fiind adjudecat la licitație de către Mona Lisa Thabet, conform procesului-verbal de adjudecare nr. 2790 din 11.01.2017.

La mai puțin de o lună distanță, pe 7 febraurie 2017, Thabet a obținut autorizația pentru amenajare parcare supraterană.

Pe 21 iunie 2019, Primăria Iași a eliberat certificatul de edificare în baza căruia Mona Lisa Thabet a intabulat parcarea direct pe numele său.

Pe 30 aprilie 2020, a fost aprobată și Hotărarea Consiliului Local pentru vânzarea directă, fără licitație, către Mona Lisa Thabet a terenului pentru suma de 17.300 euro. A urmat contractul de vânzare-cumpărare, ce a fost semnat la data de 26.10.2020.

Coșmar: 17 ani de procese. Thabet a construit ilegal pe terenul soților Constantinescu

În cele două procese deschise, soții Constantinescu susțin că încă din 2006 familia Thabet a urmărit de fapt să se folosească de proprietatea lor pentru a pune mâna pe aceasta la un preț derizoriu. De altfel, soții Thabet au construit ilegal, fără autorizație, un imobil chiar pe proprietatea familiei Constantinescu. Demersurile întreprinse în justiție pentru demolarea clădirii ilegale au fost zădărnicite prin vânzări fictive ale imobilului ridicat fără autorizație între firmele controlate de Thabet și chiar pe persoană fizică.

Astfel, în 2006, soții Constantinescu au încheiat cu firma familiei Thabet, Mega Auto Serv SRL, un contract de asociere în participațiune prin care au adus în asociere terenul de 4.000 mp, urmând ca societatea să le achite un procent de 5% din beneficiiile realizate.

„Cei doi reclamanți (pensionari, bolnavi și cu venituri modeste) au căzut în capcana întinsă cu cinism și rea-credință de pârâții Thabet, intrând într-o asociere din care nu au avut niciun beneficiu și din care încearcă cu disperare să scape de 17 ani”, susține în cererea de chemare în judecată avocatul Bianca Eva, apărătorul familiei Constantinescu.

Prin intermediul altei firme, West Europa Company, familia Thabet a construit fără autorizație o construcție. Deși în 2009, soții Constantinescu au obținut în instanță rezilierea contractului și evacuarea firmei Mega Auto Serv SRL, hotărârea nu a putut fi pusă în aplicare, deoarece pe teren se regăsea o clădire a celeilalte firme a familiei Thabet, respectiv West Europa Company SRL.

În 2015, Poliția Locală a obținut sentința pentru demolarea clădirii ilegale, dar aceasta nu a putut fi pusă în aplicare deoarece, între timp, imobilul fusese înstrăinat către Mona Lisa Thabet, care l-a cumpărat în nume personal.

Abia în 2021, soții Constantinescu au obținut o nouă hotărâre judecătorească pentru demolarea clădirii construită ilegal și aflată în proprietatea familiei Thabet.

Daune de 100.000 lei de la Mihai Chirica în nume propriu

Familia Constantinescu cere judecătorilor anularea documentelor prin care terenul de pe Poitiers a fost înstrăinat, dar și plata de despăgubiri de către primărie, familia Thabet și de către Mihai Chirica în nume personal, deoarece acesta ar fi întocmit toate documentele cu rea-credință.

„Obligarea Consiliului Local prin Instituția Primarului și, respectiv Primarului Municipiului Iași – Chirica Mihai (în nume propriu), la plata în solidar către cei doi reclamanți a câte 100.000 lei cu titlul de despăgubiri morale pentru suferințele ce le-au fost cauzate prin încălcarea intereselor lor legitime în procesul de inițiere/fundamentare/adoptare/implementare a actelor administrative conestate și a actelor civile subsecevente acestora”, sunt câteva dintre cererile familiei Constantinescu.

Primăria Iași susține că soții Constantinescu au introdus tardiv plângerile în instanță, fiind depășit termenul legal în care putea fi solicitată anularea documentelor.

„Actele administrative au fost date publicității, iar construcția a fost edificată în mod legal, iar reclamanții nu pot acuza autoritățile de lispă de transparență”, susțin juriștii Primăriei Iași.

În același timp, avocații familiei Thabet încearcă să spulbere orice suspiciune privind o eventuală complicitate cu șefii Primăriei Iași. Aceștia susțin că spre deosebire de solicitarea depusă de soții Constantinescu, cererea înregistrată de familia Thabet a fost acceptată deoarece între timp planurile Primăriei Iași cu privire la extinderea bulevardului Poitiers s-au schimbat.

„La o diferență de câțiva ani probabil că planurile avute în vedere de Primărie s-au schimbat sau poate că scopul pentru care pârâta Thabet a solicitat concesionarea terenului s-a aliniat cu planurile avute de Primărie”, arată apărătorii familiei Thabet.

Tudor LEAHU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here