Afacerea Aqua Park Miroslava, anulată după o investigație 7IAȘI. Este caz penal: licitația a fost trucată

Contractul semnat de Primăria Miroslava cu firma Zoo Andra Lum SRL pentru concesionarea terenului pe care urma să se ridice un Aqua Park va fi reziliat „pe cale amiabilă” @ În zilele de 12 și 13 decembrie a anului trecut, 7IAȘI a publicat în două episoade o investigație care dezvăluia faptul că licitația pentru concesionarea terenului de 20.000 metri pătrați a fost trucată, între cele două firme concurente existând puternice legături, care conduc spre persoane din anturajul primarului Dan Niță @ După doar câteva zile, pe 19 decembrie, firma Zoo Andra Lum SRL a inițiat o corespondență cu Primăria Miroslava, finalizată cu o cerere de reziliere a contractului @ 7IAȘI dezvăluia că, după ce a câștigat licitația organizată de Primăria Miroslava, firma Zoo Andra Lum SRL și-a schimbat acționariatul și datele de contact, raportând același număr de telefon ca al firmei concurente @ Prețul minim al redevenței de la care a pornit licitația a fost de 59.100 lei/an, iar Zoo Andra Lum SRL a câștigat procedura cu un preț de 59.200 lei/an @ Cu două luni înainte de data licitației, ambele firme participante figurau înregistrate la ANAF „fără activitate” @ Este caz penal: „înţelegerea între participanţi pentru a denatura preţul de adjudecare se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani” @ Terenul pentru Aqua Park a fost concesionat unei firme controlată prin interpuși de persoane din anturajul primarului Dan Niță @ Alături, Primăria Miroslava a realizat foraje ilegale pentru a identifica izovoare subterane de ape termale

Primăria Mirsolava face un pas înapoi în Afacerea Aqua Park, după ce 7IAȘI a dezvăluit la mijlocul lunii decembrie că terenul de 2 hectare destinat realizării investiției a fost concesionat în urma unei licitații trucate.

Licitația a fost organizată în februarie 2023, iar contractul de concesiune a fost semnat în martie același an. Însă, pe 19 decembrie 2023, la câteva zile de la publicarea celor două articole din investigația 7IAȘI, firma câștigătoare, Zoo Andra Lum SRL, a inițiat o corespondență cu Primăria Miroslava, comunicând în cele din urmă decizia de reziliere a contractului „pe cale amiabilă”.

Decizia privind rezilierea a fost transmisă primăriei prin intermediul unui avocat la data de 15 ianuarie 2024. În regim de urgență, doar o zi mai târziu, pe 16 ianuarie, funcționarii primăriei au întocmit un „Referat de Aprobare” pentru ca în ședința Consiliului Local din această săptămână să fie supus la vot un proiect ce prevede rezilierea contractului.

„Având în vedere Adresa din 19.12.2023 și Răspunsul dumneavoastră nr. 96168/27.12.2023,

Vă solicităm

REZILIEREA

Pe cale amaibilă a Contractului de concesiune nr. 21993/23.03.2023 în conformitate cu art. 10.1 litera a”, se arată într-o adresă transmisă de firma Zoo Andra Lum SRL către Primăria Miroslava.

Solicitarea este motivată prin faptul că drumul de acces impus prin certificatul de urbanism are o lățime prea mică: 11,2 metri. Argumentul găsit după zece luni de la semnarea contractului de concesiune este unul neverosimil, dimensiunile căii de acces fiind apropiate de cele ale drumurilor naționale cu câte o bandă pe sens, de 3 până la 3,5 metri, și un acostament de 2,5 metri.

„Menționăm că suntem nevoiți să facem această solicitare deoarece dată fiind lățimea căii de acces de 11,2 m nu există certitudinea obținerii avizului comisiei de circulație UAT Miroslava solicitat conform Certificatului de Urbanism nr. 112/17.11.2023.

(…) lățimea căii de acces este insuficientă pentru atingerea obiectivelor stabilite de către societatea noastră prin realizarea investiției.”, se mai arată în același document.

Trucarea licitației este caz penal. Firmele concurente au același număr de telefon

În articolul din 12 decembrie 2023, 7IAȘI dezvăluia cum la licitația pentru concesionarea terenului de 20.000 metri pătrați au participat două firme care cu doar două luni înainte figurau înregistrate la ANAF ca fiind „fără activitate”. Ulterior semnării contractului, firma câștigătoare, avea să-și schimbe acționariatul, sediul social și datele de contact, raportând la Registrul Comerțului același număr de telefon ca al firmei concurente.

Legea incriminează asemenea practici într-un capitol distinct al Codului Penal, care definește „infracţiunile contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii”.

Fapta de a îndepărta, prin constrângere sau corupere, un participant de la o licitaţie publică ori înţelegerea între participanţi pentru a denatura preţul de adjudecare se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.”, se arată la Articolul 246 privind Deturnarea licitaţiilor publice.

Revenind la cazul de față, în articolul din 12 decembrie 2023, 7IAȘI arăta că pe 31 ianuarie 2022, a fost aprobată o hotărâre a Consiliului Local pentru concesionarea terenului prin licitație publică în vederea construirii unui parc de distracții – aqua-park pentru copii și adulți. Prin aceeași hotărâre a fost aprobat și caietul de sarcini pentru licitația ce urma a fi organizată peste doar câteva zile.

Deși se vorbea despre o investiție de interes local, în caietul de sarcini nu au fost menționate condiții de participare care să demonstreze că firmele care concesionează terenul au putere financiară și dispun de logistica și resursele necesare pentru a susține o investiție de o asemenea anvergură precum construirea și gestionarea unui parc de distracții.

După doar două zile de la adoptarea hotărârii de Consiliu Local, Primăria Miroslava a publicat anunțul pentru organziarea licitației. „Obiectul concesiunii: 20.000 mp teren intravilan sat Bratuleni, comuna Miroslava, jud Iași , NC 96512 pentru infiintarea unui parc de distractii care va cuprinde piscine pentru copii si adulti, zone de distractie pentru copii, zona pentru desfasurare spectacole, zona de alimentatie , terase, cladire administrativa, parcare.

Redevența : este de minim : 59.100 lei/an, se arată în anunțul publicat pe 2 februarie 2023”

Conform aceluiași document, la licitație trebuiau să participe cel puțin două firme, cu oferte scrise depuse în plicuri sigilate. Cu toate acestea, firma câștigătoare și-a adjudecat contractul cu o ofertă de 59.200 lei/an, adică cu doar 100 de lei mai mare decât prețul minim de pornire.

La licitație au depus oferte două firme care aparent nu aveau nicio legătură. Este vorba de Zoo Andra Lum SRL, societate deținută de către Andrada Ioana Ursache și care la data înființării firmei, în ianuarie 2022, avea doar 19 ani. Firma avea sediul pe strada Ion Vodă cel Viteaz nr. 12, acolo unde funcționează și DNU Center SRL, societate deținută de părinții acesteia, Daniel și Luminița Ursache, apropiați ai primarului Dan Niță. În plus, DNU Center este abonată la contracte cu Primăria Miroslava, valoarea acestora fiind de peste 2.000.000 lei în ultimii trei ani. Toate contractile au fost obținute prin încredințare directă și prives realizarea unor lucrări sau închirierea de utilaje.

Cea de a doua firmă care a participat la licitație este Machu Picchu Land SRL, care în acte este deținută de către Mariana Tanu, o femeie în vârstă de 74 de ani, originară din Roman, dar cu domiciliul stabil în municipiul Iași.

Firma câștigătoare a fost desemnată Zoo Andra Lum SRL, care la o lună după adjudecare, pe 23 martie 2023, a semnat contractul de concesiune. Documentul a fost semnat de către tânăra Andrada Ioana Ursache, în calitate de administrator, și de către Dan Niță în calitate de primar.

După doar două luni de zile, deși pusese mâna pe afacerea vieții, Andrada Ioana Ursache a cedat părțile sociale ale firmei și a renunțat și la calitatea de administrator în favoarea lui Constantin Manea, un ieșean în vârstă de 43 de ani.

Dovada unei înțelegeri prealabile între firmele care au participat la licitație este furnizată chiar la momentul preluării firmei de către Manea. Mai precis, în cererile înregistrate de acesta la Oficiul Registrului Comerțului sunt menționate noile date de contact, adresa noului sediu social, dar și numărul de telefon. Noul număr de telefon trecut ca dată de contact pentru firma Zoo Andra Lum SRL este același cu numărul de telefon al firmei Machu Picchu SRL, care cu doar câteva luni înainte concurase la licitația pentru concesionarea terenului.

Constantin Manea, ieșeanul care a preluat firma Zoo Andra Lum SRL este un fost ofițer al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, care a ieșit relativ recent la pensie. Acesta nu are niciun fel de istoric în activitatea de business, pe lângă salariu înregistrând venituri sporadice de la Federația Română de Judo. Fiul său, Matei Manea, este un tânăr de doar 20 de ani, care este legitimat la clubul de fotbal finanțat de Primăria comunei Miroslava, Știința Miroslava. Acesta a fost transferat în perioada în care tatăl său a preluat firma Zoo Andra Lum SRL de la echipa de juniori a Politehnicii Iași. De atunci, a fost trecut pe foia de joc a echipei pe postul de portar, atât ca titular cât și ca rezervă.

Bani publici pentru un proiectul privat. Forajele pentru ape subterane, plătite de primărie

Cel de al doilea episod al investigației 7IAȘI cu privire la Afacerea Aqua Park Miroslava dezvăluia modul în care primăria a dirijat bani din fondurile locale pentru realizarea unor foraje, de pe urma cărora avea să beneficieze doar firma care a concesionat terenul de 2 hectare:

„Primăria Miroslava plătește sute de mii de lei unei firme din Suceava pentru a identifica prin foraje la marea adâncime, de peste 300 metri, ape subterane minerale. Adevăratul beneficiar al prospecțiunilor este o firmă privată care a concesionat ultima parcelă de teren liberă și care va construi un aqua park. Pretextul pentru execuția forajelor a fost un proiect susținut de primarul Dan Niță pentru construirea unei Stațiuni de Tratament Balnear, dar în zona în care se execută prospecțiunile Primăria nu mai deține teren liber. Singurul teren pe care primăria îl mai deținea în zonă a fost înstrăinat printr-o licitație trucată către o firmă controlată prin interpuși de apropiați ai primarului Dan Niță”.

Forajele au fost realizate fără avizul Agenției Naționale de Resurse Minerale, iar Garda de Mediu a amendat Primăria Miroslava pentru modul în care a gestionat realizarea prospecțiunilor subterane. Reziduurile rezultate au fost dirijate și deversate ilegal printr-un canal colector de sub șoseaua de centură și printr-un șanț lung de câțiva kilometri până în albia râului Bahlui.

Tudor LEAHU

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here