Recidivist! Milionarul Adomnicăi construiește fără autorizație în Centrul Istoric. A dărâmat o casă veche de 110 ani și trântește un bloc cu trei niveluri

O firmă controlată de omul de afaceri Antonel Adomnicăi a cumpărat în septembrie anul trecut o casă din zona străzii Elena Doamnă, care a supraviețuit vremurilor, fiind construită în urmă cu peste 110 ani @  Afaceristul demolat-o și construiește în loc o clădire pe trei niveluri @ Nu există autorizație de construire și nici de demolare pentru imobilul distrus @ Terenul este situat în Centrul Istoric – Curtea Domnească și în zona de protecție a mai multor monumente, pentru orice modificare fiind necesar avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice @ În urmă cu doi ani de zile, în februarie 2022, Poliția Locală a depus o sesizare penală deoarece, pe un teren învecinat, același Adomnicăi a construit tot fără autorizație trei clădiri @ Nici până în prezent, Primăria Iași nu a întreprins vreun demers pentru demolarea clădirilor construite ilegal @ Adomnicăi a ridicat un mic complex imobiliar de apartamente care sunt închiriate în regim hotelier, precum și o cafenea @ Zonele istorice urbane sunt protejate de legi care impun restricții pentru noile construcții @ La Iași, fenomenul este scăpat de sub control, Primăria Iași inițiind acțiuni de desființare a construcțiilor ilegale doar pe criterii subiective

Domeniul omului de afaceri Antonel Adomnicăi se extinde cu încă o clădire pe care acesta o ridică fără autorizație la doar zece metri de Biserica Zlataust și de Mormântul lui Barbu Lăutaru, două monumente istorice emblematice pentru municipiul Iași. O clădire cu trei niveluri, parter etaj și mansardă, se ridică pe locul în care până în septembrie anul trecut se afla o casă construită în urmă cu mai bine de un veac, în anul 1910.

Alături, același Antonel Adomnicăi a ridicat alte trei clădiri tot fără autorizație, pe locul unei case vechi de aproximativ 90 de ani, edificată în 1936. În cazul primelor construcții ilegale, Poliția Locală a sesizat încă din 2022 Parchetul de pe lângă Judecătorie, deoarece lucrările fără autorizație au fost efectuate în perimetrul „Centrului Istoric Curtea Domnească”. Terenul pe care Adomnicăi a construit complexul imobiliar în care funcționează o afacere cu apartamente închiriate în regim hotelier se află în zona de protecție a mai multor clădiri – monumunete istorice: Casă – str. Elena Doamnă nr. 47 (prima jumătate a secolului XX), Spitalul Israelit, azi Maternitatea Elena Doamnă (corp vechi) – strada Elena Doamnă nr. 49, sec. XIX, Biserica Zlataust – primii ani ai secolului XVII și Mormântul lui Barbu Lăutarul.

Imaginile din 2023: casa din 1910 încă exista. Adomnicăi: „Nu am ridicat nicio clădire, așa am cumpărat

Omul de afaceri Antonel Adomnicăi a pus mâna pe casa de pe fundac Zlataust nr. 5 pe 1 septembrie 2023, când firma Best Residence Administrare Imobile SRL a cumpărat de la Hana Kigler, cetățean israelian, reprezentată prin mandatar Elena Ceucă, proprietatea formată din teren de 254 metri pătrați și clădirea cu un singur nivel (parter) și cu o amprentă la sol de 82 metri pătrați. Din contract reiese în mod clar că firma Best Residence Administrare Imobile SRL a cumpărat o clădire construită în 1910, asupra căreia nu fuseseră efectuate recent intervenții. Prețul declarat al tranzacției a fost de 80.000 de euro. Suma se plasează sub pragul minim de impozitare, stabilit de către Camera Notarilor. În fața notarului, firma a fost reprezentată de către Roxana Elena Gălușcă, iar după realizarea tranzacției, societatea a fost preluată cu drepturi depline de către fiul lui Antonel Adomnicăi, Andrei.

La scurt timp după semnarea contractului de vânzare-cumpărare, casa de pe fundac Zlataust nr. 5 a fost demolată, fiind demarcate lucrările la noul imobil. Atât pentru demolare cât și pentru noua clădire nu au fost obținute autorizații de construire. Pentru obținerea acestor documente era absolut necesar avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, deoarece terenul este amplsat într-o zonă construit protejată.

„Nu a fost depusă nicio documentație, nici măcar o cerere”, a declarat directorul Direcției Judenețe de Cultură, Bobi Apăvăloaei.

Imaginile surprinse de camerele Google Earth arată că imobilul de pe fundac Zlataust exista înainte ca acesta să fie cumpărat de firma lui Adomnicăi. Câteva luni mai târziu, în ianuarie 2024, fotografiile realizate de 7IAȘI la același amplasament, surprind în locul vechii case o clădire aflată în construcție cu parter, etaj și mansardă, dar și cu o amprentă la sol mult mai mare.

Cu toate acestea, omul de afaceri susține că singurele intervenții făcute asupra imobilului au fost de schimbare a acoperișului și de consolidare a pereților.

”Nu am ridicat nicio clădire, așa am cumpărat-o. I-am pus tablă și am întărit pereții. Am aranajat-o să fie frumos în centrul Iașului. E cu acte în regulă, are aceeași amprentă la sol. Am făcut ceva ca să nu se dărâme peste un copil, peste cineva”, a spus Antonel Adomnicăi într-o discuție telefonică inițiată de jurnaliștii 7IAȘI.

De doi ani, Primăria nu face nimic. Nicio acțiune pentru demolarea clădirilor ilegale construite anterior de către Adomnicăi.

Din februarie 2022, când Poliția Locală a descoperit șantierul ilegal din centrul istoric, Primăria Iași nu a făcut niciun demers pentru desființarea lucrărilor realizate fără autorizație.

Încurajat de pasivitatea și complicitatea municipalității, omul de afaceri Antonel Adomnicăi a continuat să-și extindă domeniul imobiliar pe care-l construiește ilegal la kilometrul zero al orașului.

Poliția Locală a depus o sesizare penală și a dispus sistarea lucrărilor, dar degeaba. Adomnicăi și-a văzut liniștit de treabă.

După cum reiese dintr-un răspuns al Poliției Locale transmis redacției 7IAȘI în luna mai a anului trecut, lucrările ilegale au fost oprite și sancționate la mai puțin de o lună după ce Antonel Adomnicăi a cumpărat proprietatea și a deschis șantierul. În același răspuns se arăta că „această speță face obiectul unui dosar penal în cercetare”, la câteva luni de la demararea controlului, instituția a sesizând autoritățile judiciare.

„(…) s-a constatat faptul că pe amplasament erau în curs de execuție lucrări de construire fără ca proprietarul să dețină autorizație de construire eliberată de Primăria Municipiului Iași.

Având în vedere aceste aspecte și faptul că imobilul situat în municipiul Iași, str. Fundac Zlataust nr. 3 este situat în perimetrul „Centrului Istoric și Curtea Domnească”, și în zona de protecție a monumentelor istorice Casă, str. Elena Doamnă nr. 47, prima jumătate a secolului XX, Spitalul Israelit, azi Maternitatea Elena Domană (corp vechi), strada Elena Domană nr. 49, sec. XIX, conform adresei de răspuns emisă de serviciile de specialitate ale autorității publice locale, întreaga documentație aflată la dispoziția Serviciului Control Urbanism, Afișaj Stradal din cadrul Poliției Locale Iași a fost înaintată la data de 16.06.2022, Poliției Municipiului Iași – Secția 3 Poliție pentru a constata dacă au fost încălcate prevederile cap III, art. 24, lit. A din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții”, se arată în răspunsul emis de Poliția Locală la solicitarea 7IAȘI.

Afacere ilegală, dar de succes: camera și apartamente închiriate în regim hotelier

Deoarece noile construcții au fost ridicate fără autorizație de construire, acestea nu pot fi intabulate și, prin urmare, nu pot fi vândute. Însă, atâta timp cât autoritățile locale nu deranjează, imobilele pot fi exploatate fiind închiriate. Practic, domeniul lui Adomnicăi a fost transformat într-un mic complex care oferă servicii de cazare într-o zonă cu potential comercial maxim: centrul Iașului.

În ianuarie anul 2022, omul de afaceri Antonel Adomnicăi a cumpărat proprietata ultracentrală, aflată la intersecția străzii Elena Doamnă cu fundac Zlataust. Pe un teren de aproximativ 600 metri pătrați erau amplasate trei clădiri, toate pe un singur nivel. Cea mai mare dintre clădiri, cu un singur nivel și cu o suprafață de 214 metri pătrați, fusese construită în anul 1936 și păstra specificul arhitecturii acelor timpuri. A doua construcție avea de asemenea un singur nivel, o suprafață de 41 metri pătrați, fiind construită în anul 1969. Cea de a treia clădire era o simplă anexă cu un sigur nivel și cu o suprafață de doar 22 metri pătrați.

Imediat după ce a pus mâna pe teren și clădiri, omul de afaceri a demarat lucrări, fără să dețină însă vreo autorizație de construire. Clădirile erau simple case sau anexe cu un singur nivel, dar au fost supraînălțate și modificate special pentru afacerea cu specific hotelier.

În prezent, afacerea care este gestionată de către fiul omului de afaceri, Andrei Adomnicăi dispune de 17 camere care pot fi închiraite în regim hotelier, dar și de o cafenea pe două niveluri, botezată Grey Café.

Tudor LEAHU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here