Ce se întâmplă cu cumulul pensie-salariu în anul 2024: Intră în vigoare odată cu noua Lege a pensiilor

Casa Județeană de Pensii Bistrița-Năsăud a dezvăluit detalii esențiale referitoare la cumulul pensie-salariu în noul an. O schimbare semnificativă vine odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 360/2023, programată pentru 1 septembrie 2024.

Potrivit informațiilor furnizate de Casa de Pensii, începând cu data menționată, persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare vor avea opțiunea de a primi pensia sau de a continua activitatea până la vârsta de 70 de ani, conform prevederilor noii legi.

„Măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul asigurărilor sociale de stat” sunt aspectele abordate în comunicatul oficial emis de Casa de Pensii.

Potrivit articolului 46 alin.(1) și (2) din Legea nr. 360/2023:

  • Pensia pentru limită de vârstă: Se acordă persoanelor care îndeplinesc la data pensionării condiții privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare, așa cum este prevăzut în anexa nr. 5.
  • Opțiunea pentru continuarea activității: Persoanele asigurate în sistemul public de pensii, îndeplinind condițiile menționate, pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă și continuarea activității, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Se precizează că prevederile art. 46 alin.(2) din Legea nr. 360/2023 intră în vigoare la 1 ianuarie 2024, iar cele ale alin.(1) la 1 septembrie 2024.

Mai mult, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 august 2024, condițiile de înscriere la pensie pentru limită de vârstă vor fi vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare, conform anexei nr. 5 la Legea nr. 263/2010.

Este esențial de menționat că aceste schimbări nu se aplică persoanelor care au îndeplinit condițiile de vârstă și stagiu minim de cotizare înainte de 1 ianuarie 2024, pensionarilor existenți sau celor care se vor pensiona după această dată cu reducerea vârstei standard de pensionare.

În concluzie, femeilor care au beneficiat de decizii ale Curții Constituționale referitoare la vârsta standard de pensionare li se aplică articolul 46 alin.(2) din Legea nr. 360/2023 la împlinirea vârstei de 65 de ani, sau după 1 ianuarie 2024, data intrării în vigoare a acestui articol.

Este important ca persoanele vizate să facă dovada eligibilității prin adeverință eliberată de angajator și o declarație pe propria răspundere, confirmând că nu doresc să continue activitatea până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here