Costel Alexe enumeră cu aplomb cifre și detalii ale unor proiecte pe care și le asumă ca realizări personale sau ale „administrației liberale”: „Iașul va avea, așa cum am promis, al doilea cel mai mare aeroport din țară”, „vom finaliza și construirea primului parc industrial administrat de Consiliul Județean”.
În schimb, subiectul dosarelor penale nu-l afectează, susține el. De asemenea, tensiunile din interiorul PNL, care au devenit publice după ce colegul Mihai Chirica a trimis mesaje amenințătoare la miez de noapte, reprezintă pentru Costel Alexe tot un subiect inexistent. „Este pentru prima dată în ultimii cel puțin zece ani când între Consiliul Județean Iași și Primăria Municipiului Iași există o bună relație de colaborare”. „PNL Iași este singura organizație politică în care nu sunt mai multe tabere, în care nu există lupte interne pentru funcții, așa cum se întâmplă prin celelalte filiale locale ale USR sau PSD”.
Președintele Consiliului Județean este un boxer experimentat: eschiva și jocul de picioare fac cât zece lovituri bine plasate. Urmăriți-i tehnica în interviul de mai jos.
Reporter: Care va fi stadiul Aeroportului Internațional Iași la finalul mandatului 2020-2024 pe care îl aveți la Consiliul Județean?
Costel Alexe: Noul terminal de la Aeroportul Iași este, fără îndoială, una dintre cele mai importante realizări ale acestui mandat. Acum, în luna decembrie, începem procedura de recepție. Practic lucrările la clădire vor fi gata la finalul anului 2023, urmând, așa cum este firesc, o perioadă pentru efectuarea testelor și obținerea avizelor și autorizațiilor. Estimăm că, în primăvara lui 2024, noul terminal va fi operațional, iar companiile aeriene vor putea opera deja curse pe T4.La finalul mandatului acestei administrații liberale, Iașul va avea, așa cum am promis, al doilea cel mai mare aeroport din țară. Această investiție de 90 de milioane de euro ce s-a concretizat într-un terminal nou, modern, de peste 31.000 mp, ne va permite să procesăm 3,5 milioane de pasageri anual. Astfel, vom diversifica și crește numărul curselor de pe Aeroportul Iași, vom crea noi oportunități de business și cooperare între comunitatea noastră și Europa și, desigur, vom îmbunătăți experiența de călătorie a pasagerilor care aleg să zboare de la Iași.
R.: Enumerați proiectele pe care le-ați inițiat de la preluarea mandatului de președinte al Consiliului Județean Iași și care vor fi finalizate până în septembrie 2024.
C.A.: Pentru județul Iași, ultimii trei ani au însemnat începutul unui amplu proiect de transformare, prin care Iașul devine un pilon regional de dezvoltare. Astfel, actuala administrație a pornit de la zero cel mai amplu proces de extindere și modernizare a Aeroportului Internațional Iași, cu care suntem în etapa de recepție a lucrărilor. În paralel cu proiectul de construire a noului terminal, am început, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, demersurile pentru a crea noi rute alternative de acces către aeroport. CJ Iași are în proiectare modernizarea DJ 282G: lim. Mun. Iași — Aroneanu — Rediu Aldei și realizarea drumului de legătură din DJ 282G (Aroneanu) — Aeroportul Internațional Iași, în total 6,5 km, în timp ce Primăria Municipiului Iași modernizează drumul dinspre Tătărași. Avem, de asemenea, finalizată documentația pentru înființarea centurii ușoare de ocolire a municipiului Iași și finanțarea asigurată pentru a implementa și acest obiectiv.Am finalizat proiectul de reabilitare a Spitalului de Copii ”Sfânta Maria” Iași, iar până la finalul anului 2024, vor fi gata și lucrările la extinderea Unității de Primiri Urgențe, tot din cadrul Spitalului de Copii. Tot în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, CJ Iași a propus un proiect pentru reabilitarea clădirii Filarmonicii, cu fonduri europene în valoare de 16 milioane de euro. Contractul de execuție pentru acest proiect a fost atribuit deja și avem perspective bune când vine vorba de acest obiectiv. Am făcut un pas semnificativ și în ceea ce privește construirea noului sediu al Operei Naționale Române Iași, prin identificarea și punerea la dispoziție a terenului.Avem, de asemenea, un proiect important pentru dezvoltarea infrastructurii școlare la nivelul întregului județ. Am obținut fonduri de peste 100 de milioane de lei, din PNRR, pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a 108 unități de învățământ din județul Iași și suntem pregătiți să începem implementarea.
Vom finaliza și construirea primului parc industrial administrat de Consiliul Județean – Iași Industrial Park de la Lețcani. În ultimii trei ani, am pus bazele unor proiecte ambițioase care au scopul de a transforma județul Iași într-un centru al progresului și suntem foarte hotărâți să ducem la îndeplinire acest obiectiv.
R.: Aveți grave probleme cu justiția. Cât de frecventabil mai este Costel Alexe pentru PNL? Veți candida în 2024 sub sigla aceluiași partid?
C.A.: Am făcut publică intenția mea de a candida pentru un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Iași. Am demonstrat că se poate face administrație în folosul cetățenilor și cu proiectul Aeroportului Iași, și cu modernizarea integrală în acest mandat a celor 92 de km de drum județean de pe Axa Iași – Suceava, și cu finalizarea lucrărilor la Spitalul de Copii. Avem alte proiecte importante de dus la îndeplinire pentru comunitate: construirea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară, a Spitalului Integrat de Boli Respiratorii, centura ușoară de ocolire a municipiului Iași. Județului i-a lipsit o administrație liberală, iar acum trebuie să recuperăm timpul pierdut. Sondajele de opinie au arătat că atât eu, cât și echipa liberală, avem în continuare susținerea ieșenilor pentru un nou mandat.
Instituția Consiliului Județean nu aparține vreunei persoane fizice, cum de altfel trebuie să fie valabil pentru orice instituție publică a țării. Noi, toți cei care am fost aleși de către cetățeni în funcții de reprezentare și administrare suntem obligați să colaborăm, să lucrăm împreună din respect pentru cei care ne-au mandat. Această „frecventabilitate” de care vorbiți este mai curând o falsă temă folosită de opozanții politici care, din păcate, nu au înțeles că dezvoltarea Iașului este un efort de echipă. Atunci când vine vorba de binele comunității nu există loc de simpatii sau antipatii politice și de altă natură, ci trebuie să acționăm cu bună-credință pentru a duce la îndeplinire obiectivele pe care ni le-am asumat față de ieșeni. Cred că o parte din clasa politică locală mai are mult de învățat la acest capitol.
R.: Care este relația actuală cu primarul Mihai Chirica? În presă au apărut deja semnele rupturii și certurilor interne din PNL Iași. Cum va afecta acest conflict intern rezultatele alegerilor din 2024?
C.A.: Este pentru prima dată în ultimii cel puțin zece ani când între Consiliul Județean Iași și Primăria Municipiului Iași există o bună relație de colaborare, iar asta se traduce, bineînțeles, și într-o relație foarte bună pe care o am cu primarul Mihai Chirica.
Reabilitarea Filarmonicii, construirea noului sediu al Operei, modernizarea Aeroportului Iași și construirea noilor căi de acces, transportul public metropolitan și inițiativele pentru ZMI sunt doar câteva exemple de proiecte care au avut un ritm mult mai dinamic de implementare tocmai pentru că ambele instituții au lucrat împreună.
Viața unui partid este dinamică, întocmai ca într-o familie, există dezbateri, există discuții așa cum e și firesc, dar echipa Partidului Național Liberal Iași este foarte unită. Dacă este să privim obiectiv la ce se întâmplă în celelalte partide la nivel local, veți constata că PNL Iași este singura organizație politică în care nu sunt mai multe tabere, în care nu există lupte interne pentru funcții, așa cum se întâmplă prin celelalte filiale locale ale USR sau PSD, de exemplu, unde sunt excluși membrii sau aceștia părăsesc organizația.
R.: Există mulți primari din cadrul PNL (vechi sau transferați de la PSD) care se plâng că PNL nu și-a onorat promisiunile făcute în 2020 față de comunitățile locale. Va afecta această stare de fapt rezultatul sau evoluția în alegeri a filialei?
C.A.: Această administrație liberală de la Consiliul Județean are o relație de colaborare foarte bună cu toți primarii din județ, indiferent de culoarea politică, iar prin reprezentanții PNL Iași în Guvernul și Parlamentul României am reușit să reprezentăm interesele județului nostru. Prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, județul Iași a primit fonduri guvernamentale de peste 1,6 miliarde lei pentru infrastructura de drumuri, apă, canalizare și gaze naturale. Suma alocată Iașului este a cincea sumă ca mărime din țară. Raportul dintre contractele semnate de primarii liberali față de cei social democrație este de 5 la 1. Altfel spus, primarii liberali au semnat contracte de modernizare a drumurilor în valoare de 500 de milioane de lei, în timp ce primarii de la PSD au semnat contracte în valoare de doar 100 de milioane de lei.
Și noi, la Consiliul Județean Iași, am creat un instrument de finanțare propriu – Programul Județean de Dezvoltare Economico-Socială. În doi ani de zile, prin PJDES, am alocat, din bugetul CJ, 4,8 milioane de lei pentru modernizarea piețelor/târgurilor din zece comune și 7,4 milioane de lei pentru construirea/modernizarea terenurilor de sport din 23 de comune. Obiectivul nostru principal este să asigurăm dezvoltarea unitară a comunităților locale din întreg județul.
R.: Vă așteptați la o migrațiune a primarilor PNL către alte formațiuni politice?
C.A.: După cum spuneam, echipa PNL Iași este unită, iar în ceea ce privește primarii liberali, ei sunt cei mai performanți și apreciați în comunitățile lor. Un primar cu experiență și care produce rezultate bune știe cât de importantă este loialitatea față de programul de guvernare și față de electorat. Să schimbi partidul înseamnă să-ți abandonezi viziunea și obiectivele de dezvoltare asumate în fața alegătorilor și pe care aceștia le așteaptă implementate. Am încredere în primarii noștri că își vor respecta angajamentele.
R.: În cazul în care Chirica și Alexe nu mai pot/nu mai vor să candideze pentru PNL pe cine propune filiala la președinția Consiliului Județean și Primăria Iași?
C.A.: Astăzi, sondajele de opinie și feedback-ul primit de la cetățeni indică foarte clar că primele opțiuni ale ieșenilor la următoarele alegeri sunt în continuare Costel Alexe și Mihai Chirica.
PNL Iași nu a dus niciodată lipsă de profesioniști, oameni foarte bine pregătiți, care au bune-intenții și își pot asuma o candidatură pentru dezvoltarea oricărei comunități.
UN HOT ARE TUPEUL SA CANDIDEZE DIN NOU LA FUNCTIA DE PRESEDINTE AL CONSILIULUI JUDETEAN IASI ! O JAGARDEA prieten cu Avram alt excroc ! Ce faceti DNA, DIICOT, DIPI, SRI, DGA, uniti-va fortele si RADETI JIGODIA !! AMIN !!
Ăsta minte cum respiră și fură,nu glumește . Este membru pnl (panarame, netrebnici,lepre).