Marius Bodea (USR): „Mihai Chirica este singurul bucuros de potențiala fărâmițare a votului pentru o alternativă reală la regimul său cleptocratic”

7IAȘI l-a interogat pe deputatul USR Marius Bodea despre frământările interne din filiala ieșeană: plecarea colegei Cosette Chichirău, excluderea consilierului local Răzvan Timofciuc și demisiile unor consilieri locali. De asemenea, nu am evitat subiectul dosarului penal în care doi foști miniștrii ai USR sunt inculpați de DNA pentru modul în care au gestionat achiziția de vaccinuri Covid. „Nu văd nici o… zguduială”, spune Bodea legat de acest subiect.
În același timp, poziția acestuia cu privire la Mihai Chirica și Costel Alexe rămâne neschimbată: „Nici un proiect major de infrastructură nu a fost demarat la Iași în acești ultimi trei ani, în condițiile în care atât guvernarea locală, cât și cea națională au fost asigurate de aceeași culoare politică. Nici una dintre marile promisiuni din anul 2020 nu au fost onorate”

Reporter: Cum ați caracteriza anul 2023 atât din punct de vedere politic, cât și administrativ?

Marius Bodea: Un an complicat, dacă nu de-a dreptul cumplit. În plan național, avem o monstruoasă coaliție formată din partidul-stat PSD și anexa sa gospodărească, PNL, care au sugrumat de-a dreptul statul și au declarat război total micilor întreprinzători. Dincolo de toate relele aduse de această coaliție, de la nimicirea ideii de dezbatere publică, punerea călușului în gura presei cu banii cetățenilor, din subvenția primită de la stat, poate cel mai pervers efect pe termen mediu și lung este distrugerea antreprenoriatului local. Asta va însemna o viață mult mai proastă în România pentru toată lumea, pentru că recentele modificări legislative privind taxarea microîntreprinderilor, atât cele din vară, cât și cele din așa-zisa Ordonanță Trenuleț vor duce la falimente în serie, deci la taxe și impozite care nu se vor încasa. Guvernanții și-au făcut un calcul cinic: clasa de mijloc din România nu votează nici cu PSD și nici cu PNL, așa că au mers la rupere, în foamea lor de bani pentru a-și îndestula neamurile cu contracte de la stat, pentru a spori numărul agențiilor guvernamentale ca să aibă de unde împărți sinecuri sau pentru a mări consistent pensiile speciale (pe care nu doar că nu le-au desființat, dar au nevoie pentru ele de și mai mulți bani la buget în 2024). Prin urmare, calculul a fost acesta: ori le luăm mai mulți bani micilor întreprinzători, cu riscul să-i falimentăm, ori omorâm cu totul clasa de mijloc antreprenorială, că și așa nu ne este favorabilă la urne, în an electoral.

Sunt multe nenorociri care s-au întâmplat în acest an și politic, și administrativ, dar aș plasa la loc de frunte măsurile împotriva business-urilor mici prin taxare excesivă și restricționarea la maximum a accesului la forma de organizare a microîntreprinderilor.

În plan politic, toate manevrele de acaparare a statului, a tuturor puterilor din statul român, de către monstruoasa coaliție girată de Iohannis, conduc spre un deznodământ care astăzi pare inevitabil dacă anul viitor nu trimitem acasă în integralitate PSD-ul și PNL-ul: despărțirea României de democrație, de zona statului de drept. Pesediștii și peneliștii ne împing zi de zi spre un regim politic iliberal.

R.: Filiala USR Iași a fost măcinată de o serie de scandaluri în ultima perioadă, excluderile lui Cezar Baciu și Răzvan Timofciuc, plecarea deputatului Cosette Chichirău, sau demisiile din partid ale unor consilieri locali. De ce s-a ajuns la astfel de situații în partid?

M.B.: USR Iași a trecut în acest an printr-un amplu proces de decantare, unul de neimaginat în 2020, după ce a obținut un scor electoral de-a dreptul istoric în toate rândurile de alegeri, de la cele europarlamentare, la cele locale și parlamentare (cu obținerea a 5 mandate de deputat și senator).

Privesc desigur, cu amărăciune trecutul recent, și nu mă ascund după vorbe și nici nu e rolul meu să dau explicațiile, în condițiile în care, atunci când am primit invitația de a mă alătura acum trei ani echipei USR, jocurile erau deja făcute în cea mai mare parte privind listele de candidați pentru Consiliul Local și Județean. După aducerea lui Chirica în PNL, am rămas fidel acelorași crezuri și principii, adversar neînduplecat al acestui personaj. Am fost invitat, repet, pentru un proiect comun în echipa USR Iași și mi-am luat foarte în serios rolul, am dovedit că sunt un om de echipă, nu de intrigi, cu un proiect care nu s-a schimbat niciodată: Iașul, ca proiect al vieții mele politice, și cu dorința de a candida pentru a-i da afară, în sfârșit, pe Mihai Chirica și camarila sa rapace de la Palatul Roznovanu. Cu dorința de a veni cu un proiect foarte articulat în privința administrării orașului și proiectelor și soluțiilor pentru Iașul pe care îl merităm. Nu m-am abătut nici un centimetru de la acest deziderat.

Nu aș putea spune, din păcate, că pe parcurs foști de-acum colegi ai noștri din USR n-au capotat și n-au ales, din interese personale, să facă pactul cu diavolul și să se vândă echipei adverse. Este urât, și cred că sunt în asentimentul majorității colegilor mei când spun că ne-am simțit, pe drept cuvânt, trădați. De altfel, se și spune că trădarea nu vine niciodată de la dușmani, ci de la aceia pe care îi cunoști și în care ai încredere, iar eu sunt cel care, poate, din toată clasa politică ieșeană, am cunoscut acest sentiment al trădării cel mai des. Pentru că greu este să te lupți și să nu te lași cumpărat. Ușor este să te vinzi pentru câțiva arginți sau să trântești ușa atunci când sondajele de opinie sau colegii îți arată că nu ești cea mai potrivită persoană să mergi pe un anumit drum.

Cele trei nume amintite de Dumneavoastră reprezintă spețe total diferite, ca să spun așa, ca semnificație și acțiune. În privința primului, vorbim despre o biată notă de subsol, un personaj care s-a bucurat și el de niște salarii mari o perioadă în schimbul trădării sale, salarii pe care, de altfel, va trebui să le și dea înapoi, pentru că prezența sa în funcția de viceprimar a fost o ilegalitate cap-coadă. Despre cel de-al doilea, evenimentele recente, care au demonstrat pactizarea sa la limita nebuniei (ținând cont de toate lucrurile pe care le-a susținut anterior în Consiliul Local) cu Mihai Chirica și PNL-ul, mă scutesc de comentarii suplimentare.

Despre colega mea care a părăsit USR Iași pentru un proiect pe persoană fizică, n-am de spus decât ce am mai spus: am participat amândoi la o competiție internă pe niște reguli pe care mai mult le-a setat aceasta și pe care eu mi le-am asumat. Pe toate, chiar și pe cele schimbate în timpul jocului. Sondajele arătau nu doar că sunt înainte în preferințele electoratului, dar și că sunt preferat în calitatea de candidat la Primăria Municipiului Iași de către 80% dintre votanții USR din Iași. Mihai Chirica este singurul bucuros nevoie mare de potențiala fărâmițare a votului pentru o alternativă reală la regimul său cleptocratic.

R.: Cum caracterizați cei opt ani de mandat ai primarului Mihai Chirica?

M.B.: Nocivi, de hoție la drumul mare, întunecați și, mai ales, degeaba. Mihai Chirica este omul din cauza căruia trece viața pe lângă noi la Iași, în vreme ce alte orașe de aceeași dimensiune sau chiar mai mici se dezvoltă, concurează deja cu orașe regionale din Sud Estul Europei sau chiar din Vestul Europei în materie de calitate a vieții.

R.: Ce planuri are Marius Bodea pentru anul 2024 având în vedere candidatura la Primăria Iași? Ce proiecte urmărește candidatul Bodea pentru administrația locală?

M.B.: Suntem de prea mult timp pe buza prăpastiei, cu o Primărie aflată în pragul falimentului, incapabilă să își onoreze facturi de zeci de milioane de euro, paralizată de dosarele penale ale actualului primar, cu ramificații adânci în întreaga structură de conducere. Nici un proiect major de infrastructură nu a fost demarat la Iași în acești ultimi trei ani, în condițiile în care atât guvernarea locală, cât și cea națională au fost asigurate de aceeași culoare politică. Nici una dintre marile promisiuni din anul 2020 nu au fost onorate, totul rămânând la stadiul de planșe și machete.

Odată cu desemnarea mea oficială în calitatea de candidat al USR Iași pentru Primărie, pornim pe un drum care va aduce, în sfârșit, schimbarea regimului local falimentar, măcinat de corupție, condus de facto de mafia imobiliară. Aceasta este planul major și aceasta va fi marea reușită a anului viitor. Ați observat, desigur, că toată comunicarea din ultimii ani și tot efortul meu s-au concentrat pe proiecte mari și soluții privind principalele probleme ale orașului. Am lucrat împreună cu colegii mei din USR Iași și cu profesioniști din afara partidului pentru a demonstra în mod direct că există soluții,unele chiar la îndemână, în vreme ce pentru implementarea altora sunt necesare mai mult curaj și mai multă pricepere.

Proiectele mele sunt despre cum facem să avem un oraș cu un trafic decent, cu un aer mai puțin poluat, cu infrastructură școlară de nivelul lumii civilizate, cu un transport public performant capabil să devină principale alegere în privința mobilității și gratuit. Absolut tot ceea ce am prezentat deja se regăsește pe site-ul mariusbodea.ro, unde invit pe orice ieșean să le citească și să judece și singur dacă merităm încrederea sa.

Având în vedere că aceste proiecte și soluții au fost oferite chiar la cheie administrației Iașului, în mod public, eu să fi fost în locul lui Mihai Chirica le-aș fi implementat de urgență ca să îi creez un dezavantaj principalului meu competitor. Dar, de unde atâta inițiativă și dorință de a munci de la (în curând) primarul de tristă amintire al Iașului?

Vom mai face, în echipă, încă un lucru: vom deschide larg porțile USR Iași către toți profesioniștii care vor să ni se alăture, către toți oamenii valoroși care doresc să vină alături de noi în Consiliul Local. Vom căuta ieșeni de pe fiecare stradă, din fiecare bloc al orașului care să facă parte în mod direct din echipa care va aduce schimbarea în bine la Iași!

R.: Care sunt proiectele pentru care USR Iași s-a bătut la nivel local și care au fost realizările filialei?

M.B.: Aș vrea să remarc faptul că, din păcate, trădările amintite au umbrit munca extraordinară pe care ceilalți colegi consilieri locali au făcut-o în beneficiul ieșenilor zi de zi. În curând, în ianuarie vor fi validați alți doi consilieri locali ai USR care îi vor înlocui pe cei care au demisionat. Avem în continuare o echipă redutabilă și numeroasă în CL Iași și vom insista cu amendamente importante inclusiv la viitoarea dezbatere a bugetului local.

Dincolo de proiectele punctuale și de voturile date în CL, poate că cel mai mare merit al echipei USR pe plan local este acela că a limitat în anumite cazuri dezmățul pe bani publici și că a oprit jafuri care puteau fi și mai mari. Am încredere deplină că împreună cu echipa aceasta de consilieri mai vechi și mai noi vom face diferența în 2024 în CL, cu atât mai mult cu cât Mihai Chirica, cu toate operațiunile sale machiavelice, de cumpărări de oameni la bucată, a rămas din nou fără majoritate.

R.: USR Iași a fost zguduită de scandalul achiziției vaccinurilor antiCovid, dosar instrumentat de către procurorii DNA. Imaginea partidului a fost puternic afectată de acest lucru. Cum vedeți viitorul politic al USR?

M.B.. Nu văd nici o… zguduială. Nici măcar la nivel național, unde afectarea imaginii este clamată doar la Antena 3 sau România TV și prin comentariile postacilor pesediști și peneliști, eventual auriști. Este numai o operațiune de propagandă a adversarilor noștri politici, numeroși de altfel, de a pune anatema asupra USR pe sistemul „și ei sunt la fel de hoți ca ceilalți”. Numai că avem un dosar în care nici măcar procurorul nu spune că s-a furat de Vlad Voiculescu sau altcineva vreun eurocent de pe undeva în urma achiziției de vaccinuri. Ele s-au livrat în urma deciziei directe a Președintelui Iohannis, în urma discuțiilor cu Comisia Europeană, decizie executată întocmai de premierul de la acea vreme, Florin Cîțu. Aici chiar nu am nici o emoție cu privire la vinovăția vreunui ministru userist. Este analizată de procuratură o decizie politică, o premieră post-decembristă, pe oportunitate, fără să existe nici un folos material al celor care au fost învinuiți pentru o decizie 100% a Președintelui Iohannis.

E ușor să analizezi azi, în 2023 la final, și să spui că nu trebuiau comandate atâtea vaccinuri, dar să uiți în mod răuvoitcă la momentul la care au fost făcute cererile de livrare acestea au fost stabilite printr-un mecanism european, coordonat de Comisia Europeană, care mai apoi le-a redistribuit țărilor membre în funcție de populație. Cine putea ști dacă sunt multe sau puține doze atunci, când nimeni nu știa când se termină pandemia, când românii alergau prin județele vecine sau la mai mare depărtare, sute de kilometri, oriunde găseau un loc liber la un punct de vaccinare. Cine putea ști că Iohannis și peneliștii vor da atât de tare de gard campania de vaccinare din care, atenție!, Ministrul Sănătății de la acea dată, Vlad Voiculescu, fusese exclus total! Dacă e un vinovat și se caută cu orice preț aici, atunci vinovatul unic este Președintele, care lucra exclusiv pe chestiunea vaccinării cu Premierul Cîțu și generalul Gheorghiță și care îl ascultau orbește.

Oamenii de bună credință înțeleg perfect toate lucrurile de mai sus, că nu s-au născut ieri.

R.: USR a aprobat lansarea Alianței Dreapta alături de PMP și Forța Dreptei. Cum se va regăsi această formulă în Iași, având în vedere că PMP se află în alianță la putere cu PNL, iar USR face opoziție atât la primărie cât și la CJ?

M.B.: Așa cum am mai spus-o, plec de la gândul că partenerii noștri de alianță vor închide repede capitolul pactizării cu Alexe și Chirica în Consiliul Local Iași și în Consiliul Județean. Alianța Dreapta Unită a plecat de la nevoia construcției unei alternative reale și puternice la monstruoasa coaliție PSD-PNL.

Peste toate acestea, eu înțeleg foarte bine că proiectul acestei Alianțe depășește cu mult nume și persoane, cazuri particulare și situații excepționale. Le vom regla pe toate local, suntem suficient de maturi.

Ieșenii sunt cei care contează în primul rând și ce le oferim noi ca alternativă la dezastrul livrat de Chirica și acoliții săi. Începând de acum, teoretic, PNL și primarul inculpat rămân fără majoritate în CL Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here