Începând cu anul viitor, Cartea Electronică de Identitate va cunoaște o extindere semnificativă la nivel național, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) propus de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Această schimbare va aduce cu sine beneficii majore pentru cetățenii români, oferindu-le posibilitatea de a utiliza cărțile electronice de identitate atât pentru legitimare, cât și ca document de călătorie, alături de pașaport, în țările care le recunosc astfel.
Conform avocatnet.ro, proiectul de OUG elimină restricțiile privind termenul de emitere a cărților de identitate, facilitând călătoria peste granițe. Astfel, atât cărțile de identitate simple emise până la sfârșitul anului în curs, cât și cele emise după 31 decembrie 2023, vor putea fi folosite în continuare ca documente de călătorie, atât timp cât sunt valabile.
În prezent, călătoria peste hotare în baza cărților de identitate este permisă doar pentru documentele emise până la 31 decembrie 2023. Cu implementarea acestui proiect, această limitare va fi eliminată, oferindu-le cetățenilor posibilitatea de a călători în afara granițelor și cu cărți de identitate emise după această dată, cu condiția ca acestea să fie valabile.
Potrivit proiectului, OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români va fi modificată, astfel încât cărțile de identitate, aflate în termen de valabilitate, să constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care le recunosc ca document de călătorie.
De asemenea, Ordinul de Urgență 12/2023 stabilește că actul de identitate poate fi utilizat pentru a face dovada identității, cetățeniei române și, după caz, a domiciliului sau a reședinței din România. Cartea electronică de identitate, în termen de valabilitate, va constitui document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene și în statele terțe care o recunosc ca atare.