Afacerea șefului TSD Iași: anvelope uzate vândute drept nou-nouțe. Protecția Consumatorului a amendat firma lui Crucianu

Firma consilierului municipal PSD Bogdan Crucianu a fost reclamată la Protecţia Consumatorului. Safe Wheels Invest SRL a fost sancţionată de comisarii CJPC după ce ar fi vândut unui bărbat anvelope uzate de la service-ul auto pe care îl deţine în municipiu. Anvelopele cumpărate de la firma lui Crucianu au rezistat doar 4.000 de kilometri. „M-am adresat unui expert tehnic judiciar la data de 15.10.2023, iar concluzia acestuia a fost că defecţiunile de fabricaţie, cum ar fi probleme de compoziţie a cauciucului necorespunzător, au dus la apariţia fisurilor sau a uzurii premature”, se arată în reclamaţia bărbatului.

Firma unui consilier local din Iaşi a fost sancţionată de Protecţia Consumatorului pentru că ar fi vândut unui bărbat mai multe produse cu defecţiuni. Bogdan Crucianu, consilier local PSD şi administratorul firmei Safe Wheels Invest SRL a fost reclamat la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) de un şofer care a cumpărat patru anvelope pentru un autoturism marca Volkswagen. Constantin Mâtcu a reclamat că produsele cumpărate de la service-ul auto deţinut de Bogdan Crucianu sunt defecte şi a cerut înlocuirea acestora. Firma lui Crucianu a arătat că nu a vândut anvelope deteriorate şi a refuzat cererea bărbatului, astfel încât acesta a sesizat Protecţia Consumatorului. Comisarii CJPC au sancţionat firma Safe Wheels Invest SRL cu avertisment şi au dispus înlocuirea anvelopelor marca Matador sau returnarea banilor în contul clientului nemulţumit.

Anvelope defecte cumpărate de la firma lui Bogdan Crucianu

În luna august 2023, bărbatul a cerut unei societăţii verificarea anvelopelor, reclamând unele defecțiuni. Reprezentanţii firmei au indicat faptulcă se impune schimbarea acestor anvelope, iar Mâtcu a solicitat firmei lui Crucianu înlocuirea lor. Cum societatea alesului local a refuzat, bărbatul a cerut ca CJPC să-i impună lui Crucianu să-i plătească anvelopele defecte.

În urma deteriorării premature a anvelopelor cumpărate de la Safe Wheels Invest SRL în data de 26.09.2022 şi a doar rulării a 4.000 km în condiţii normale cu acestea, în data de 31.08.2023 am depus sesizare la CJPC Iaşi. Această sesizare a fost respinsă în 14.10. 2023 din cauză că specialiştii producătorului au raportat că nu s-au găsit defecte de fabricaţie şi nu pot acorda, în situaţia aceasta, nicio formă de compensaţie pentru anvelope. Am fost îndemnat de către comisarul Ariton Vasilică să mă adresez unui expert tehnic judiciar pentru efectuarea unei expertize tehnice independente şi apoi să fac o nouă sesizare. M-am adresat unui expert tehnic judiciar la data de 15.10.2023 şi în urma expertizei concluzia a fost că defecţiunile de fabricaţie, cum ar fi probleme de compoziţie a cauciucului necorespunzător, au dus la apariţia fisurilor sau a uzurii premature. Rog să dispuneţi returnarea sumei de bani plătite către Safe Wheels Invest SRL pentru anvelopele defecte, se arată în reclamaţia lui Mâtcu la CJPC Iaşi.

Expertul a dat vina pe firma lui Crucianu! Safe Wheels Invest e bună de plată

Bărbatul a luat legătura cu un expert care a verificat anvelopele şi a concluzionat că acestea au fost defecte din fabricaţie.

Având în vedere că montarea anvelopelor a fost efectuată într-un service autorizat în septembrie 2022, roţile au fost echilibrate şi autoturismul funcţiona corespunzător, singurele cauze plauzibile pentru avarierea anvelopelor, precum fisuri, crăpături extinse pe suprafaţă, uzură excesivă sau topire în zone, ar putea fi frânări bruşte în zilele cu temperaturi ridicate sau defecte de fabricaţie, se arată în raportul întocmit de Corneliu Vieru.

Safe Wheels acuză expertiza rudimentară cerută de clientul nemulţumit

În august 2023, Mâtcu a dus anvelopele la service-ul lui Crucianu şi a cerut înlocuirea acestora. Societatea administrată de consilierul local a trimis anvelopele la Continental Automotive, care după examinarea lor, a arătat că nu au fost găsite erori de producţie şi nici deteriorări accidentale. Totuşi, bărbatul nu s-a mulţumit cu răspunsul primit şi a cerut ajutorul Protecţiei Consumatorului care în cele din urmă, după ce a primit şi raportul expertizei judiciare, a sancţionat service-ul auto cu avertisment şi contravaloarea anvelopelor sau înlocuirea acestora.

Totuşi, firma lui Crucianu a contestat decizia comisarilor CJPC la instanţă, susţinând şi că expertiza făcută deexpertul tehnic nu este conformă, fiind rudimentară.

În procesul verbal de constatare a contravenţiei nu există nicio menţiune cu privire la produsele neconforme, singura precizare regăsindu-se la anexă, menţiune insuficientă pentru a putea determina care sunt produsele pretins neconforme distribuită de petentă. Între părţi nu există nici un contract încheiat la data menţionată în procesul verbal de constarare a contravenţiei, astfel încât este imposibil de identificat anvelopele la care fac referire agenţii constatatori. Este imposibil ca pretinsa faptă să fie săvârşită la 15.10.2023 pentru simplul fapt că numitul Constantin Mâtcu a formulat la data de 31.08.2023 o sesizare la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului prin care invocă pretinse deteriorări premature a anvelopelor cumpărate de la Safe Wheels Invest SRL, susţine firma lui Bogdan Crucianu.

Vlad ROTARU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here