Dosar bomba al DNA Iași! Dezvoltator imobiliar si polițist anticorupție, acuzați de șantaj, mită și trafic de influență

Fostul ofițer DGA Cătălin Țibulcă, dezvoltatorul imobiliar Liviu Dobre și omul de afaceri Vasile Giurgiuveanu au fost trimiși în judecată pentru unele dintre cele mai grave fapte incriminate de legea anticorupție(78/2000): trafic de influență și luare de mită de către un organ de cercetare penală, șantaj și folosirea de informații nedestinate publicului. @ Ofițerul DGA ar fi fost determinat de către ceilalți inculpați să facă presiuni asupra unui funcționar din cadrul primăriei Rediu pentru a face denunțuri sau declarații incriminatoare împotriva primarului Ciprian Grosu. @ Este vorba despre Petronela Susan, inspector la Urbanism, care în luna februarie a acestui an a fost prinsă în flagrant în timp ce lua mită pentru eliberarea unei autorizații de construire.

În cursul zilei de joi, 14 decembrie, DNA a înregistrat la Tribunalul Iași un dosar în care fostul ofițer anticorupție Cătălin Țibulcă a fost trimis în judecată alături de doi oameni de afaceri, acuzațiile aduse acestora fiind extrem de grave. Surse judiciare au declarat pentru 7 IAȘI că dosarul privește modul în care comisarul DGA ar fi încercat să o determine pe Petronela Susan, funcționar la compartimentul de Urbanism din Primăria Rediu, să îl denunțe pe primarul Ciprian Grosu. Cel care ar fi orchestrat aceste operațiuni este Liviu Dobre, unul dintre cei mai puternici dezvoltatori imobiliari din Rediu și consilier local PMP în comună.

Vasile Giurgiuveanu

Dincolo de rivalitățile politice, relațiile dintre consilierul Dobre și primarul Grosu au devenit foarte tensionate deoarece Primăria nu a aprobat multe dintre proiectele imobiliare ale dezvoltatorului politician. Conform acelorași surse, Vasile Giurgiuveanu, un om de afaceri cu multe investiții în domeniul agricol, ar fi jucat rolul de intermediar între Țibulcă și Dobre.

 

Conform informațiilor de pe Portalul Instanțelor de Judecată, faptele din dosar privesc săvârșirea mai multor infracțiuni precum: luare de mită de către un organ de cercetare penală, trafic de influență, șantaj și folosirea informațiilor nedestinate publicului. Totodată, Petronela Susan figurează ca persoană vătămată în acest dosar.

Dosarul deschis la începutul anului. Susan nu ar fi singura victimă a ofițerului Țibulcă

La mijlocul lunii februarie, Cătălin Țibulcă a fost pus oficial sub acuzare. Acțiunea care pare a fi o încercare a sistemului anticorupție de a face curățenie în propria curte a fost demarată după ce procurorii au primit suficiente informații cu privire la modul în care ofițerul DGA obișnuia să obțină declarații și chiar denunțuri. Cercetările procurorilor ar viza mai multe anchete la care a lucrat Țibulcă, demersurile întreprinse de acesta fiind îndreptate și împotriva altor funcționari din instituțiile publice.

La scurt timp după ce procurorii DNA au conturat acuzațiile și i le-au adus la cunoștință lui Cătălin Țibulcă, atribuindu-i acestuia calitatea de suspect, ofițerul DGA a depus cerere de pensionare. În numai câteva zile, dosarul acestuia a fost aprobat, salvând astfel instituția de problemele de imagine provocate de un dosar penal cu asemenea acuzații.

La sfârșitul lunii februarie, după ce, procedural, procurorul l-a informat pe Țibulcă cu privire la calitatea pe care o are în dosar, 7IAȘI a i-a solicitat acestuia un punct de vedere. Fostul ofițer DGA a răspuns printr-un mesaj și a susținut că decizia de a se pensiona nu a fost legată de vreo eventuală anchetă ce îl viza.

„Decizia de pensionare se bazează, în exclusivitate, pe considerente de ordin personal, în principal pe cele de sănătate și rațiuni financiare. Dacă s-ar fi acordat majorările salariale, legale, în anii 2021 și 2022, eram rezervist de cel puțin un an. Vă doresc să aveți o zi frumoasă!”, se arată în mesajul trimis de către Cătălin Țibulcă.

Scurgeri de informații din dosare la DGA

În 2020, 7IAȘI publica documente care arătau cum a reușit șeful DGA Iași să scape basma curată dintr-un dosar în care erau cercetate „scurgeri de informații” din anchetele DNA.

Gabriel Coman – sef DGA

7IAȘI scria la acea vreme că un șef de Poliție din Iași a fost avertizat cu privire la faptul că este subiectul unor cercetări ale Direcției Generale Anticorupție. Sursa scurgerilor de informații ar fi fost chiar șeful DGA, comisarul șef Gabriel Coman. Aceste informații apar într-un dosar penal instrumentat de către DNA Iași în care au fost realizate înregistrări și au fost folosiți „colaboratori cu identitate reală”, racolați din rândul colegilor și apropiaților persoanelor vizate de către anchetă. Faptele cercetate: „folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”.

Denunțul în acest dosar a fost făcut de către Mario Daniel Dracinschi, ofițer care lucra la „filaje” la Brigada de Operațiuni Speciale, din cadrul IPJ Iași. Acesta a reclamat faptul că a fost abordat de către o persoană care i-a cerut să-l avertizeze pe colegul său Ciprian Popa, șef al Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, cu privire la faptul că „este lucrat de DGA”

„(…) numitul COMAN GABRIEL, beneficiind de poziția sa de șef al Serviciului Județean Anticorupție Iași, fără o anume motivație aparentă, ar fi relatat celor doi interlocutori, faptul că și martorul POPA CIPRIAN „se află în atenția organelor de anchetă în legătură cu relațiile sale cu niște firme de artificii””, se arată într-o ordonanță întocmită de procurorul Cristina Chiriac de la DNA Iași.

Cu toate acestea, deoarece tehnica de înregistrare nu a putut fi folosită, șeful DGA Iași a scăpat de acuzații, cauza fiind clasată.

„Din materialul probator administrat, în prezenta cauză a rezultat, în mod cert, faptul că la data de 26.04.2017 a avut loc întâlnirea dintre martorul ANDRONACHI CONSTANTIN și numitul COMAN GABRIEL, însă dat fiind contextul situațional prezentat, în lipsa unui probatoriu suplimentar care să certifice mai presus de orice dubiu suplimentar furnizarea/divulgarea/folosirea unor informații nedestinate publicității, la data amintită, în ceea ce îl privește pe COMAN GABRIEL, urmează a se dispune clasarea cauzei cu privire la infracțiunea „folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”, a consemnat procurorul.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here