Petrescu Teodosie, înalt prelat al Bisericii Ortodoxe Române, este în centrul unei anchete penale deschise de DNA, care îl vizează pentru infracțiuni legate de cumpărarea de influență. În cadrul acestei anchete, un consilier al Arhiepiscopiei Tomisului este, de asemenea, subiect de investigație pentru complicitate la cumpărarea de influență.
Potrivit procurorilor, Teodosie este acuzat că ar fi promis unei persoane de afaceri o sumă de 160.000 de lei, reprezentând 20% dintr-un total de 800.000 de lei. Această sumă ar fi trebuit să fie obținută pentru Arhiepiscopia Tomisului, iar influența asupra funcționarilor cu drept de decizie de la Secretariatul de Stat pentru Culte ar fi fost folosită în acest sens. Banii urmau să fie direcționați către lucrări de construcție sau reabilitare a unităților de cult subordonate Arhiepiscopiei Tomisului.
Ancheta procurorilor DNA vine în urma unei investigații jurnalistice realizate de Recorder. Teodosie a mai fost subiectul unei anchete a DNA în trecut, în legătură cu presupuse fraude cu fonduri europene, însă a fost achitat în urmă cu trei ani.
Conform documentelor financiare consultate de Newsweek România, Teodosie a declarat venituri totale de 4.551.252 lei între ianuarie 2011 și octombrie 2023. Principala sursă de venit este reprezentată de Arhiepiscopia Tomisului, de unde a primit salarii de peste 2.367.212 lei. Veniturile sale salariale au înregistrat o creștere semnificativă, ajungând de la 8.789 lei în 2011 la 25.116 lei în prezent.
Pe lângă activitatea sa bisericească, Teodosie are și o poziție de profesor la Universitatea Ovidius din Constanța, unde a încasat venituri salariale în valoare totală de 1.906.386 lei între 2011 și prezent. De asemenea, el a primit venituri de la Academia Oamenilor de Știință din România, în ciuda poziției sale antivacciniste.
În ceea ce privește aspectul financiar, Teodosie deține 17 conturi bancare deschise la diverse bănci, printre care Banca Transilvania, OTP Bank, Unicredit Bank, Credit Europe Bank, Garanti Bank, BCR și BRD. În plus, el are proprietăți imobiliare în Prahova și Suceava, inclusiv păduri, pășuni și terenuri cu construcții. Ancheta DNA se bazează pe informații apărute în presă.