Judecătorul care a cerut mită 50.000 de euro se întoarce la serviciu şi primeşte aproape 1 milion de euro

În dosarul Retrocedărilor, Judecătoria Supremă a constatat că judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna este vinovat de luare de mită. Acesta a fost acuzat că a cerut suma de 50.000 de euro pentru a facilita restituirea unei păduri cu o suprafață echivalentă cu o treime din județul Bacău. Cu toate acestea, procesul penal împotriva judecătorului a fost întrerupt deoarece a intervenit prescripția, iar instanța a dispus încetarea procesului penal.

Inițial, judecătorul Ordog a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. Cu toate acestea, după încheierea procesului penal fără o condamnare definitivă, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis să îl reîntoarcă pe judecător la Tribunalul Covasna. Mai mult, i s-au acordat drepturile salariale restante, care se ridică la aproximativ 1 milion de euro.

Pe 13 noiembrie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a constatat că în 2012, judecătorul Ordog a solicitat mită de la un avocat pentru a influența restituirea unei păduri de peste 43.000 de hectare, evaluată la peste 300 de milioane de euro. Cu toate acestea, instanța a aplicat deciziile Curții Constituționale și ale ÎCCJ privind prescripția, concluzionând că fapta de luare de mită este prescrisă. Astfel, judecătorul a fost achitat de această infracțiune.

Fostul deputat PSD Ioan Adam a confirmat că judecătorul i-ar fi cerut 50.000 de euro pentru a interveni în favoarea restituirii pădurii. Chiar dacă procurorii afirmaseră că judecătorul ar fi primit o tranșă de 10.000 de euro, instanța a stabilit că probele dovedesc doar pretinderea sumei mai mari.

Dosarul Retrocedărilor

Un grup format din Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza și Dan Costin Bengescu a fost acuzat de anchetatori de constituirea unui grup infracțional, având ca scop obținerea de venituri prin cumpărarea de influență sau folosirea funcțiilor. Dosarul viza retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în județul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, în scopul obținerii ilegale a unor sume semnificative de bani. Grupul infracțional ar fi utilizat inclusiv firme off-shore pentru a ascunde proveniența banilor.

Romsilva a fost păgubita, pierzând aproape 304 milioane de euro, după ce Sturdza a reușit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

Prescrierea s-a produs ca urmare a aplicării unor decizii ale Curții Constituționale și a faptului că procesul a fost mutat pe durata a opt ani între mai multe instanțe. Condamnările aplicate de prima instanță și Curtea de Apel Brașov în iulie 2021 au fost anulate.

În urma prescrierii, au scăpat de pedepse:

  • Fostul deputat Ioan Adam (2 ani de închisoare cu executare)
  • Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc (2 ani de închisoare cu suspendare)
  • Lorand Andras Ordog, judecător la Tribunalul Covasna (7 ani cu executare)
  • Paltin Gheorghe Sturdza, beneficiar al retrocedărilor (3 ani cu executare)
  • Anca Roxana Bularcă, fostă Adam, fostă soție a deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Brașov (2 ani de închisoare cu suspendare).

De asemenea, s-a dispus încetarea procesului penal sau achitarea și în cazul celorlalți inculpați din dosar: Dan Costin Bengescu, Gabriela Rodica Sturdza (fostă Zaharia), Sorin Ion Iacob, Ioan Mătășel.

Fostul deputat Viorel Hrebenciuc, care avea o condamnare de 2 ani de închisoare, și ceilalți inculpați au atacat decizia Curții de Apel Brașov, dar și-au retras apelul în noiembrie 2021. Aceștia și-au recunoscut vinovăția și au cerut să fie judecați prin procedură simplificată.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here