Primăria i-a abandonat pe ieșeni. Doar Justiția îi mai poate ajuta. O sentință a Tribunalului Iași descrie cum sunt tratați oamenii de rând atunci când cer o banală autorizație pentru o casă. Dosarul dezvăluie povestea incredibilă a unui ieșean care a cerut aprobare pentru o casă și de care primarul și funcționarii din subordine și-au bătut joc. De cinci ani, un ieșean se zbate pentru un lucru simplu și elementar pentru orice administrație locală: aprobare pentru construirea unei case de 70 mp. Andrei T. deține o casă modestă pe strada Ciric, iar în 2018 a depus cerere pentru un certificat de urbanism. Primăria i-a răspuns că trebuie să realizeze un PUZ pentru a-și putea construi casa. A plătit arhitecți, avize și studii, a realizat PUZ-ul, dar deși anii au trecut nu s-a întâmplat nimic. În aprilie 2022, calvarul părea aproape de final, proiectul de aprobare a PUZ-ului fiind introdus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local. Însă, în timpul ședinței, primarul Mihai Chirica a retras proiectul de pe ordinea de zi, invocând probleme de legalitate. Ajuns la capătul puterilor, ieșeanul a apelat la instanță și a dat primăria în judecată. Tribunalul i-a dat dreptate acestuia și a șters pe jos cu întreaga primărie: ” Instanţa nu poate să fie de acord cu modalitatea de lucru a autorităţii publice locale, lipsită de coerenţă şi de transparenţă”, motivează judecătorii sentința prin care au obligat primăria să supună la vot PUZ-ul pentru casa lui Andrei T.
Un ieșean se chinuie de cinci ani să obțină o autorizație de la Primăria Iași pentru a-și construi o simplă locuință. Bărbatul a apelat inclus la judecători pentru a obliga autoritatea locală să emită documentele necesare pentru edificarea casei. Andrei T.a dorit să construiască o locuință de circa 70 mp în zona Ciric, cu regim de înălțime de P+1E, proiect care a fost depus la Primăria Iași încă din 2018. Deși planul urbanistic zonal a ajuns și în Consiliul Local, în 2022, proiectul a fost scos de pe ordinea de zi, iar beneficiarul a fost lăsat cu ochii în soare. Ieșeanul are o casă mică pe strada Ciric, locuință pe care vrea să o demoleze și apoi să ridice noua casă. Doar că, din cauza sistemului din primărie, s-a trezit că cererea sa a fost aruncată la coș și că o să fie nevoit să aștepte până va putea să-și ridice casa.
Cinci ani de chin pentru o simplă locuință
În 2018, Andrei T. a obținut un certificat de urbanism pentru întocmirea unui PUZ necesar construirii noii locuințe. Ulterior, în 2020, acesta a depus noi documentații la primărie legate de rapoartele de informare. În decembrie 2021 a fost completată documentația, iar în aprilie 2022 a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local proiectul PUZ privind construirea unei locuințe individuale pe strada Ciric. Totuși, la ședința din 28 aprilie 2022, primarul Mihai Chirica a dispus retragerea proiectului pentru ”reanalizarea legalităţiimajorării coeficientului de utilizare a terenului”. Ieșeanul a refăcut documentația și, o lună mai târziu, mai 2022, a retrimis totul la primărie pentru reanalizarea în ConsiliulLocal. Totuși, municipalitatea nu l-a mai băgat în seamă, iarbărbatul a ajuns să-și facă dreptate în instanță.
Primăria e bună de plată! Tribunalul a obligat Consiliul Local să introducă PUZ-ul în ședințele de plen
Andrei T. a dat Primăria în judecată, pe primar, pe secretarul Consiliului Local, dar și pe cei de la Direcșia de Urbanism, cerând obligația acestora să emită planul urbanistic zonalnecesar construirii locuinței. În plus, ieșeanul a primit și 10 mii lei despăgubiri, bani în contul cheltuielilor cu documentația respectivă. Inițial, acesta a cerut plata a peste 15.000 lei, sumă pe care acesta a folosit-o pentru întocmirea documentației PUZ. ”Obligă pârâtul Consiliul Local al municipiului Iași la continuarea procedurii în vederea soluționării cererii reclamantului de emitere a PUZ, prin emiterea unei hotărâri motivate în acest sens. Obligă pârâtul Consiliul Local Iași la plata către reclamant a sumei de 10.000 lei cu titlu de daune morale. Respinge în rest cererea ca neintemeiată. Obligă pârâtul Consiliul Local al municipiului Iași la plata către reclamant a sumei de 4.350 lei cu titlu de cheltuieli de judecată”, au decis magistrații de la Tribunalul Iași.
Magistrații: ”modalitatea de lucru a autorităţii publice locale este lipsită de coerenţă şi de transparenţă”
Chiar și judecătorii de la Tribunalul Iași au evidențiat cum angajații Primăriei emit extrem de greu documentele pentru planurile urbanistice zonale și că ieșenii sunt nevoiț să aștepte cu anii ca să poată beneficia de toate actele pentru a-și construi o locuință. ”Instanţa nu poate să nu observe lipsa de coerenţă, precum şi modul extrem de greoi de lucru al autorităţii publice locale în soluţionarea cererii reclamantului privind elaborarea PUZ (…) ajungându-se până la înscrierea pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local a proiectului de hotărâre privind pe reclamant, ulterior acesta fiind scos de pe ordinea de zi fără a fi clar motivul pentru care s-a procedat în această manieră, pentru ca apoi să se tergiverseze soluţionarea cererii prin invocarea unor alte neregularităţi. Instanţa nu poate să fie de acord cu modalitatea de lucru a autorităţii publice locale, lipsită de coerenţă şi de transparenţă”, se arată în decizia instanței, care a obligat primăria să repună PUZ-ul pe ordinea de zi.
Vlad ROTARU