Părintele Damaschin luptă cu gigantul Engie. Compania a umflat de nouă ori facturile la gaz pentru casele în care locuiesc copii și familii de sărmani

Preotul Dan Damaschin acuză compania Engie de înșelăciune. Asociația Glasul Vieții a ajuns datoare către furnizorul de gaze naturale cu peste 90.000 de lei și a fost dată în judecată pentru recuperarea acestor sume de bani. Preotul nu recunoaște însă sumele cerute de furnizor și acuză compania că a umflat facturile. „M-am trezit dator în condițiile în care pentru același consum nu plăteam mai mult de 10.000 lei. Mi-au pus de nouă ori mai mult, e o ticăloșie greu de întâlnit. Au mărit prețul fără să anunțe, e jaf la drumul mare. Nu am nicăieri datorii, nu vreau să fiu povara nimănui, plătesc ce am consumat, dar nu vreau să fiu furat”, a spus Dan Damaschin. Una dintre facturile emise de Engie pentru consumul de gaze naturale, la o casă din Tătărași, pentru o lună de zile, depășește valoarea de 22.000 lei! Asociația Glasul Vieții deține mai multe imobile în care locuiesc zeci de copii și familii monoparentale sprijinite de organizație.  Engie a furnizat gaz în șapte dintre aceste imobile timp de câteva luni ca furnizor de ultimă instanță. Legislația șmecherească din domeniul energiei favorizează companiile furnizoare de gaz și energie electrică și creează premisele unor astfel de abuzuri și anomalii. 

Asociația condusă de preotul Dan Damaschin a fost dată în judecată de furnizorul Engie România SA pentru neplata a aproape 90.000 lei, sumă ce reprezintă contravaloarea gazelor consumate la șapte spații din municipiu și din zona metropolitană a orașului.

În noiembrie 2021, Asociația Glasul Vieții a fost repartizată  automat către un „furnizor de ultimă instanță” întrucât, pe fondul crizei gazelor naturale, firma cu care avea încheiat contract a pierdut licența și nu mai avea dreptul de a livra gaze. Din 19 noiembrie 2021 și până în aprilie 2022, Engie a fost furnizorul Asociației la un număr de 6 imobile situate în municipiul Iași și un imobil situat în comuna Rediu. Asociația nu a încheiat un contract direct cu Engie și nici nu s-a transferat către un alt furnizor. În astfel de cazuri, furnizorii de ultimă instanță practică prețuri mult mai mari decât cele negociate prin contract. Astfel, asociația preotului misionar s-a trezit cu zeci de facturi la prețuri exorbitante.

În cele 5 – 6 luni în care a furnizat gaze naturale Asociației, Engie România SA a emis un număr de 31 de facturi către Gasul Vieții cu o valoare totală de 105.342 lei. Preotul Damaschin a făcut plăți parțiale către Engie pentru facturile emise pe fiecare imobil, însă suma achitată către furnizor a fost de doar 15.698 lei. Din mai 2022, Asociația Glasul Vieții a încheiat un contract de furnizare cu Eon, astfel, colaborarea cu Engie a luat sfârșit. A rămas în urmă datoria de aproximativ 90.000 lei, pe care compania Engie o revendică acum prin intermediul instanței de judecată.

„Asociația nu a contestat facturile, deci și-a însușit obligațiile de plată”

În cererea de chemare în judecată, Engie România arată că Asociația „Glasul Vieții” îi datorează 90.220 lei pentru furnizarea de gaze naturale la unele spații pe care organizația preotului le administrează și în care sunt cazate mai multe persoane nevoiașe.

Subscrisa Engie România SA a asigurat începând cu data de 19.11.2021 furnizarea gazelor naturale în regim de ultimă instanță la locul de consum al soceității debitoare, fără să fie necesară semnarea unui unui contract de furnizare. Furnizarea în regim de ultimă instanță se asigură pentru o perioadă temporară, conform reglementărilor în vigoare. Societatea pârâtă a fost informată despre furnizarea gazelor naturale în regim de ultimă instanță, iar ulterior transmiterii informării a beneficiat de gaze naturale la locațiile sale de consum pentru care subscrisa a emis facturi. Precizăm că prețul de furnizare a gazelor naturale în regim de ultimă instanță este stabilit de Engie România SA conform prevederilor legale în vigoare și se aplică de către acesta cu notificarea clientului prin intermediul facturii. Întrucât debitoarea nu a formulat obiecții în privința detalierii serviciilor prestate și nici în privința cuantumului facturilor, asociația pârâtă și-a recunoscut și însușit propriile obligații.”, arată reprezentanții furnizorului.

Factură de 22.000 lei pentru o lună!

La o casă din strada Eternitate au fost emise patru facturi în valoare de peste 40.000 lei. La acest imobil apare și cea mai mare factură emisă. Pentru consumul înregistrat în luna ianuarie 2022, Engie a facturat către Asociația Glasul Vieții suma de 22.064 lei!

O altă casă la care Engie ar fi furnizat gaze naturale este situată în strada de Nord, cartierul Tătărași, unde restanțele de plată depășesc 13.322 lei.

Pentru un apartament din strada Vasile Lupu au fost emise două facturi în valoare de 2.660 lei. Pentru o casă de pe strada Prof. Neculai Zamfirescu din cartierul Nicolina au fost înregistrate 5 facturi cu o valoare cumulată de 12.391 lei.

Potrivit documentelor depuse la dosar, pentru un apartament din strada Buridava au fost emise patru facturi între ianuarie 2022 și aprilie 2022, în valoare totală de 6.905 lei.

La un apartament din strada Agatha Bârsescu, Engie a emis opt facturi, între martie 2022 și decembrie 2022, în valoare de 15.064 lei.

O locuință situată în Rediu a înregistrat un consum valoric în sumă de 6.696 lei.

Preotul Damaschin: „M-am trezit dator fără să vreau”

Preotul Dan Damaschin susține că a ajuns la Engie după ce firma cu care a colaborat, Restart Energy, a renunțat la furnizarea de gaz metan. Deși la toate cele 7 spații consumul a fost aproximativ același cu perioadele anterioare, facturile ar fi fost încărcate. Preotul susține că suma respectivă nu rezultă din nici un contract și că totul a fost stabilit în baza unor facturi emise de Engie pe care el nu le recunoaște.

Eu am avut contract cu Restart Energy, o firmă din vest, cu care am colaborat pe partea de curent electric și gaz. Ei au renunțat la gaze și așa m-am trezit cu Engie ca furnizor de ultimă instanță pentru câteva luni și mi-am complicat treaba. M-am trezit la altă companie dator în condițiile în care pentru același consum nu plăteam mai mult de 10 mii lei. Mi-au pus de nouă ori mai mult, e o ticăloșie greu de întâlnit, a spus Dan Damaschin.

Zeci de copii stau în locuințele asociației

În spațiile respective sunt cazați zeci de copii, dar și familii monoparentale. Preotul susține că Engie a facturat consumul după bunul plac, la prețuri stabilite unilateral de companie și nu în baza reglementărilor impuse de Agenția Națională de Reglementare în Energie (ANRE).

Sunt spații unde am 40 de fete, altele cu 30 de băieți și un apartament unde am nouă copii cu o mamă singură. Au refuzat să discute și m-am trezit dat în judecată. Au mărit prețul fără să anunțe, e jaf la drumul mare. Aștept să văd ce spun instanțele. Noi ne-am schimbat furnziorul, suntem la E.on acum. Nu am nicăieri datorii, nu vreau să fiu povara nimănui, plătesc ce am consumat, dar nu vreau să fiu furat”, a declarat telefonic preotul Dan Damaschin.

Preotul cere recalcularea facturilor

În întâmpinarea depusă la Judecătoria Iași, Asociația condusă de Dan Damaschin susține că cererea celor de la Engie este neîntemeiată. Asociația susține că datoria către Engie nu e o creanță certă și nu rezultă din nici un contract de furnziare. Engie România ar fi depus o serie de facturi pe care asociația arată că nu le recunoaște  și nu știe cum s-a ajuns la acele sume. Preotul Damaschin spune că nu a semnat niciodată facturile în cauză pentru a le confirma și valida ca preț unitar și valoare.

„Apreciem că în lipsa unor criterii clare de referință pentru calculul debitului, creditoarea nu poate invoca certitudinea creanței. După cum rezultă din cuprinsul cerereii, atât consumul cât și prețul au fost stabilite în mod unilateral de creditoare, fără un sistem de referință clar și fără a exista acorsul subscrisei consumatoare. Creditoarea nu a depus înscrisuri înșituite de subscrisa debitoare din care să rezulte creanța solicitată, iar facturile depuse la dosar, foarte mici și nelizibile, nu poartă semnătura reprezentantului Asociației și nu rezultă că au fost acceptate la plată”, se mai arată în întâmâpinarea depusă de asociație la instanță.

Vlad ROTARU

 

3 COMENTARII

  1. Păi mai simplu bagă niște rugăciuni combinate cu mătănii și rezolvă treaba neaoș, așa cum recomandă zilnic toată popimea. Hai cu toții :,, biblia în școli, biblia în școli! „

  2. Beg tu esti dintre ce care au emis facturile. Dupa cum vad iti place sa ei feliea de paine din mana copiilor necajiti. Prin urmare ma intreb ce fel de persoana esti? .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here