Iașul are Institut Regional de Oncologie care deservește județele Moldovei, dar nici măcar un loc de parcare pentru bolnavii de cancer și aparținători @ Zilnic, trei străzi din zona clădirilor IRO, Lascăr Catargi, Codrescu și Sărărie sunt blocate de mașinile cu care bolnavii de cancer vin la tratament sau la internare @ Un spectacol rușinos al umilinței: după ore întregi petrecute pe drum, aparținătorii își așteaptă rudele în mașinile oprite în plină stradă, pe trotuare sau pe spațiile verzi @ Din cauza mașinilor parcate ilegal, echipajele ISU de la stația de Pompieri de pe Lascăr Catargi rămân blocate în trafic de cum ies pe poartă @ „Am discutat și cu vecinii din jur, nu doar cu Primăria, nu este posibilitate, sunt străzi care nu sunt largi. Am făcut parcarea de pe Sărărie, dar nu este suficient. Nu sunt locuri pentru salariați, nici pentru pacienți sau aparținători”, a spus Mirela Grosu, managerul IRO @ La intersecția dintre Sărărie și Lascăr Catargi, lângă Centrul de Screenig și Diagnostic al IRO, Consiliul Județean deține peste 1.500 metri pătrați de teren pe care omul de afaceri Cornel Poroșnicu a construit ilegal @ Contractul de concesiune al terenului a expirat din septembrie 2020, clădirea trebuia demolată @ În loc să amenajeze o parcare, Costel Alexe a încercat să vândă terenul omului de afaceri, care este apropiat al PNL
Zi de zi, trei străzi din municipiul Iași, din proximitatea clădirilor în care funcționeză Institutul Regional de Oncologie (IRO), sunt blocate de mașinile aparținând bolnavilor de cancer sau ale rudelor acestora care îi însoțesc la spital. Sunt oameni veniți din toate județele Moldovei, care parcurg sute de kilometri pentru tratament, diagnostic, internare și care sunt însoțiți de rudele care îi transportă cu mașinile. Din vara anului 2022, centrul de tratament ambulatoriu a fost mutat într-o clădire de pe Sărărie aflată lângă Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice. O altă clădire a IRO are șase niveluri, dar mai puțin de zece locuri de parcare disponibile atât pentru personal cât și pentru pacienți.
Sensul de coborâre al străzii Sărărie spre Târgu Cucu este ocupat în permanență de către mașinile celor care au venit din toate județele Moldovei pentru tratament. Situația este similară pe strada Lascăr Catargi. Iarna, rudele pacienților internați sau aflați la tratament stau în mașini cu motorul pornit pentru a se încălzi. Poliția Locală aplică amenzi sau face pur și simplu ture pentru a-i alunga pe cei cu mașinile parcate ilegal. Aceștia însă se întorc pentru că nu au unde parca. Autoutilitarele ISU se blochează frecvent în trafic imediat după ce ies pe poarta unității de pe strada Lascăr Catargi.
Strada Codrescu a deveni stradă cu regim de sens unic, astfel încât mașinile sunt parcate pe o parte și cealaltă a drumului. Șoferii abia se strecoară printre cele două rânduri de mașini.
Peste 180 de pacienți/zi la ambulatoriu
Aglomerația din unitățile medicale ale IRO se reflectă și în traficul de pe străzile din proximitate. Cu toate acestea, autoritățile locale nu iau în calcul nicio o soluție, cu excepția amenzilor aplicate de Poliția Locală șoferilor care își însoțesc rudele bolnave de cancer, tocmai de la Vaslui, Neamț sau Suceava.
La Centrul de Screening și Diagnostic încă nu se lucrează la capacitate maximă, deoarece urmează să fie puse în funcțiune și alte cabinete . Ceea ce înseamnă că, pe viitor, fluxul de pacienți va crește simțitor. La fel și aglomerația din zonă.
„Sunt diferite activități, trebuie să analizăm statisticile. Activitatea crește de la o lună la alta. Este cam la 75-80 la sută din câte se face. Sunt 26 de cabinete, din care funcționează 21, iar pe restul de cinci le utilăm în prezent. Sunt cam 2-4 pacienți pe oră. Avem două cabinete de mamografie, patru de ecografie care funcționează la capacitate maximă. Urmează să instalăm și un computer tomograf. Și laboratorul funcționează la capacitate maximă”, a spus Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie.
Cel mai mare flux de pacienți se înregistrează la centrul de tratament ambulatoriu, care a fost mutat din iunie 2022 pe Sărărie. Deși nu a fost amenajată o platformă, în fața clădirii și a sălii de așteptare pot fi parcate câteva mașini, nu mai mult de șase sau opt. Ceilalți își așteaptă rândul în mașini. Trecătorii s-au obișnuit cu imaginea mașinilor parcate ilegal, cu motorul pornit, în care bolnavii își așteaptă rândul la tratament însoțiți de rude, șoferii autoturismelor.
„La ambulatoriu sunt zilnic consultații sub o formă sau alta, peste 180 de pacienți zi de zi. Sunt cam 30-40 la spitalizare de zi, iar alți 70-80, pe Sărărie, unde este relocat centrul temporar”, a mai spus managerul de la IRO.
Terenul pe care se putea amaneja parcare, ocupat ilegal de un afacerist apropiat de PNL
Terenul pe care a fost construit Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice a fost atribuit cu titlu gratuit de către Consiliul Județean către IRO încă din anul 2017. Alături, Consiliul Județean deține mai multe terenuri, printre care și o suprafață de 1.518 metri pătrați care este ocupată ilegal de către soții Cornel și Gianina Poroșnicu, coproprietari ai unor clădiri. Pe terenul Consiliului Județean, omul de afaceri Cornel Poroșnicu, un apropiat al PNL, a extins ilegal tipografia NX Print cu o construcție ridicată fără autorizație de construire. Ba mai mult, contractul de concesiune pentru terenul de peste 1.500 metri pătrați încheiat de Poroșnicu cu Consiliul Județean a expirat încă din septembrie 2020.
Deși pe terenul din proximitate ar putea fi amenajată o parcare pentru mașinile pacienților IRO și aparținătorilor acestora, în primăvara anului 2021, președintele Conisliului Județean a demarat procedurile pentru vânzarea terenului către omul de afaceri Cornel Poroșnicu. Acesta din urmă este cunoscut ca fiind un apropiat al PNL, firma sa realizând materiale publicitare în campaniile electorale, inclusiv pentru cele prezidențiale.
Posibilitatea amenajării unei parcări pe terenul Consiliului Județean este inexistentă.
„Am discutat și cu vecinii din jur, nu doar cu Primăria, nu este posibilitate, sunt străzi care nu sunt largi. Am făcut parcarea de pe Sărărie, dar nu este suficient. Nu sunt locuri pentru salariați, nici pentru pacienți sau aparținători”, a explicat managerul IRO, Mirela Grosu.
Consilierul local Răzvan Timofciuc cerea în 2021 parcare pentru IRO
În luna februarie a anului 2021, consilierul USR Răzvan Timofciuc atrăgea atenția executivului Primăriei Iași cu privire la necesitatea amenajării unei parcări destinată pacienților și rudelor celor internați sau aflați sub tratament la IRO. De atunci, conducerea Primăriei Iași nu a întreprins niciun demers.
„La Institutul Regional de Oncologie (IRO) în fiecare zi vin zeci de pacienți din toată Moldova, cu aparținători, pentru tratament oncologic.
În lipsa locurilor de parcare (locurile de parcare din cadrul spitalului sunt doar pentru angajații spitalului) fiecare parchează cum poate.
E ușor să îi arătăm cu degetul, dar cu toții cred că empatizăm cu drama acestor oameni…
E rușinos și nedemn că un spital de asemenea mărime și importanță nu are locuri de parcare pentru pacienți. De aceea, obligatoriu trebuie amenajată o parcare în zonă.
O propunere a venită din partea d-lui Cătălin Urtoi este de a se construi o parcare pe cei peste 5000 mp pe latura de nord-vest a spitalului.
Este un teren care face parte din proprietatea spitalului și o parcare în exterior.
Acolo se poate realiza o parcare subterană pe două – trei nivele.
În CL, voi solicita alocarea de fonduri pentru realizarea unui studiu în vederea construirii unei astfel de parcări”, spunea Timofciuc în februarie 2021.
Tudor LEAHU
Problema nu sunt locurile de parcare neapărat, problema e proasta organizare a spitalului și a medicilor care nu programează pacienții și vin toți buluc și stau pe la uși. Asta e umilința mare și crudul adevar
Daca vrei loc de parcare cotizezi la a portar și se rezolva