Caz de noaptea minții la Iași: calvarul unei familii care așteaptă de 3 ani autorizație pentru extinderea casei

O familie de ieșeni a depus în urmă cu 3 ani și 3 luni o cerere de autorizație de construire pentru extinderea casei. Pentru a putea construi, soții Ciornia au concesionat în 2019 de la primărie aproximativ 100 mp pentru  care plătesc 1800 euro pe an. Primăria funcționează într-un mod imbecil: familia a dat în judecată municipalitatea pentru a obține autorizația, iar instituția s-a apărat susținând că nu o poate elibera deoarece contractul de concesiune pentru teren a expirat. Contractul prevedea că în termen de un an familia Ciornia trebuia să termine construcția. Ori, în lipsa autorizației, nu poate construi! Până acum, soții Ciornia au plătit peste 7.000 de euro primăriei pentru concesiune, alți 100.000 lei pentru documentația cadastrală și evaluare și nu au nici autorizație. Primarul Mihai Chirica a dat vina pe secretarul Consiliului Local Denisa Ionașcu pentru că nu a fost eliberată autorizația de construire. În instanță, s-a dovedit că documentul nici măcar nu a ajuns la secretariatul Consiliului Local, fiind blocat la Juridic și Urbanism. Primăria preferă să se judece de un an jumătate cu familia Ciornia în loc să elibereze autorizația de construire. În Iași sunt sute de cazuri în care oamenii sunt purtați pe drumuri cu anii pentru o banală autorizație de casă.

O familie din municipiul Iași a fost nevoită să dea Primăria în judecată, solicitând instanței să oblige municipalitatea să elibereze autorizația de construire pentru extinderea unei modeste case din zona Păcurari – Copou. Familia Ciornia a fost nevoită și să concesioneze o fâșie de teren de la Primăria Iași pentru a putea autoriza proiectul. Pentru 122 metri pătrați plătesc 1.800 de euro pe an.

Contractul încheiat cu Primăria prevedea ca cei doi soți să finalizeze construcția în termen de un an de la preluarea terenului. Cererea de autorizație însoțită de documentația completă a fost depusă din iulie 2020. De peste trei ani de zile, Primăria Iași refuză să elibereze autorizația de construire.

Pentru a putea totuși să construiască pe terenul pe care l-au concesionat, soții Ciornia au cerut judecătorilor să oblige Primăria Iași să emită autorizația de construire. Lupta în instanță durează de mai bine de un an de zile, familia Ciornia obținând până în prezent două sentințe favorabile, însă niciuna definitivă.

De trei ani de zile, plătesc pentru un teren pe care nu-l pot folosi

În mai 2019, Consiliul Local Iași a aprobat cererea de concesionare a terenului în suprafaţă de 122 mp situat în zona străzii Fraților pentru extinderea construcției existente. Ulterior, în 31 iulie 2019, a fost încheiat un contract de concesiune pentru care cei doi soți plateau 1.800 euro pe an. În octombrie 2019, familia Ciornia a obținut un certificat de urbanism, a făcut documentația tehnică și, în iulie 2020, a depus actele pentru obținerea autorizației de construire. De atunci însă au apărut și problemele. Familia susține că Primăria nu i-a notificat de faptul că actele ar fi incomplete și nici nu au primit vreun răspuns la adresele pe care ei le-au trimis către autoritatea locală. Cu toate acestea, au plătit în continuare redevența anuală de 1.800 de euro.

Istoricul dosarului Ciornia vs Primăria Iași

Pe 28 aprilie 2022, soți Ciornia depun acțiunea la Tribunalul Iași, solicitând ca Primăria să fie obligată să elibereze autorizația de construire. Pe 11 noiembrie 2022, Tribunalul obligă primarul la emiterea autorizației de construire, ca urmare a cererii depuse încă din 7 iulie 2020 de către familia Ciornia.

Pe 7 decembrie 2022, Primăria municipiului Iași depune recurs, iar pe 6 februarie 2023, Curtea de Apel întoarce dosarul la Tribunal.

Pe 22 februarie 2023, procesul se reia la Tribunalul Iași. Magistrații obligă din nou Primăria să emită autorizația de construire.

Primăria a făcut încă odată recurs, care a fost înregistrat pe 16 octombrie 2023 și încă nu a fost stabilit primul termen de judecată.

Apărare absurdă a Primăriei Iași

În fața instanței, municipalitatea a susținut că că a returnat documentația pentru completare, fapt care nu a putut fi demonstrat prin corespondența cu soții Ciornia. De asemenea, Primăria a invocat și faptul că valabilitatea contractului de concesiune a terenului a fost depășită, deoarece conform contractului, familia era obligate să finalizeze clădirea într-un termen de un an de zile. Argumentația juriștilor lui Chirica sfidează logica, fapt remarcat și de către judecători. Familia Ciornia nu putea construi, atâta timp cât Primăria Iași nu emitea autorizația de construire.

În plus, soții au demonstrat că Primăria i-a notificat cu privire la prelungirea contractului de concesiune dar și a certificatului de urbanism pe durata stării de urgență instituită în timpul pandemiei de Covid 19.

„Am plătit peste 100 mii lei pentru teren și documentație”

Pentru a putea extinde locuința, ieșenii  au scos din buzunar peste 100.000 lei în ultimii ani, bani ce au inclus redevența terenului, precum și realizarea documentației cadastrale și a raportului de evaluare pentru terenul concesionat de la primărie. Nu au apucat însă să pună nicio cărămidă. Familia stă în continuare cu materialele de construcții în curte, fără a se putea apuca de construit.

„În 2017 a fost inventariată o bucată de teren aici. Noi locuim în zonă din 2001 și am dorit să ne extindem. Am dat până acum peste un miliard de lei (100 mii lei-n.r.) pe studii, proiecte, cadastru, certificate de urbanism, toate actele pe care le-au cerut cei de la Primărie. Am început demersurile pentru concesionare în 2019 și mi-au dat termen până pe 31 august 2020 pentru a depune autorizația de construire”, a spus Maria Ciornia.

S-a trezit Primăria! A cerut și acordul vecinilor

La un an după ce a depus documentația pentru autorizație, familia Ciornia a fost informată că trebuie și acordul vecinilor (adresa nr. 71887/29.06.2021). După toate acestea, funcționarii primăriei le-au transmis verbal că nu mai primesc nicio autorizație.

„În final, după încă aproximativ opt luni de zile, reclamanţilor li s-a comunicat iniţial, verbal, în timpul audienţelor că se refuză semnarea autorizaţiei pe motiv că a expirat perioada de valabilitate a contractului, fapt confirmat ulterior prin  adresa nr.3504/18.03.2022 prin care a fost respinsă cererea motivat de faptul că este nevoie de un nou proiect de hotărâre pentru reconfirmarea termenului contractual de concesiune precum şi de obţinere a autorizaţiei de construire”, rețin magistrații de la Tribunalul Iași în motivarea sentinței.

Tribunalul : „Refuz nejustificat al primăriei”

Magistrații au arătat că soții Ciornia au dreptate și că Primăria Iași a refuzat nejustificat să emită actul administrativ pentru eliberarea în termen a autorizației de construire.

„Instanţa reține că la data formulării prezentei cereri de chemare în judecată de reclamanţi, pârâtul Primarul Municipiului Iași nu soluţionase în termen legal cererea de emitere a autorizaţiei de construire, iar ulterior, a refuzat în mod nejustificat să emită autorizaţia de construire, deşi contractul de concesiune nu îşi încetase valabilitatea. Având în vedere că cenzurarea în contencios administrativ a unui refuz nejustificat de soluţionare a cererii se face prin emiterea actului administrativ, instanţa va obliga Primarul Municipiului Iași la emiterea autorizaţiei de construire pentru extinderea construcţiei existente ca urmare a cererii nr.66914/07.07.2020. Pentru a dispune astfel instanța are în vedere şi adresa pârâtului nr. 53600 din 29.05.2023 prin care, la solicitarea instanţei, a arătat că singurul motiv de respingere a autorizaţiei a fost neînceperea lucrărilor în termenul de 1 an de la obţinerea actului de consesionare a terenului, conform susţinerilor structurii de specialitate  documentaţia fiind verificată din punct de vedere tehnic, nefiind identificate neconcordante. Prin această adresă pârâtul recunoaşte că documentaţia reclamanţilor era completă, nefiind necesară notificarea în scris a acestora cu menționarea elementelor necesare în vederea completării acesteia, astfel încât instanța constată că  reclamanţii erau îndreptăţiţi la obţinerea autorizaţiei de construire”, se arată în decizia magistraților.

Vlad ROTARU

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here