@ Primăriile Gropnița și Coarnele Caprei, ambele conduse de primari PNL, au încredințat aceleiași firme contracte de 270.000 de euro pentru sisteme de supraveghere video @ Firma are un singur asociat și a fost înființată în urmă cu un an @ „Montarea camerelor de supraveghere o voi face personal”, a spus Romică Druc, administratorul și singurul angajat al firmei Albo Power Systems @ Și contractele pentru proiectarea sistemelor video au fost direcționate tot către o firmă de casă a PNL: Pro Consulting Expert SRL, societate controlată de omul de afaceri Dragoș Samoilă @ Atribuirea contractelor de proiectare s-a făcut ilegal, deoarece firma lui Samoilă nu deține licența obligatorie eliberată de Poliția Română @ Procedura de licențiere pentru societățile noi durează minim 30 de zile, fiind necesare efectuarea mai multor verificări, printre care și ale SRI
O firmă nou înființată, fără angajați și fără experiență, a împușcat dintr-un foc 270.000 euro de la două comune vecine, ambele conduse de primari liberali. În august 2023, la distanță de trei zile, primarii comunelor Gropnița și Coarnele Caprei au încredințat direct, fără licitație, contractele pentru proiectarea și execuția sistemelor video de supraveghere aceleiași societați: Albo Power Systems SRL din Moțca. Societatea Albo Power Systems din Moțca fusese înființată în noiembrie 2022 de către Romică Druc (administrator și unic asociat) și obținuse licența de operare pentru servicii de instalare și întreținere sisteme de supraveghere video cu două luni înainte de a primi cele două contracte de la primarii liberali. Conform informațiilor făcute publice de IGPR, societatea nu avea niciun angajat ca personal tehnic specializat în sisteme de supraveghere video, ceea ce ridică mari semne de întrebare asupra condițiilor și înțelegerilor în baza cărora s-au încheiat contractele cu cele două primării. Druc recunoaște că este singurul angajat al societății, că va monta de unul singur camerele video și că va subcontracta mai multe lucrări din lipsă de personal și echipamente necesare.
Pe de altă parte, proiectarea sistemelor și asistența tehnică a fost încredințată unei firme de consultanță care culege milioane de euro de la primăriile liberale, Pro Consulting Expert SRL, controlată de omul de afaceri Dragoș Samoilă.
Albo Power Systems deține licența nr 6811/T/15.06.2023 emisă de către Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), valabilă doar pentru instalare și întreținere. În schimb, Pro Consulting Expert nu este autorizată de către IGPR pentru servicii de proiectare sisteme de supraveghere, dar asta nu i-a împiedicat pe edilii liberali să încheie pompeze câteva zeci de mii de euro în această societate.
270.000 euro fără licitație
Pe 21 august 2023, Primăria Gropnița atribuie fără licitație contractul pentru „înființare sistem de supraveghere video conform oferta 5067/09.08.2023” firmei Albo Power pentru suma de 652.877 lei fără TVA, respectiv 132.049 euro fără TVA. Pe 24 august 2023, Primăria Coarnele Caprei atribuie tot fără licitație contractul „lucrări de execuție pentru înființarea sistemului de supraveghere” cu o valoare de 675.291 lei fără TVA, respectiv 136.851 euro fără TVA. Cei doi primari au servit pe tavă contractele, într-un mod inexplicabil și dubios, unei firme fără experiență și fără personal tehnic calificat! Cum a demonstrat firma Albo Power Systems că are capacitatea din punct de vedere tehnic și al resursei umane de a duce la îndeplinire cele două contracte? Cum i-a convins patronul firmei Albo Power, Romică Druc, pe primarii Mihai Țibucanu și Ionel Oneagă să încheie aceste contracte pe ochi frumoși?
„Camerele le montez singur, restul lucrărilor le subcontractez”
Patronul firmei Albo Power Systems confirmă practic faptul că nu are capacitatea tehnică de a implementa proiectele, ceea ce confirmă suspiciunile privind înțelegerile din spatele acestor contracte de 270.000 euro obținute fără licitație. Într-o discuție purtată cu reporterii 7IAȘI, Romică Druc spune că el este singura persoană angajată din firmă și că are atestat emis de IGPR pentru a monta sisteme de supraveghere. Druc spune că firma sa va subcontracta mai multe lucrări din contract deoarece nu are echipamentele și personalul necesar.
„Eu sunt autorizat de IGPR să montez echipamente de supraveghere. Montarea camerelor de supraveghere o voi face personal, iar restul de lucrări, cum ar fi montarea fibrei optice, vor fi făcute de alte firme.” spune Romică Druc.
În Sistemul de Achiziții Publice, firma lui Druc nu a declarat că va subcontracta lucrările primite prin încredințare directă de la cele două primării. De ce i-au fost acordate contractele dacă firma nu le poate executa? De ce nu au selectat cele două primării firme care pot executa în întregime aceste contracte?
Proiectarea făcută de o firmă neautorizată
Însă combinațiile celor doi primari nu au început cu atribuirea lucrărilor, ci cu jumătate de an mai devreme. În martie 2023, Oneagă și Țibucanu au deschis balul, atribuind proiectarea sistemelor de supraveghere unei firme de casă a PNL, care însă nu deține autorizațiile necesare. La Coarnele Caprei, proiectul de execuție și asistența tehnică pentru sistemul de supraveghere a fost atribuit pe 1 martie 2023 firmei Pro Consulting Expert pentru suma de 65.600 lei fără TVA. După două săptămâni, comuna Gropnița încheie un contract similar cu aceeași societate pentru suma de 46.465 lei fără TVA. Înființarea sistemelor de supraveghere video de pe domeniul public se realizează pe bază de proiect întocmit de către o societate licențiată de IGPR. Proiectul se depune spre avizare la Inspectoratul Județean de Poliție și după obținerea aprobării se pune în execuție. Cele două comune au încredințat contractele firmei Pro Consulting Expert deși aceasta nu este licențiată pentru servicii de proiectare a sistemelor de supraveghere. Există trei tipuri de licențe emise de către IGPR : P (proiectare), I.I. (instalare și întreținere) și P.I.I. (proiectare, instalare și întreținere), iar conform site-ul oficial al Poliției Române, Pro Consulting nu este autorizată pentru nicio categorie din cele menționate.
Se ascund ca potârnichile
7IAȘI a încercat să afle de la edilii celor două comune criteriile pe baza cărora au selectat firma Albo Power Systems. Am vrut să aflăm de ce au ales să lucreze cu o firmă abia înființată, fără experiență și fără personal tehnic specializat în sisteme de supraveghere video. De ce au încredințat societății Pro Consulting Expert proiectarea sistemului și asistența tehnică, deși societatea nu este autorizată de către IGPR să proiecteze astfel de sisteme.
Primarul din Coarnele Caprei, Mihai Țibucanu, a refuzat să discute cu reporterii 7IAȘI.
Probabil prevenit de Țibucanu, primarul Ionel Oneagă nu a răspuns apelurilor telefonice.
Cum se obține licența
Conform legislației în vigoare, societățile care proiectează, montează sau asigură mentenanța sistemelor video de supraveghere trebuie să dețină o licență emisă de Direcția de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR). Licența se obține pe baza îndeplinirii mai multor criterii tehnice, cum ar fi existența personalului specializat ce deține certificat de competențe pentru ocupația „proiectant sisteme de securitate”, „inginer sisteme de securitate” ori „tehnician sisteme de securitate”. În același timp, conducătorul societății trebuie să îndeplinească și el o serie de cerințe ce urmează a fi verificate de către polițiștii de la serviciul de licențiere. Dar cel mai important criteriu, fără de care nu se poate obține licența, este un aviz special emis de Serviciului Român de Informații (SRI). Procedura de licențiere pentru societățile noi durează minim 30 de zile, fiind necesare efectuarea mai multor verificări privind îndeplinirea condițiilor de acordare.
„După depunerea tuturor documentelor, unitatea de poliţie competentă verifică existenţa avizului prealabil al Serviciului Român de Informaţii, îndeplinirea condiţiilor referitoare la buna conduită cetăţenească a conducătorului societăţii, existenţa sediului înregistrat şi autorizat pentru organizarea administrativă şi coordonarea operativă a personalului angajat şi întocmeşte un raport cu propuneri corespunzătoare, pe care îl înaintează, împreună cu întreaga documentaţie, Inspectoratului General al Poliţiei Române.” se precizează pe site-ul Poliției Române.
Rareș Neamțu