Un copil internat cu arsuri la Sf. Maria a murit din cauza unei bacterii din praf și pereți. Arșii erau transportați prin șantier, printre mormane de moloz

@ În vara anului trecut, un copil care era tratat la Spitalul Sf Maria pentru arsuri grave a murit ca urmare a unei infecții pulmonare cauzate de o bacterie ce se regăsește în praf și pereți @ Cu doar câteva zile înainte, Direcția de Sănătate Publică (DSP) a emis către conducerea spitalului o adresă prin care transmitea măsurile ce trebuie implementate pentru a se reduce riscul acestor infecții bacteriene, deoarece unitatea medicală se află în plin proces de reabilitare, iar transportul copiilor cu arsuri se făcea prin șantier, printre mormanele de moloz și praf @ Pacienții cu arsuri grave erau transportați între etajele 1 și 3 de la secția mari arși la blocul operator pentru efectuarea pansamentelor și a tratamentului @ DSP a impus spitalului să reorganize circuitele și activitatea astfel încât să se evite transportarea arșilor prin șantier @ Managerul Alina Belu și directorul medical Rani Alagha au refuzat să pună în aplicare măsurile trasate de DSP, iar un pacient a murit din această cauză @ După tragicul eveniment, nu a fost dispusă nici măcar o anchetă internă

La începutul lunii august 2022, managerul Alina Belu a transmis mai multe adrese către Direcția de Sănătate Publică cu privire la problemele ivite în tratarea pacienților arși. La acea dată, Spitalul de Copii se afla în proces de reabilitare. Unitatea Funcțională Arși era împărțită în două secțiuni: salonul de arși se afla la etajul 3 al clădirii, iar cele două paturi de mari arși în regim de terapie intensivă la etajul 1. Blocul operator al Spitalului se afla la acea dată tot la etajul trei, lângă salonul de arși. Pacienții cu arsuri grave erau transportați între etajele 1 și 3 de la secția mari arși la blocul operator pentru efectuarea pansamentelor și a tratamentului. Transportul micuților se făcea prin șantier, printre mormanele de moloz și praf, iar riscul de infectare cu bacteriile prezente în aceste zone de tranzit era iminent. Or, în cazul pacienților arși, orice infecție devine fatală. Belu a cerut ajutorul DSP și a informat instituția cu privire la faptul că Spitalul se află în imposibilitatea de a trata pacienții cu arsuri mai mari de 10%. Imediat după aceste adrese, la sediul Sf. Maria a avut loc o ședință între reprezentanții DSP și ai spitalului. Au participat la acea ședință directorul DSP, Vasile Cepoi, Manuela Trifan, medic epidemiolog în cadrul DSP, managerul Alina Belu, directorul medical Rani Alagha, șeful ATI, Valentin Munteanu și șefa SPIAAM, Carmen Popescu. La ședință s-a hotărât aplicarea unor măsuri care să reducă riscul de infectare a pacienților arși.

Măsuri ce se impun a fi luate”

Prin adresa 18863/A2Epi292 din 8 august 2022, DSP a transmis Spitalului de Copii măsurile ce trebuie implementate pentru a se reduce riscul acestor infecții bacteriene.

Având în vedere adresele dvs, vizita-întâlnire cu toți decidenții în tratarea pacienților cu arsuri de diverse grade, precum și măsurile stabilite de comun acord, măsuri ce se impun a fi luate pentru reducerea riscului de contaminare/infectare a plăgilor produse prin arsură pe timpul internării/tratamentului, vă comunicăm avizul favorabil pentru modificările propuse:

  • în cadrul Secției de Chirurgie Plastică unde funcționează Unitatea Funcțională Arși, se va organiza sala de pansament pentru pacienții cu arsuri ≤ 10%, prin alocarea actualului spațiu de tratament-cameră asistente sau a altui spațiu
  • în cadrul Secției ATI de la etajul 3 (același nivel cu UFA) vor funcționa cele 2 paturi pentru arși ≥10%, pansamentul/tratamentul local al plăgilor urmând a fi efectuat în sala destinată montării cateterelor venoase centrale, aflată la același nivel.

(…)

  • în cazul extrem în care pacientul ars necesită transport între diferite sectoare ale spitalului, se va asigura protecția acestuia față de mediul înconjurător cu un sistem de tip izoletă/cort/folie impermeabilă.” se precizează în adresa DSP.

Această adresă a DSP trebuia să fie urmată de o serie de decizii interne luate în cadrul Comitetului Director condus de managerul Alina Belu și directorul medical Rani Alagha.

Pacient mort din cauza bacteriilor din spital

Rani Alagha

Măsurile dispuse de către Direcția de Sănătate publică prin adresa nr. 18863/A2Epi292 din 8 august 2022 nu au fost puse în practică de către managerul Alina Belu și directorul medical Rani Alagha. Deși adresa DSP vorbea despre soluțiile ce se impun și care au fost convenite de comun acord, niciuna dintre măsuri nu a fost implemenatată. Belu și Algha nu au comunicat mai departe către compartimentele vizate adresa DSP și nici nu au emis deciziile necesare pentru a se pune în practică procedura medicală decisă. Consecința: la scurt timp, un copil cu arsuri grave a murit ca urmare a unei infecții pulmonare cauzate de o bacterie ce se regăsește în praf și pereți! Adică pe holurile pline de moloz ale Spitalului Sf. Maria, pe unde pacientul era plimbat de la secția de arși de la etajul 1 la blocul operator de la etajul 3 pentru a i se schimba pansamentele. Belu și Alagha au refuzat să pună în aplicare măsurile dispuse de DSP, iar un pacient a murit din această cauză! Reprezentantul DSP în Consiliul de Administrație a fost complice la această situație. Nu a verificat și nu a urmărit punerea în aplicare a dispozițiilor de către instituția de care este plătit. Toate aceste informații au fost ascunse de Belu și Alagha pentru a nu răspunde de moartea pacientului. Nu s-a făcut nicio anchetă internă pentru a se vedea în ce condiții s-a produs infecția pulmonară tocmai pentru că rezultatul ar fi arătat cine sunt vinovații.

Reprezentanții DSP din CA au fost complici

La începutul săptămânii, 7IAȘI a publicat o anchetă prin care arăta că Serviciul de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale (SPIAAM) din cadrul Spitalului Sf. Maria a depistat nenumărate cazuri de contaminare a apei din blocul operator cu bacterii periculoase. 7IAȘI a intrat în posesia a zeci de buletine de analiză a apei care atestă că conducerea Spitalului, cu bună știință, pune în pericol viața copiilor. Prefectul Bogdan Cojocaru a cerut Direcției de Sănătate Publică să verifice situația și să dispună măsurile necesare. O echipa a direcției se află de două zile la Sf. Maria și verifică documentele. Prefectul Cojocaru subliniază un aspect foarte important, acela dacă DSP cunoștea sau nu situația de la Sf. Maria. Direcția de Sănătate Publică are un reprezentant permanent în Consiliul de Administrație al spitalului și prin urmare trebuia să cunoască situația internă. Totodată, așa cum am arătat, DSP a trasat spitalului o serie de măsuri care trebuiau implementate, dar nu a urmărit dacă acestea au fost puse în practică.

La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Sfânta Maria” au fost realizate investiții importante și încă se investește pentru a crea condițiile cele mai bune pentru cadrele medicale și pentru cei mai mici pacienți. Sunt aspecte foarte grave pe care le-ați sesizat, care necesită o analiză a tuturor factorilor de decizie, atât de la nivelul unității medicale, cât și de la nivelul altor instituții cu atribuții în domeniu. Vom solicita informații de la Direcția de Sănătate Publică, să vedem dacă știu de aceste probleme, să facă verificări și să propună măsuri pentru remedierea lor, dacă este cazul.” a declarat prefectul Bogdan Cojocaru

Cuplul Pilă – Uscatu, scut în fața lui Belu

Dănuț Pilă, președintele Consiliului de Administraței, și Marian Uscatu, membru în CA și consilier județean, sunt cele două personaje care au favorizat comportamentul iresponsabil a managerului Alina Belu. Pilă a fost desemnat în CA în calitate de reprezentant al președintelui CJ, Costel Alexe. În această calitate, face tot ce este posibil pentru a o proteja pe pupila președintelui CJ. Uscatu a fost numit în CA în calitate de reprezentant al Consiliului Județean.

Pilă și Uscatu au acoperit-o pe Belu în toate ilegalitățile comise, de la fraudarea concursului de manager, la concedieri abuzive și deturnări de fonduri publice. Pilă și Uscatu au blocat toate solicitările de audit privind activitatea managerului Belu tocmai pentru ca ilegalitățile să ni fie transpuse într-un document oficial. La rândul lor, Pilă și Uscatu sunt răsplătiți de Alexe și Belu prin înțelegeri netransparente. O structură mafiotă care a confiscat o instituție publică!

Atentat la viața copiilor

Bacili gram pozitivi, bacili gram negativi, bacili sporulați aerobi, coci gram negativi, klebsiella pneumoniae, paracocus YEEI și acidovorax temperans sunt câteva dintre bacteriile depistate în urma analizelor de laborator.  Klebsiella poate provoca pneumonie, meningită, bacteriemie (microbi în sânge) și infectarea plăgilor chirurgicale. Acidovorax favorizează apariția cancerului pulmonar. Paracocus poate provoca peritonita și bacteriemie.  SPIAAM a informat de fiecare dată conducerea spitalului și pe coordonatorul blocului operator despre prezența bacteriilor în apă, comunicând și un set de recomandări. De multe ori, managementul spitalului a ignorat acest recomandări, iar situația se repetă la nesfârșit. La intrarea în sălile de operație, personalul medical trebuie să se spele pe mâini și să se dezinfecteze. Spălarea și dezinfectarea mâinilor se face la lavoarele din blocul operator, unde apa trebuie să fie sterilă. Numai că la Spitalul Sf. Maria, apa de la robinetele din sălile de operații este de multe ori nesterilă. O arată buletinele de analiză. Astfel, medicii au intrat de foarte multe ori în operații fiind contaminați cu bancterii. Mai mult, toate endoscoapele, bronhoscoapele, laringoscoapele, pensele de laparoscopie, camerele de laparoscopie se sterilizează în soluție, la rece. Ulterior, tot acest instrumentar trebuie să fie clătit de soluția de sterilizare folosindu-se apă sterilă de la robinetele de la lavoarele din sălile de operații! Numai că, acestea neavând filtrele schimbate, apa nu este sterilă! ”Degeaba faci sterilizare la rece dacă după această operațiune dispozitivul medical se spală cu apă nesterilă! Practic l-ai sterilizat degeaba! Vă dați seama, dispozitivele respective sunt apoi folosite cu bună credință de către medici, ca fiind sterile. Și ele, în realitate, nu sunt! Este un atentat la sănătatea copiilor!” spune unul dintre medicii de la Sf. Maria

Rareș Neamțu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here