În cursul zilei de ieri, executorul judecătoresc Răzvan Chirica a poprit conturile bancare ale Spitalului de Copii Sf. Maria întrucât conducerea unității medicale refuză de mai bine de mai bine de trei luni de zile să pună în aplicare o decizie judecătorească definitivă @ La mijloc este un război personal deschis de către managerul Alina Belu împotriva unui angajat incomod, asistenta Gabriela Ciolpan @ Două instanțe au stabilit că Ciolpan a fost concediată abuziv, ilegal, iar judecătorii au obligat Spitalul să-i plătească fostei asistente toate drepturile salariale aferente @ Belu a refuzat să se conformeze, iar Gabriela Ciolpan a apelat la un executor judecătoresc pentru punerea în aplicare a deciziei instanței @ Instituția are acum conturile blocate și nu se pot efectua plăți până nu se achită suma datorată Gabrielei Ciolpan @ Peste două zile, angajații de la Sf. Maria ar trebui să-și primească salariile @ Managerul de la Sf. Maria, Alina Belu, beneficiază de susținerea politică a șefilor Consiliului Județean, liberalii Costel Alexe și Marius Dangă
Conturile Spitalului de Copii Sf. Maria din Iași au fost blocate de către un executor judecătoresc pentru că managerul Alina Belu refuză să respecte o hotărâre judecătorească definitivă. În cursul zilei de ieri, executorul judecătoresc Răzvan Chirica a poprit conturile bancare ale Spitalului de Copii Sf. Maria întrucât conducerea unității medicale refuză de mai bine de mai bine de trei luni de zile să plătească aproximativ 200.000 lei către un fost angajat. Managerul Alina Belu a dispus, în 2021, concedierea asistentei Gabriela Ciolpan pentru că nu suporta criticile aduse de aceasta actului defectuos de management din Spital. Ciolpan a dat în judecată unitatea medicală și a câștigat procesul. Două instanțe au stabilit că Ciolpan a fost concediată abuziv, ilegal, iar judecătorii au obligat Spitalul să-i plătească fostei asistente toate drepturile salariale aferente. Belu a refuzat să se conformeze, iar Gabriela Ciolpan a apelat la un executor judecătoresc pentru punerea în aplicare a deciziei instanței. Instituția are acum conturile blocate și nu se pot efectua plăți până nu se achită suma datorată Gabrielei Ciolpan. Peste două zile, angajații de la Sf. Maria ar trebui să-și primească salariile, dar plata integrală a acestora devine o incertitudine în condițiile în care managerul Alina Belu subminează activitatea unității medicale prin ilegalitățile pe care le comite pe bandă rulantă. Conducerea Consiliului Județean o sprijină în continuare, chiar dacă Belu distruge cu pași repezi Spitalul.
Despăgubirile calculate de un expert
Conducerea Spitalului de Copii a refuzat să efectueze calculul sumelor datorate fostei angajate ca urmare a concedierii ilegal. Deși decizia instanței este clară, sub comanda managerului Alina Belu și a directorului economic Natalia Dângeanu legea nu se respectă. Conducerea Spitalului nu s- a conformat deciziei instanței și nu a calculat despăgubirile ce trebuiesc plătite, ci a propus executorului o sumă derizorie, „din burtă”, fără nicio legătură cu realitatea. În aceste condiții, au fost contractate serviciile unui expert contabil care a calculat suma de plată. Conform raportului întocmit de expertul Miron Doina Mihaela, Spitalul de Copii Sf. Maria îi datorează Gabrielei Ciolpan suma de 173.693 lei.
„Despăgubirile egale cu salariile majorate și actualizate și celelalte drepturi de care ar fi beneficiat creditoarea Ciolpan Gabriela începând cu data încetării contractului individual de muncă și până la data reintegrării efective, prin raportare la prevederile titlului executoriu reprezentat de Sentința Civilă nr. 855 pronunțată la data de 12.04.2022 de către Tribunalul Iași sunt în valoare totală de 173.693 lei, astfel:
- despăgubirile egale cu salariile de care ar fi beneficiat creditoarea Ciolpan Gabriela în perioada 28.10.2021- 01.08.2023 actualizate cu indicele de inflație în valoare de 151.309 lei sumă netă;
- dobânda legală penalizatoare asupra sumei reprezentând despăgubirile salariale în sumă totală de 16.980 lei;
- despăgubire egală cu valoare indemnizației de concediu de odihnă în sumă netă de 5.404 lei” se arată în raportul de expertiză.
Raportul vorbește de sumele nete ce trebuie plătite direct angajatului, însă Spitalul mai are obligația suplimentară de a achita către bugetul de stat sumele aferente contribuțiilor sociale și impozitelor pe salarii, suma fiind de aproximativ 120.000 lei. Așadar, despăgubirile acordate de către instanță pentru concedierea abuzivă a asistentei Gabriela Ciolpan au ajuns la nivelul de 60.000 de euro! Însă nota de plată a ilegalităților comise de Belu în cazul Ciolpan este mult mai mare!
Prostia lui Belu costă scump!
Instanțele de judecată au decis ca Spitalul Sf. Maria să suporte și cheltuielile de judecată, respectiv plata onorariilor achitate avocatului Gabrielei Ciolpan în cele două faze procesuale, respectiv 4.760 lei. Pentru că Belu a refuzat reintegrarea și plata despăgubirilor conform deciziei instanței, Ciolpan a fost nevoită să apeleze la serviciile unui executor judecătoresc. Astfel, pentru procedurile de executare silită din acest dosar, cheltuielile cu onorarii și taxe au depășit 10.000 de lei. În același timp, pentru că angajații Spitalului nu au calculat sumele de plată și nu au întocmit stalele de plată a salariilor datorate lui Gabriela Ciolpan a fost nevoie de serviciile unui expert contabil. Onorariul espertului, în sumă de 6.000 lei, va fi suportat tot de spital.
Așadar, persistența în prostie a managerului Alina Belu costă Spitalul Sf. Maria încă 20.000 lei. Bani pentru medicamente sau aparatură nu se găsesc, în schimb tâmpeniile și ilegalitățile comise de Belu se decontează din bugetul spitalului. Copiii sunt plimbați între spitale pentru investigații radiologice sau sunt trimiși în privat pentru că Belu nu a fost în stare să achiziționeze aparatura necesară, iar banii pentru serviciile medicale se duc în a acoperi ilegalitățile unui manager incompetent!
Cine plătește prejudiciul?
Conducerea Consiliului Județean, prin președintele Costel Alexe și vicepreședintele Marius Dangă, i-a suflat în pupa managerului Spitalului de Copii Sf. Maria, încât bioinginerul Alina Belu a crezut că are dreptul să facă orice vrea în această instituție publică. Consiliul de Administrație al spitalului, format doar din paiațe care nici măcar nu au curajul să ridice capul din pământ în fața trioului Belu – Alexe – Dangă, a permis comiterea mai multor ilegalități în această unitate medicală. Tâmpeniile făcute de managerul Belu încep să le explodeze în față. Cazul Gabrielei Ciolpan este unul dintre ele. Ciolpan a câștigat în primă instanță procesul privind concedierea abuzivă pe data de 12 aprilie 2022. Decizia Tribunalului Iași nu era definitivă, însă era executorie. Conform Codului Muncii și a legislației în vigoare, Spitalul era obligat să o reangajeze imediat pe Gabriela Ciolpan și să-i achite salariile pentru perioada cuprinsă între data concedierii și data reangajării. În total ar fi fost vreo 6 luni de plată. Chiar dacă Spitalul urma să conteste decizia Tribunalului cu apel, avea obligația de a o reangaja pe Gabriela Ciolpan. Managerul Alina Belu a refuzat să pună în aplicare sentința judecătorească. A contestat decizia instanței de fond și a persistat în abuz. În iunie 2023, Curtea de Apel a confirmat decizia Tribunalului și a decis definitiv și irevocabil că Gabriela Ciolpan a fost concediată abuziv, ilegal. Nici de această dată, Alina Belu nu a pus în aplicare decizia instanței. Gabriela Ciolpan a fost nevoită să apeleze la un executor judecătoresc pentru ca Spitalul Sf. Maria să pună în aplicare sentințele judecătorești.
Bilanțul abuzului Alinei Belu este tragic. În loc să limiteze proporțiile ilegalității deciziei de concediere la contravaloarea a 6 salarii, respectiv aproximativ 80.000 lei cu tot cu contribuțiile aferente bugetului de stat, Alina Belu a insistat și persistat în abuz. Prejudiciul actual cauzat Spitalului Sf. Maria se ridică la peste 320.000 de lei! Bani pe care Belu și cei ce au fost complici la acest abuz trebuie să-i plătească din buzunarul propriu, nu din bani publici!
Rareș Neamțu