Fostă gardă de corp a lui Putin a fugit din țară și îl numește pe liderul de la Kremlin ‘criminal de război’

Russian Prime Minister and chairman of United Russia ruling party Vladimir Putin, second right, and Russian President Dmitry Medvedev, right, enter the tenth United Russia Party Congress in Moscow, Thursday, Nov. 20, 2008. Russia's Prime Minister Putin on Wednesday said that Russia would come out stronger of the crisis triggered by the global financial system and the United States' recklessness. Man at left is an unidentified bodyguard. (AP Photo/Misha Japaridze)

Unul dintre gardienii reședințelor președintelui rus Vladimir Putin din Crimeea ocupată a fugit în Ecuador, numindu-l pe liderul de la Kremlin „criminal de război.”

Vitali Brijati, care a lucrat în peninsula ucraineană pentru Serviciul Federal de Protecție (FSO), agenția de pază a Kremlinului, a declarat într-un interviu pentru Dojd TV că s-a opus războiului din Ucraina, notează Europa Liberă.

Brijati este al doilea membru al FSO care a fugit și l-a criticat public pe președinte în legătură cu invazia din Ucraina.

Brijati a lucrat la Olivie, unul dintre cele două palate ale lui Putin din Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Putin nu are încredere în nimeni

În interviu, Brijati a afirmat că Putin nu mai are încredere în propriile gărzi. El spune că atunci când Kremlinul vorbește despre sosirea lui Putin în Crimeea anunță două aeroporturi diferite din peninsulă, acesta putând foarte bine să ajungă acolo pe mare. „Atât de mult se teme pentru viața sa”, a adăugat agentul de securitate.

Brijati susține că personalului FSO i s-a interzis să comunice cu rudele ucrainene, cu cetățenii Statelor Unite și ai Uniunii Europene sau cu orice persoană care se opune războiului, fiind amenințați cu urmărirea penală și cu închisoarea.

El a adăugat că se temea că va fi pedepsit pentru că unul dintre prietenii săi, un fost coleg de clasă cu care a rămas în contact, locuiește acum în Statele Unite și s-a declarat împotriva războiului. Brijati a adăugat că, dacă prietenul său ar fi dat like unei postări pro-ucrainene pe Instagram, ar putea fi anchetat. „Este pur și simplu o nebunie”, a spus el.

La câteva luni după începerea războiului, Brijati a declarat că a încercat să renunțe la FSO, dar i s-a spus că va fi trimis să lupte în Ucraina dacă părăsește serviciul.

Între timp, soția sa, originară din Crimeea, a solicitat un permis de ședere în Ecuador în calitate de lucrător calificat și l-a primit. Permisul a fost extins și pentru soțul ei.

Întrucât FSO și alți membri ai personalului serviciilor de securitate rusești nu au voie să dețină un pașaport străin sau un permis de ședere, Brijati a fost concediat și a plecat imediat cu soția sa în Ecuador.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here