Şeful PNL Iaşi, plătit cu 26.000 de dolari de Guvernul SUA. Programul bursei: vizite la muzee, la fratele ambasador, recepţii și festivaluri

Guvernul SUA i-a oferit deputatului PNL Iaşi Alexandru Muraru 26.000 de dolari prin intermediul unei burse. Pe lângă bani, Muraru a beneficiat în cadrul programului şi de vizite în Statele Unite, unde fratele său, Andrei Muraru, este ambasadorul României, dar și în Israel. Pe banii guvernului american, șeful PNL Iași a s-a plimbat două săptămâni în SUA și trei zile în Israel. În cursul anului trecut, Alexandru Muraru şi-a mai vizitat fratele de două ori, însă pe banii statului român. Cele două vizite decontate din bugetul Parlamentului României au costat 60.000 de lei, echivalentul a aproximativ 12.000 de euro. Președintele PNL Iași nu a răspuns la întrebările pe care 7IAȘI I le-a adresat în legătură cu bursa oferită de către Guvernul SUA.

Deputatul liberal Alexandru Muraru a beneficiat de circa 26 mii de dolari pe parcursul anului 2022 ca bursier în cadrul Guvernului Statelor Unite ale Americii. Muraru a obţinut 22.500 de dolari de la Departamentul de Stat pentru participarea la o bursă oferită de statul american în ceea ce priveşte studierea Holocaustului, dar şi alţi 3.475 de dolari de la Ambasada SUA în România pentru acelaşi program. International Visitor Leadership este un program ce cuprinde mai multe secţiuni,printre care şi cel în care a fost inclus Alexandru , Muraru. Nominalizarea acestuia a fost făcută de ambasadorul american la Bucureşti, iar Muraru a beneficiat de circa două săptămâni de deplasări în Israel şi SUA. În 2022, deputatul liberal a fost de trei ori la fratele său, Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite, deconturile fiind de mii de dolari.

Nominalizat de ambasadorul SUA

Vizitele lui Muraru în Israel şi SUA au trecut şi prin filtrul comisiilor Parlamentului României, conform unui memorandum semnat de secretarul general al Camerei Deputaţilor.

„Programul International Visitors este administrat de Biroul pentru Relaţii Culturale şi Educaţionale al Departamentului de Stat al Statelor Unite. Segmentul în SUA, în perioada 25 iunie-7 iulie, include vizite la Departamentul de Stat şi la alte instituţii guvernamentale şi academice din Washington, DC, pentru consultări şi schimburi de experienţă pe tema menţionată, precum şi vizite în mai multe oraşe din diferite regiuni pentru documentare asupra practicilor specifice domeniului şi pentru discuţii cu reprezentanţi ai organizaţiilor federale, locale, academice, nonguvernamentale relevante. De asemenea, va avea loc un segment profesional în Israel, în perioada 21-25 iunie 2022. Conform celor precizate în scrisoarea de invitaţie, costurile aferente participării domnului deputat la acest program (transport internaţional şi în interiorul SUA şi Israel, cazare, diurnă, costuri incidentale) sunt acoperite de Guvernul SUA din bugetul alocat programului”, se arată în memorandumul semnat de secretarul general al Camerei Deputaţilor şi în scrisoarea ambasadei americane.

Muraru a arătat că nu a solicitat decontarea cazării şi a transportului din bugetul Parlamentului României.

Vizite la muzeele din Israel

Despre vizita din Israel, Alexandru Muraru a menţionat, în treacăt: o oprire la Universitatea Tel Aviv, unde a discutat cu profesorii şi studenţii despre Holocaust, şi o vizită la Muzeul Memorial al Holocaustului Yad Vashem de la Ierusalim. Muraru a mai fost la Muzeul Diasporei Evreieşti de la Tel Aviv, unde sunt prezentate poveşti şi imagini ale diferitelor personalităţi şi nu numai de origine evreiască din întreaga lume.

Trei vizite într-un an la fratele ambasador

Pe parcursul anului 2022, Muraru a fost de trei ori la fratele său în Statele Unite. Una din vizite a fost în perioada 6 – 16 iunie, iar nici o lună mai târziu, deputatul liberal s-a întors în America, în baza acelui program finanţat de Washington. La prima vizită făcută alături de alţi parlamentari, Muraru a menţionat că s-a întâlnit cu congresmeni, companii, reprezentanţi ai Pentagonului. Pentru această vizită, Muraru a decontat peste 50.000 de lei, din care peste 28.000 lei a reprezentat transportul, iar cazarea a fost de peste 17.000 lei, în vreme ce 4.000 lei a reprezentat diurna. În perioada menţionată, Muraru a participat şi la recepţii oferite de fratele său în casa pe care statul român o închiriază cu 21 mii de dolari lunar şi care este folosită ca reşedinţă.

Muraru iubește America, recepţiile şi festivalurile

În perioada în care a fost în SUA ca bursier al Guvernului american, Muraru a anunțat pe Facebook că s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Departamentului de Stat pe problematica memoriei Holocaustului. Firesc, fraţii Muraru au asistat şi la recepţia oferită de Departamentul de Stat de Ziua Independenţei, 4 iulie. Alexandru Muraru a fost şi la Muzeul Memoriei Holocaustului de la Washington. Muraru a fost şi la Universitatea Carolina de Sud, susţinând că a discutat despre studierea Holocaustului şi în mediul universitar. Profitând de faptul că se află în SUA, Muraru a mai fost cu fratele său şi la un festival „Romanian Week at the Warf” de la Washington, unde au fost prezentate o serie de tradiţii româneşti.

A treia vizită peste Ocean într-un an

Cea de a treia vizită a fost făcută în perioada 11 – 23 septembrie, când Muraru a participat la o întâlnire a Alianţei Interparlamentare pentru China, un for care are ca scop reforma asupra modului în care ţările democratice abordează statul chinez. Pentru această deplasare, Muraru a decontat peste 10.000 lei, din care peste 8.000 lei a reprezentat doar cazarea sa în Statele Unite. Alexandru Muraru nu a depus vreo informare oficială la Camera Deputaţilor referitoare la aceste vizite.

7IAŞI i-a solicitat lui Alexandru Muraru lămuriri referitoare la activitatea desfăşurată în Israel şi SUA, însă acesta nu a răspuns la niciuna dintre întrebările adresate.

Vlad ROTARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here