Ce conţin crenvurştii din Lidl, Kaufland, Carrefour sau Profi. Ingredientele de pe etichetă care trebuie să te sperie

Crenvurștii sunt un aliment preferat de români, însă mulți dintre ei vor renunța să îi mai mănânce după ce vor afla din ce sunt făcuți. Așadar, ce conţin crenvurştii din Lidl, Kaufland, Carrefour sau Profi. Care sunt ingredientele de pe etichetă care trebuie să te sperie.

Nu vei mai mânca așa ceva după ce vei afla din ce sunt făcuți. Ce conțin, de fapt, crenvurștii

Crenvurștii sunt mâncați de mulți români la micul dejun, fiind considerați un aliment sănătos, însă este departe de a fi așa.

În realitate, crenvurştii sunt tocătură din resturi de carne, tendoane, şorici, slănină, până la 40 la sută grăsime, la care se adaugă şi carne dezosată mecanic sau carne MDM.

Ce substanțe periculoase mai conțin crenvurștii

Acest tip de carne este o tocătură din resturi precum tendoanele. Grăsimea din crenvurşti îngraşă şi creşte nivelul colesterolului.

Crenvurştii care se regăsesc în toate magazinele mari si mici mai conţin şi nitrit dar şi nitratul de sodiu, E250 şi E251, care împiedică dezvoltarea bacilului botulinic şi dau mezelurilor o culoare roz, apetisantă.

În plus, crenvurștii conţin şi monoglutamat de sodiu, sau E621, substanţă care are rolul de a face mâncarea mai gustoasă.

Crenvurștii par dietetici

„Deşi par dietetici, crenvurştii au o calitate îndoielică şi sunt bogaţi în grăsimi şi aditivi. Alături de cârnaţi, salamuri, diferite tipuri de suncă îi găsim aproape zilnic în meniul copiilor, fie la gradiniţe, şcoli, fie la mesele de acasă.  Pe lângă restul aditivilor periculoşi au şi adaos mare de sodium, deloc bun pentru sănătate”, spune Liana Conţiu, nutriţionist– dietetician, specialist în Nutriţie Clinică şi Comunitară.

Astfel, din cauza substanțelor din care sunt făcuți medicii recomandă consumul mai rar al crenvurșilor, nu eliminarea lor definitivă din dietă. Să nu facem exces, nici de crenvurști, dar nici de celelalte mezeluri.

Mezelurile se consumă cu moderație

”A venit toamna, începem serviciu, începem școala și avem nevoie de un sandwich. Și ce sandwich ar fi acela dacă nu ar conține o felie de șuncă sau o felie de salam? Mezelurile par a fi un subiect controversat, însă vreau să ne lămurim, acestea nu sunt produse care trebuie evitate ci, mai degrabă apreciate, pentru că de fapt un fel de concentrat din carne.

Se concentrează în ele proteinele, grăsimea, gustul, avem mai multă sare și, din acest motiv mezelurile trebuiesc consumate mai rar, în cantitate mai mică, pentru plăcerea gustului”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe pagina ei socială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here