@ Timp de mai bine de șase luni, la Spitalul de Copii Sf. Maria nu s-a desfășurat nicio ședință a Consiliului de Administrație, deoarece reprezentantul desemnat de Colegiul Medicilor este o persoană considerată incomodă de către managerul Alina Belu @ Medicul Valentin Munteanu este șeful secției ATI și fost manager al spitalului @ La ședința organizată în luna august, Belu a prezentat date false membrilor CA, cerându-le să voteze „suspendarea” doctorului Munteanu, inventând acuzații de incompatibilitate și chiar o anchetă a Agenției Naționale de Integritate @ Colegiul Medicilor și-a menținut poziția și a refuzat să renunțe la nominalizarea lui Valentin Munteanu @ Activitatea de la Sf. Maria riscă să intre într-un blocaj instituțional @ Managerul Belu își joacă singura carte: protecția politică asigurată de PNL și președintele CJ, Costel Alexe
Timp de mai bine de șase luni, la Spitalul de Copii Sf. Maria nu s-a desfășurat nicio ședință a Consiliului de Administrație. Managerul Spitalului a blocat activitatea CA pentru că în cadrul forului de conducere a fost numită de către Colegiul Medicilor o persoană incomodă.
Pe 8 februarie 2023, Colegiul Medicilor l-a desemnat pe doctorul Valentin Munteanu, șef al secției ATI și fost manager al spitalului, în Consiliul de Administrație de la Sf. Maria. Deși nu are nicio atribuție legală în acest sens, Belu a solicitat Colegiului revocarea reprezentantului, mințind că respectivul medic s-ar afla în incompatibilitate și conflict de interese. Colegiul a cerut probe în susținerea afirmațiilor și și-a dat seama de minciuna managerului. Pentru că nu a reușit să-l schimbe pe Valentin Munteanu din Consiliul de Administrație, Belu i-a cerut secretarului CA să nu-l convoace la ședințe. La ședința organizată în luna august, Belu a prezentat date false membrilor CA, cerându-le să voteze „suspendarea” doctorului Munteanu din Consiliul de Administrație. Belu le-a ascuns membrilor CA corespondența cu Colegiul Medicilor și poziția fermă a acestui for, iar apoi a susținut că doctorul Munteanu este investigat de Agenția Națională de Integritate.
Abuz în serviciu
La sfârșitul anului 2022, Legea Sănătății a suferit noi modificări în ceea ce privește conducerea spitalelor. Astfel, a fost modificată componența Consiliilor de Administrație, fiind mărit numărul reprezentanților autorității locale de la doi la trei și apărând un un reprezentant cu drept de vot al Colegiului Medicilor. În ianuarie 2023, Spitalul de Copii Sf. Maria cere Colegiului Medicilor Iași să-și desemneze reprezentantul în cadrul Consiliului de Administrație al spitalului. Pe 8 februarie, Colegiul Medicilor informează Spitalul Sf. Maria că îl desemnează pe doctorul Valentin Munteanu, șeful secției ATI și fost manager al spitalului, ca reprezentant în CA. Legea prevede că numirea reprezentantului în CA este un act unilateral al Colegiului, iar managerul și ceilalți membri ai Consiliului doar iau la cunoștință. Cu toate acestea, deși nu are dreptul legal, managerul Alina Belu a cerut în mai multe rânduri Colegiului Medicilor să-l schimbe pe doctorul Munteanu din Consiliul de Administrație de la SF. Maria.
Cu scopul de a crea o falsă aparență pentru abuzul în serviciu comis, Belu a comunicat Colegiului Medicilor că doctorul Munteanu se află în incompatibilitate și conflict de interese. Colegiul a cerut probe în spirjinul afirmațiilor, iar inepțiile debitate de managerul de la Sf. Maria au fost respinse cu fermitate. Colegiul și-a menținut poziția și a cerut managerului să-i respecte decizia.
„Urmare a dresei dvs nr. 16547 din 08.06.2023 cu privire la starea de incompatibilitate și conflict de interese în care s-ar putea afla persoanele desemnate prin adresa 163/08.02.2023, opinăm că, potrivit legislației în vigoare, din interpretarea art. 185 și 187 din Legea 05/2006 cu privire la reforma în domeniul sănătății, aceste persoane nu se află în stare de incompatibilitate sau conflict de interese.”, se arată în adresa nr. 802/28.06.2023 a Colegiului Medicilor.
Informații false și inducerea în eroare a Consiliului de Administrație.
Potrivit legii, managerul unui spital participă la ședințele Consiliului de Administrație, fără a avea însă drept de vot. Legea prevede că managerul este subordonat ierarhic CA-ului și răspunde în fața acestui for de conducere pentru modul în care conduce unitatea medicală. La Sf. Maria, lucrurile stau invers, Alina Belu conduce Consiliul de Administrație, iar membrii acestui for stau cu capetele plecate și votează după cum li se dictează de către manager. Nu de puține ori Belu a amenințat cu sprijinul politic oferit de conducerea Consiliului Județean, iar membrii CA, numiți politic de același for, înghit și se execută. În cazul numirii lui Valentin Munteanu, Belu a oferit Consiliului de Administrație informații false și i-a indus în eroare. Apoi i-a instigat la abuz în serviciu, cerându-le să voteze o ilegalitate.
Pe 9 august 2023, Consiliul s-a întâlnit după mai bine de șase luni în care nu a fost nicio ședință. La convocarea ședinței, Belu i-a cerut secretarei să nu-l convoace pe doctorul Munteanu, membru de drept în CA, motivându-i că sunt deja convocați ceilalți membri și nu mai este nevoie de prezența acestuia. În cadrul ședinței, Belu nu le-a comunicat membrilor CA corespondența cu Colegiul Medicilor și punctul de vedere al acestui for. Le-a spus doar că Valentin Munteanu este în conflict de interese și incompatibilitate, că este o investigație a Agenției Naționale de Integritate în curs și a cerut Consiliului să voteze „suspendarea” acestuia până la o decizie ANI! În primul rând, informațiile comunicate erau false, și chiar dacă ar fi existat o investigație ANI, până la pronunțarea unei sentințe defintive funcționează prezumpția de nevinovăție. Totodată, Consiliul de Administrație nu poate hotărî suspendare unui membru, Valentin Munteanu putând fi doar revocat din funcție de către instituția care l-a propus, respectiv Colegiul Medicilor.
Ghimpele Munteanu
De la instalarea pe funcție cu sprijinul lui Costela Alexe și Marius Dangă, managerul Alina Belu a eliminat toate persoanele care au îndrăznit să-i pună la îndoială deciziile luate și managementul deficitar. Belu conduce despotit și unilateral. Nici măcar membrii CA nu îndrăznesc să o contrazică. Complexată de orice persoană care observă și critică deciziile proaste de management, Belu nu poate colabora cu cei care o contrazic. Cu atât mai mult, cu un fost manager al spitalului care cunoaște punctele critice și probleme grave ale unității medicale. Belu transmiste către CA doar ceea ce dorește, de multe ori informații false, iar membrii Consiliului dorm în pace. O aplaudă și o venerează. Prezența unui șef de secție în cadrul CA poate disturba armonia și poate trezi la realitate membrii Consiliului. Munteanu poate fi un ghimpe pentru Belu și de aceea managerul comite aceste abuzuri pentru a-și asigura liniștea în continuare.
Rareș Neamțu
Poate și doamna ar trebui sa aibă un dosar de abuz în serviciu, dacă este adevărată povestea. Managementul nu înseamnă abuzuri ci rezolvare, anticipare probleme dar doamna are facultate de management și probabil deja anticipează pentru ce va avea dosar penal.
Doamna director ar trebui sa intre pe secții, sa vadă cum infirmierele poarta o găleata cu apa și mop murdar pe toate holurile și saloanele apoi varsă zoile in wc din saloanele cu copii cu imunitatea la pământ din secția oncologie-hematologie.
Doamna aceasta care are doar grija ședințelor ar trebui sa verifice de ce nu se dezinfecteaza băile și saloanele, de ce mămicile trebuie ss se aprovizioneze de la Lidl-ul din vecinătate cu dezinfectant, detergenți, pentru a proteja copiii de Infecții supraadaugate.
Madame ar trebui sa vadă de ce medicii nu vin la program sau dorm in garda.
Și cata treaba ar mai avea…
E jale in acest spital, din păcate…