Primăria cumpără lemn de foc de la o firmă care vinde alcool, deși la Ocolul Silvic costă de două ori mai puțin. Primarul: „Nu cumpăr orice creangă din pădure”

Primăria Ciurea cumpără lemnul de foc pentru încălzirea școlilor de la o firmă privată din comuna Lespezi, care are ca principal obiect de activitate comerțul cu băuturi alcoolice și tutun. În schimb, Ocolul Silvic al statului, aflat peste drum de Primăria Ciurea, vinde lemn de foc mult mai ieftin. „Capacul” afacerii a fost de aproape 100.000 lei, suma reprezentând diferența dintre prețul cerut de Romsilva și firma din Lespezi. Anul trecut, Primăria Ciurea a cumpărat lemnul de foc de la aceeași firmă. Primarul Cătălin Lupu susține că lemnul vândut de Romsilva nu este la fel de bun ca cel cumpărat de la firma din Lespezi. „Nu cumpăr orice creangă din pădure”, spune primarul Lupu.

Comuna Ciurea, condusă de pesedistul Cătălin Lupu, a plătit firmei Arcada Hek SRL din Lespezi banii pentru 300 metri cubi de lemn de foc de esență tare (stejar, jugastru, ulm, paltin de câmp, paltin de munte, carpen, fag). Un metru cub adus de firma din Lespezi a costat 749,9 lei. Asta în condițiile în care Ocolul Silvic Ciurea vinde lemn de foc de esență tare cu 420 lei metrul cub.

Cantitatea achiziționată de Primăria Ciurea ar fi costat doar 126.000 lei dacă ar fi fost cumpărată de la Ocolul Silvic al Romsilva.

În schimb, achiziția făcută de Primăria Ciurea a urmat aceeași rețetă ca cea din iarna anterioară, cu lemn de foc cumpărat la suprapreț de la o firmă aflată la 100 kilometri depărtare și care are ca principal obiect de activitate comerțul cu băuturi alcoolice și tutun.

Ocolul Silvic Ciurea e la cinci minute de primărie! Statul român vinde la jumătate de preț

Pe lângă cantitatea de 300 metri cubi de lemne, Primăria comunei Ciurea a plătit separat și debitatul (tăiatul lemnelor): pentru 21.000 de lei.

Astfel, în total, Primăria Ciurea a plătit 249.900 lei firmei din Lespezi, pentru încălzirea școlilor, a primăriei și a altor entitități publice locale. Sediul Ocolului Silvic Ciurea se află pe strada Gării din Lunca Cetățuii, la cinci minute de mers cu mașina până la primărie.

7IAȘI a solicitat o ofertă de preț de la Ocolul Silvic Lunca Cetățuii din Ciurea pentru același tip de lemn de foc pe care Primăria l-a cumpărat de la firma privată din Lespezi.

„Vindem cu 420 lei metru cub, sumă cu tot cu TVA. Le dăm în platformă. Acesta este prețul pentru lemnul tare”, a spus un reprezentant al Ocolului Silvic.

Alte primării au cumpărat lemnul de foc de la Romsilva cu doar 350 lei/mc

Alți primari din județul Iași au plătit în medie sub 350 lei pe metru cub lemn de foc, achizițiile fiind făcute direct de la Romsilva, de la ocoalele silvice din apropiere.

„Am luat și noi câteva sute de metri cubi de lemn pentru iarnă. Am făcut direct cu Romsilva pentru că au prețuri mult mai accesibile decât cele practicate de privați. Condiția este să ai pădure pe raza localității pentru că altfel nu ai acces la lemnele de la ocolul respectiv. Sunt unele comune care nu au pădure și atunci nu pot lua de la stat și preferă să cumpere de la privați. Însă, acolo unde se poate lua de la stat, este mai bine pentru că prețurile sunt altele”, a spus un primar din județul Iași.

Primarul Cătălin Lupu: „Nu cumpăr orice creangă din pădure”

Primarul comunei Ciurea susține că lemnele de la Ocolul Silvic nu sunt potrivite pentru centralele pe care le are la instituțiile din comună.

„Am cumpărat așa pentru că că am nevoie de un lemn de foc bun pentru centralele pe care le am. În accepțiunea Ocolului Silvic, orice lemn de la stânga la dreapta din pădure e pentru foc și dacă arzi absolut orice e bun. Centralele pe care le am sunt cu gazificare și nu pot să iau orice creangă din pădure”, a spus Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea.

Firma care a vândut lemnele se ocupă de tutun și alcool ! A vândut lemn și Școala Valea Seacă 

Societatea Alcada Hek SRL din Lespezi a avut în cursul anului 2022 o cifră de afaceri de 1,7 milioane de lei. Firma a realizat un profit de aproape 120 mii lei și a înregistrat datorii de peste 1 milion lei. Societatea administrată de Cătălin Acatincăi a avut numai 3 angajați pe 2022. Firma a fost înființată în 2003, ani buni mergând cu zero angajați. Principalul obiect de activitate al firmei care a livrat lemnele de foc la Ciurea este cel privind comerțul cu ridica al băuturilor. În iulie anul acesta, firma din Lespezi a virat pentru același preț de 630 lei/mc lemn de foc la Școala Gimnazială Valea Seacă. Prețul a fost de 102 mii lei (circa 20 mii de euro).

Vlad ROTARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here