Afacerea Coliva! 100.000 de euro din bani publici pentru o carte de bucate și concursuri de gătit

În țară, comunele și orașele se asociază pentru a obține împreună finanțări pentru marile proiecte de infrastructură și nu numai. Zeci de comune din județul Iași s-au asociat în şapte Grupuri de Acțiune Locală (GAL) și au tocat sute de mii de lei pentru concursuri de rețete culinare, sub umbrela unui proiect finanţat cu bani europeni. În mod curios, cele cinci grupuri din care fac parte comunele ieșene au încredințat contractele către aceleași firme pentru materiale video servicii de promovare și servicii” de colectare informații. Una dintre achiziții, pentru care s-au dat separat zeci de mii lei a vizat o „carte magică 3D” cu rețete. La unul dintre concursurile de rețete, podiumul a fost împărțit de „turte ca la Moldova”, „colivă” și „ciucălăi”.

Aproape toate localităţile din judeţul Iaşi s-au asociat în grupuri de acţiune locală, entităţi cu statut de asociaţie, pentru a putea atrage fonduri externe şi a derula proiecte de dezvoltare. Doar că o parte din localităţile prinse în aceste grupuri de acţiune locală (GAL) au găsit metode de a toca banii publici sub umbrela unor obiective de promovare a regiunilor pe care le reprezintă. Din cele 12 grupuri,  şapte au plătit zeci de mii de euro pentru servicii de promovare, documentare şi realizare a unor filmuleţe cu reţete de gătit şi cărţi 3D de bucate. Toate aceste servicii au fost plătite către aceleaşi firme, deşi vorbim de cinci GAL-uri diferite.

În total s-au dat 494 mii lei (aproape 100 mii euro) pentru materialele de promovare a proiectului în cele 7 GAL-uri. Toate achizițiile s-au făcut în 2022 şi ianuarie 2023.

Doar că la unele dintre aceste GAL-uri, s-au tocat şi bani pe reţete culinare. A fost vorba de un concurs de reţete, unde localnicii au fost puşi să facă tot felul de feluri şi deserturi, de la supe, la fripturi, colive şi prăjituri. Şi în timp ce mare parte din GAL-uri caută să facă proiecte proiecte mari pentru iluminat public, utilaje în comună, drumuri, etc, la Iaşi se dau bani pe reţete culinare şi cărţii 3D.

GAL-urile înfiinţate pentru atragerea de proiecte în mediul rural

În fapt, un GAL este o formă de parteneriat constituit într-un teritoriu rural care reuneşte reprezentanţi ai sectoarelor public şi privat şi ai societăţii civile din teritoriul respectiv, asociaţie creată cu scopul de a implementa proiecte pentru comunitate. Primarii sau reprezentanţii lor fac parte dintr-un comitet director, în vreme ce fiecare GAL are un manager/director, secretar, animator (evaluator proiecte) sau responsabili financiari. La unele GAL-uri sunt angajaţi funcţionari din primării, tocmai ca aceştia să beneficieze de două salarii.

Reţetele culinare au intrat în GAL-urile din Iaşi

Şapte GAL-uri din judeţul Iaşi s-au întrecut pe ele în a promova un proiect intitulat „Aroma reţetelor locale – o carte magică 3D pentru promovarea produselor tradiţionale şi turismului”, finanţat prin PNDR, şi în care s-au băgat aproape o sută de mii de euro. Cine sunt aceste grupuri de acţiune locală? Este vorba de Asociația Grupul de Acțiune Locală ”Dealurile Bohotinului” (cuprinde comunele Cozmești, Gorban, Grozești, Moșna, Răducăneni, toate din județul Iași), Asociația Grupul de Acțiune Locală ”Valea Prutului” (cuprinde localitățile Andrieșeni, Bivolari, Popricani, Probota, Roșcani, Țigănași, Trifești, Victoria – județul Iași), comunele Românești și Santa Mare, dar și orașul Ștefănești- județul Botoșani), Asociația Grupul de Acțiune Locală ”Codrii Pașcanilor” (cuprinde localitățile Cristești, Miroslovești, Moțca, Stolniceni – Prăjescu și Tătăruși – judeţul Iaşi), Asociația Grupul de Acțiune Locală ”Ștefan cel Mare” (include localitățile Aroneanu, Ciortești, Comarna, Costuleni, Dobrovăț, Golăiești, Prisăcani, Țuțora, Ungheni – județul Iași, comunele Codăești, Dănești, Rebricea, Tăcuta și orașul Negrești- județul Vaslui), Asociația Grupul de Acțiune Locală ”Stejarul” (cuprinde localitățile Brăești, Ion Neculce, Lungani și Sinești- județul Iași), Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Colinele Iaşilor (cuprinde Bârnova, Ciurea, Dagâţa, Drăguşeni, Grajduri, Ipatele, Mironeasa, Mogoşeşti, Scânteia, Şcheia, Tansa,Ţibana, Ţibăneşti, Voineşti- judeţul Iaşi, Pânceşti – judeţul Neamţ) şi Asociaţia Grupul de Acţiune Locală ”Stejarii Argintii” (cuprinde Miroslava, Leţcani, Dumeşti, Popeşti, Mădârjac, Horleşti – judeţul Iaşi).

Aroma reţetelor locale, afacerea de risipit sume uriaşe! Aceleaşi firme au prins toate contractele

De exemplu, GAL Dealurile Bohotinului au plătit aproape 15 mii lei către Innovate Media Studio SRL pentru servicii de realizare filme de prezentare în cadrul proiectului „Aroma reţetelor locale”. Aceeaşi firmă a încasat circa 25 mii lei pentru servicii de colectare informaţii pentru inventarierea reţetelor, realizarea unui calendar electronic de evenimente şi găsirea unor persoane care puteau  vorbi de tradiţiile locale. Innovate Media Studio SRL a fost înfiinţată chiar în 2022 şi a avut o cifră de afaceri de 160 mii lei, profit de 90 mii lei, datorii de 123 mii lei şi nici un angajat.

O altă societate din Iaşi, Atelier Celebro SRL, a prins 34 mii de lei de la acest GAL pentru promovarea şi publicitatea proiectului. Inutil de menţionat că cele două firme au mai încasat bani de la GAL „Dealurile Bohotinului” şi pentru alte servicii în contul unor proiecte diferite.

Atelier Celebro este pe piaţă din 2011, iar în 2022 a avut o cifră de afaceri de aproape 630 mii lei la 4 angajaţi. Firma este administrată de Loredana Mihaela Manea şi Constantin Corneliu Manea.

Auditul financiar a fost de 2.500 lei, bani daţi către firma Synlogic SRL. Firma Atelier Celebro SRL a încasat 15 mii lei şi de la GAL „Codrii Paşcanilor” pentru servicii de realizare filme reţete culinare. Alţi 25 mii lei au intrat în conturile societăţii pentru colectarea informaţiilor despre reţete şi participanţi.

Un alt GAL, aceeaşi reţetă

O altă firmă 110KV Design Center Iaşi a beneficiat de aproape 15 mii lei pentru servicii de realizare film de reţete culinare de la GAL „Valea Prutului”. Aceeaşi firmă a mai luat circa 55 mii lei pentru servicii de identificare şi colectare a reţetelor şi a persoanelor care puteau povesti tradiţiile locale. Firma a avut în 2022 o cifră de afaceri de 514 mii lei cu 0 angajaţi, în condiţiile în care în 2020 şi 2021 cifrele de afaceri au fost de 4.500 şi 5.700 lei. Firma este administrată de Irina Sile.

Alţi 5 mii lei s-au dus pe servicii de contabilitate la acest proiect, iar aproape 4 mii lei s-au dus pe un audit. Contabilitatea şi auditul sunt împărţite şi în acest caz la GAL „Valea Prutului” către aceleaşi firme, indiferent de proiect. Este vorba de Fiduscont SRL şi Huţanu Eugen- expert contabil.

Sume consistente către firmele de casă

Firma Respect Media SRL a prins 25 mii lei de la GAL „Ştefan cel Mare” pentru a face un site şi a traduce textele postate şi în limba engleză în contul proiectului cu arome. Aceeaşi firmă a mai beneficiat de 25 mii lei pentru a promova în mediul online proiectele GAL, printre care şi cel cu aromele. Respect Media SRL a avut pe 2022 o cifră de afaceri de 190 mii lei, un profit de 1.500 lei la un singur angajat.

Firma Atelier Celebro SRL a venit însă tare din urmă şi a încasat aproape 15 mii lei pentru realizarea filmului cu reţete, dar şi 70 mii lei pentru identificarea acestora şi a persoanelor din zona GAL care urmau să participe la concurs.

Zecii de mii lei către documentarea cărţii 3D

Atelier Celebro a luat şi de la GAL „Stejarul” aproape 20 mii lei pentru identificarea reţetelor şi a participanţilor. Firma Ray Marketing SRL a beneficiat de 15 mii lei de la acest GAL pentru trei mini documentare cu reţetele respective. Atelier Celebro a încasat aproape 75 mii lei de la GAL „Colinele Iaşilor” pentru servicii de identificare şi colectare a reţetelor şi persoanelor. Asociaţia Edunext a beneficiat de 15 mii lei de la GAL „Stejarii Argintii” pentru realizarea filmelor de reţete culinare, iar Saxon’S SRL a luat 30 mii lei pentru documentarea cărţii 3D. Audit Financiar Consult L&S SRL a luat aproape 2 mii  pentru acest tip de serviciu în cadrul proiectului. Respect Media SRL a luat aproape 1.500 lei pentru materiale promoţionale cu proiectul, dar şi 5 mii lei pentru identitatea vizuală a proiectului.

Coliva, premiată cu locul 2 de GAL Valea Prutului

Localnicii au gătit tot felul de mâncăruri, ambalate şi prezentate frumos pe o pagină de facebook, premiul cel mare fiind participarea la un eveniment de gătit ce a avut loc la finalul lunii trecute. Oamenii au gătit de la borş şi saramură de peşte, tocană din carne de porc cu mămăliguţă, tochitură moldovenească, papanaşi cu urdă, nuci dulci şi faguri, colivă, ciucălăi, turte, dulceață de gutui, cozonac moldovenesc la ghiveci călugăresc, pască tradiţională, tocăniţă de hribi cu trufe, borş ţărănesc de perişoare şi altele. Fiecare GAL a realizat un clasament cu trei reţete. De exemplu, coliva a ieşit pe locul doi la GAL Valea Prutului.

Vlad ROTARU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here