Poluare masivă în zona localității ieșene Rediu, pe un curs de apă. Locuitorii din zonă au intrat în panică și au asaltat cu sesizări autoritățile care pasează răspunderea de la una la alta. Apa este de culoare albă, asemănătoare varului, iar mirosul înțepător provine cel mai probabil de la o degajare de sulf. Pârâul intră în municipiul Iași în zona Kaufland Păcurari, apa menținându-și aceleași particularități, culoare și miros. Cursul este gestionat de Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad. Garda de Mediu, Apele Române și chiar Primăria din localitate încearcă, fără succes, de câteva zile, să afle cauzele poluării. Au fost prelevate probe de laborator, dar până în prezent problema poluării rămâne fără răspuns. Profesorul Silviu Gurlui a realizat analize independente. „ Aproape de apă, concentrațiile de acid cianhidric și hidrogen sulfurat o iau razna”, susține acesta.
Poluare suspectă pe cursul de apă Rediu din comuna aflată în coasta municipiului Iași. De câteva zile, pârâul a devenit alb, emanând și un miros înțepător de sulf. Localnicii din zonă au reclamat că apa și-a schimbat culoarea și că în zonă aerul a devenit greu de respirat. Cu toate acestea, niciuna dintre instituțiile care au fost sesizate nu a reușit să stabilească care sunt cauzele acestui fenomen. Cursul se află în administrarea Apelor Române – Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad, instituție care a prelevat probe de laborator. Rezultatele analizelor nu au fost făcute publice până la înciderea ediției. Garda de Mediu și Primăria comunei Rediu au verificat zona, însă nu au reușit sta stabilească dacă cineva se face vinovat de contaminarea apei. În apropiere sunt mai multe șantiere, unde se construiesc case și cartiere întregi de blocuri, însă, pentru moment, autoritățile exclud posibilitatea ca aceasta să fie cauza fenomenului.
Garda de Mediu: Am solicitat Apelor Române să ia măsuri
Comisarii de la Garda de Mediu au arătat că au cerut celor de la Apele Române, administratorii cursului de apă, să ia măsuri pentru curățarea acestuia.
„Am primit mai multe sesizări cu privire la zona respectivă în legătură cu un miros greu de suportat. Este vorba de o acumulare a Apelor Române, este direct a lor. Se confirmă și am solicitat să ne facă o comunicare cu privire la cauză și să ia măsuri”, a spus Gheorghe Bacușcă, comisar șef al Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Iași.
Apele Române: am început igienizarea zonei
ABA Prut-Bârlad a deplasat în teren personal de specilitate din cadrul laboratorului instituției, care a prelevat probe în vederea efectuării de analize. În același timp, au fost demarcate și acțiuni de igienizare a cursului de apă.
„Ca urmarea unor sesizări, angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași alături de Garda Națională de Mediu Comisariatul Județean Iași și reprezentanți ai U.A.T Rediu au efectuat în data de 10 iulie 2023 un control pe cursul de apă Rediu. Pe anumite sectoare, s-a constatat existența de apă tulbure, de culoare albicioasă, cu un miros asemănător dioxidului de sulf.
Astfel, personalul de specialitate de la Laboratorul de Calitate a Apei Iași s-a deplasat la teren pentru prelevarea de probe de apă în vederea efectuării analizelor fizico-chimice specifice. Totodată, angajați din cadrul S.G.A Iași au demarat proceduri de igienizare a zonei și de asigurarea unui debit de diluție.
Sistemul de Gospodărire a Apelor Iași supraveghează și monitorizează în permanență zona”, se arată într-un răspuns al ABA Prut către redacția 7IAȘI.
Primarul comunei Rediu: nimeni nu își explică precis ce se întâmplă
„Noi am fost pe teren și am verificat situația. Concret, nimeni nu își explică precis ce se întâmplă. Este o emanație de sulf, dar nu știe nimeni motivul. Ar fi niște măsuri ce pot fi luate pentru curățarea cursului. Apele Române nu au făcut ceva intenționat, poate fi un cumul de factori, de la ploi, căldură. Eu, ca primar, nu am ce măsuri să iau”, a spus Ciprian Grosu, primarul comunei Rediu.
Profesorul Silviu Gurlui: „Aproape de apă, concentrațiile de acid cianhidric și hidrogen sulfurat o iau razna”
Profesorul ieșean de la Facultatea de Fizică a Universității Al.I. Cuza, Silviu Gurlui, a menționat că a fost sesizat și el de locuitorii din zonă. Profesorul a arătat că mirosul provenit de la deversarea respectivă a fost unul greu de suportat și că va continua verificările pentru a identifica sursa poluării.
„În zona Rediu este un firicel de apă de o culoare și un aspect ce îți taie respirația la propriu. Senzația este de vomă instantanee. Aproape de apă, concentrațiile de acid cianhidric și hidrogen sulfurat o iau razna. Mi-a dat dureri de cap, vomă și temperatură. Rog populația să stea mai departe de cursul de apă. Rog să nu lase copiii în vecinătate. Alte indicații sper să vină repede din partea instituțiilor statului care trebuie urgent să înlăture sursa, care e în amonte. Localnicii îmi spun că apa a devenit așa cu o săptămână în urmă, după precipitațiile masive din zonă”, a spus profesorul Silviu Gurlui.
Vlad ROTARU