@ Notarul Ana Maria Huzum contestă 40 de decizii de impunere ale ANAF pentru care Fiscul a început și procedurile de executare silită @ Suma datorată către stat a fost calculată la aproape 1 milion de lei, reprezentând debit principal, dobânzi și penalități @ Huzum spune că nu a primit niciodată acele decizii de impunere și că semnăturile de pe confirmările de primire nu îi aparțin: „pretinsa comunicare nu poate fi considerată valabilă de vreme ce confirmarea de primire nu conține semnătura mea” @ Mai mult, pentru mare parte dintre datorii, cele din perioada 2014 -2018, notarul invocă prescripția
Un notar public din Iași vrea să scape de o datorie de aproximativ 1 milion de lei față de bugetul de stat invocând faptul că deciziile de impunere nu i-au fost comunicate. Notarul Ana Maria Huzum spune că semnătura de pe confirmările de primire i-a fost falsificată și că nu a știut niciodată despre datoriile înregistrate la Agenția Națională de Administrare Fiscală, atât ca persoană fizică cât și pe biroul notarial. ANAF a început executarea silită a notarului Huzum pentru suma de 979.453 lei reprezentând debit principal și accesorii (dobânzi și penalități) acumulate în perioada 2014 – 2023. Ana Maria Huzum contestă acum în instanță cele 40 de decizii de impunere în baza cărora s-a început executarea silită și cere judecătorilor anularea tuturor actelor emise de către Fiscul ieșean. Iar ca o consecință a anulării deciziilor de impunere, Huzum cere instanței să constate că pentru sumele aferente anilor 2014-2018 a intervenit termenul de prescripție și ANAF nu mai poate solicita banii datorați atât ca persoană fizică cât și ca persoană juridică.
40 de decizii de impunere contestate
La finele lunii mai 2023, notarul Ana Maria Huzum a depus la Judecătoria Iași o cerere de chemare în judecată împotriva Direcției Regionale a Finanțelor Publice Locale Iași cerând anularea a 40 de decizii de impunere emise de instituție în perioada 2014-2023 precum și a tuturor actelor subsecvente acestor documente. prin deciziile constetate au fost stabilite în sarcina notarului datorii fiscale în cuantum de 979.453 lei.
„Prin deciziile de impunere contestate se pretinde că pentru anii 2014-2023 datorez sume importante de bani. Totatul obligațiilor stabilite prin deciziile de impunere fiind de 297.489 lei, aferent debitului datorat ca persoană fizică, respectiv 681.964 lei aferent debitului de persoană juridică. Vă solicit să dispuneți admiterea contestației, cu consecința anulării deciziilor menționate și exonerarea subsemnatei de la plata sumelor cuprinse în aceste titluri de creanță” spune Ana Maria Huzum.
Acuzații multe, argumente ioc
Notarul spune că Fiscul ieșean i-a calculat greșit sumele datorate la bugetul de stat. Iar la aceste sume stabilite prin decizii de impunere, dar calculate incorect, s-au stabilit dobânzi și penalități pentru neplata lor în termenul legal. A contestat aceste acte pe cale administrativă, dar reprezentanții ANAF i-au respins contestația. Notarul nu exemplifică în ce constau erorile ANAF în privința calculului, doar acuzații cu caracter general în baza cărora se cere judecătorilor să constate că sumele stabilite nu sunt corecte.
„Mi s-au emis în mod nelegal decizii de impunere privind obligații fiscale principale, prin care a fost stabilită în sarcina subsemnatei obligația de plată a unor sume calculate total incorect. Împotriva subsemnatei au fost emise nenumărate titluri executorii și s-a demarat procedura de executare silită în condițiile în care s-au efectuat calcule incorecte de către intimată cu privire la debite. Sumele aferente penalităților au fost calculate retroactiv, fapt inadmisibil. Încălcând aceste prevederi legale, modul de calcul al penalităților în cuprinsul deciziei de impunere este total incorect. Toate acestea atrag nulitatea deciziei de impunere, motivat de modul de calcul nelegal și greșit al penalităților și dobânzilor, ținând cont și de debitul prescris aferent anilor 2014-2017.” se menționează în cererea de chemare în judecată.
Huzum nu recunoaște semnătura de pe actele de comunicare
Pe lângă invocarea nelegalității modalității de calcul a sumelor datorate, notarul Huzum acuză ANAF de încălcarea procedurii de comunicare a actelor fiscale. Fiscul i-a comunicat deciziile de impunere prin poștă cu confirmare de primire. Huzum lansează în fața instanței o nouă teorie cu privire la procedura de comunicare a actelor. Mai precis, notarul susține că ANAF trebuia să-i comunice aceste documente direct, personal, la sediul instituției, după convocare prealabilă. Dacă notarul refuza să se prezinte sau să preia documentele, abia atunci ANAF putea să recurgă la transmiterea prin poștă a documentelor respective. Huzum își întemeiază această terorie pe faptul că în Codul Fiscal, la modalitățile de comunicare a actelor fiscale, modalitatea de predare directă a fost menționată de către legiuitor prima în enumerarea posibilităților de comunicare, și astfel implicit aceea este ordinea pe care trebuie să o parcurgă ANAF. Mai mult, Huzum spune că semnătura de pe confimările de primire ale plicurilor de la ANAF nu este a sa, fiindu-i falsificată. Având în vedere aceste două argumente, Ana Maria Huzum cere judecătorilor să constate că procedura de comunicare a actelor fiscale este nulă și prin urmare deciziile de impunere nu-i pot fi opozabile. În acest sens, cere judecătorilor să constate și faptul că sumele pretinse de ANAF pentru anii 2014-2018 s-au prescris și nu mai pot fi solicitate.
„Față de aceste aspecte, urmează să constatați nelegalitatea comunicării actelor administrativ fiscale emise. Mai mult decât atât, pretinsa comunicare nu poate fi considerată valabilă de vreme ce confirmarea de primire nu conține semnătura mea și totodată intimata nu a dovedit că aș fi refuzat să mă prezint sau să primesc documentele ce imi erau adresate. Vă solicităm să constatați că deciziile de impunere sunt nule absolut, nu sunt opozabile contribuabilului și nu produc efecte juridice. Față de toate acestea urmează să apreciați că pârâta ANAF nu ne-a comunicat în mod valabil titlul de creanță în termenul special de prescripție și, în consecință, nu se poate reține obligația de plată a contribuțiilor solicitate în totalitatea lor, ele fiind prescrise.” precizează notarul Ana Maria Huzum
Rareș Neamțu