Un zilier poate câștiga până la 200 de lei pe zi, depășind astfel venitul lunar al unui profesor debutant.
„Sunt întru totul de acord cu colegii mei, cu dascălii, cu personalul didactic auxiliar și nedidactic, pentru că am suferit prea mult și nu există echitate. Dacă pentru alți bugetari au existat sporuri, pentru noi nu mai există deloc sporuri, zero sporuri. Dacă pentru alți bugetari există tichete de vacanță de o sumă mult mai mare decât a noastră, de 1450 de lei, nu înțeleg de ce și nu și pentru noi.
Dacă pentru Ministerul Învățământului există șofer care are condiții de spor pentru calculator sau condiții vătămătoare, nu înțeleg de ce și în provincie nu există acest spor. Sau, dacă există acest spor, noi îl luăm după şapte ani de zile, doi ani durează procesul. Nu sunt profesoară, sunt didactic auxiliar și, prin surprinderea tuturor bugetarilor, eu, ca economist în învățământ, am 2.850 lei în mână, net, mai puțin decât un șofer care lucrează la primărie.
Să negocieze cât mai repede, pentru că în acest fel putem și noi să reluăm munca și copiii se vor bucura. Mâine este ultima zi de înscriere la Bacalaureat. Nu vom duce anul școlar până la nesfârșit, pentru că dumnealor nu se mai hotărăsc odată să facă dreptate.
N-am cerut o sumă cine știe cât de mare, n-am cerut decât 25% pentru a face față timpurilor, pentru nevoile noastre de zi cu zi și în continuare sunt alături de colegii mei. Această grevă va înceta numai dacă își vor aduce aminte și de noi că am avut atâta obraz și am înțeles de atâtea ori. S-au luat de la noi, s-au dat altora. Acum să ni se dea și nouă de la alţii”, a spus Mihaela Costache, din Pitești, potrivit antena3.ro.
„Un zilier ia 200 de lei pe ziua de lucru, deci dublul salariului unui debutant”
La rândul său, Iulian Cucoș, preot ortodox, tată a cinci copii, spune: „Ar trebui găsită o soluţie pentru profesori. În momentul de faţă, un muncitor necalificat este plătit cu 200 de lei la zi şi dacă face 20 de zile de lucru a ajuns la dublul salariului unui debutant, e mai mult decât umilitor.
Soluţia este să fie pus un ministru care să reprezinte profesorul de la catedră, să-l înţeleaă şi pe acel biet debutant care pleacă cu 2.500 de lei salariu”.