Start-up-ul Neuralink, una dintre companiile lui Elon Musk, a anunțat joi, 25 mai, pe Twitter, că a primit autorizația din partea autorităților americane din domeniul sănătății de a-și testa implanturile cerebrale conectate pe oameni. „Acesta este un prim pas important care va permite într-o zi ca tehnologia noastră să ajute mulți oameni”, a declarat compania californiană pe contul său de Twitter, adăugând că „recrutarea pentru testele clinice nu este încă deschisă”, scrie Le Figaro.
Neuralink proiectează dispozitive conectate care să fie implantate în creier pentru a comunica cu computerele direct prin intermediul gândului. Inițial, acestea sunt destinate să fie folosite pentru a ajuta persoanele paralizate sau care suferă de boli neurologice.
„Simbioza cu IA”
Pentru Elon Musk, aceste cipuri ar trebui să permită umanității să realizeze o „simbioză cu IA”, conform cuvintelor sale din 2020, pronunțate la conferința anuală a companiei. „Suntem acum încrezători că dispozitivul Neuralink este pregătit pentru oameni, așa că termenul depinde de procesul de aprobare al FDA”, a declarat el pe Twitter la sfârșitul lunii noiembrie, la o lună după ce a cumpărat rețeaua de socializare.
Miliardarul nu este străin de a face predicții care par nebunești, în special cu privire la autonomia mașinilor electrice Tesla. În iulie 2019, el a estimat că Neuralink ar putea efectua primele sale teste pe persoane fizice în 2020. Deocamdată, prototipurile de mărimea unei monede au fost implantate în craniul unor animale. Mai multe maimuțe sunt acum capabile să „joace” jocuri video sau să „tasteze” cuvinte pe un ecran, pur și simplu urmărind cu ochii mișcarea cursorului de pe ecran.
Implanturi în măduva spinării sau în ochi
La sfârșitul lunii noiembrie, start-up-ul a prezentat, de asemenea, ultimele sale progrese în ceea ce privește proiectarea unui chirurg robotizat și dezvoltarea altor implanturi, care urmează să fie instalate în măduva spinării sau în ochi, pentru a restabili mobilitatea sau vederea. În 2022, Elon Musk i-a îndemnat pe angajații Neuralink să lucreze mai repede. „Vom fi cu toții morți înainte de a se întâmpla ceva util”, le-a spus el la o întâlnire de anul trecut, potrivit agenției de presă Bloomberg.
Alte companii lucrează la controlul calculatoarelor prin intermediul gândirii, cum ar fi Synchron, care a anunțat în iulie 2022 că a implantat prima interfață creier-mașină din Statele Unite. „Construim o tehnologie capabilă să transmită în mod direct gândurile persoanelor care și-au pierdut capacitatea de a se mișca sau de a vorbi din cauza unei boli sau a unei leziuni”, explică Thomas Oxley, fondatorul și directorul general al acestui start-up, într-o înregistrare video de pe site-ul său. Mai mulți pacienți testează implantul, care a fost introdus în vasele de sânge, pentru a putea redacta e-mailuri sau naviga pe internet cu ajutorul ochilor și al creierului.