Bătrânii din Miroslava, paravan pentru o cacealma imobiliară. Primarul Dan Niță a mutat din pix un centru pentru vârstnici

Primarul Dan Niță a inventat un proiect pentru construirea unui centru pentru vârstnici doar pentru ca Primăria Miroslava să cumpere de la o firmă a familiei Holicov ruinele unui fost CAP. Centrul pentru bătrâni nu va mai fi construit pe terenul cumpărat de la firma lui Holicov cu 420.000 de euro, ci pe un alt amplasament din alt sat, aflat la zece kilometri distanță. În 2018, Primăria Miroslava a cumpărat de la Agromixt SA ferma din Uricani, aflată în paragină. Pretextul, menționat în contract, dar și în hotărârile Consiliului Local, a fost construirea „Centrului de Îngrijire pentru Persoane Vârstnice”. La distanță de cinci ani, tot Primăria Miroslava a aprobat construirea centrului de bătrâni însă pe un alt teren aflat în proprietate publică. Practic, Primăria Miroslava nu a avut niciodată nevoie de terenul cumpărat de la Holicov, centrul pentru bătrâni fiind de fapt pretextul unui tun imobiliar de proporții. Firma lui Holicov a primit de la Primărie 420.000 de euro pentru niște ruine de care nimeni nu avea de fapt nevoie. Între timp, ferma cumpărată de la firma Holicovilor, Agromixt SA, a fost închiriată la prețuri de nimic pentru activități agricole. Primarul Dan Niță a inițiat proiectul de cumpărare a fermei Uricani, deși în raportul de evaluare se arăta că proprietatea nu dispune de utilități, că accesul se face pe un drum de pământ cu un singur sens și că toate clădirile sunt în paragină. Deși ferma se află în vârful dealului, la 1,5 kilometri distanță de asfalt, prețul la care s-a făcut achiziția este mai mare decât cel al proprietăților cu acces la drumul european.

Primăria Miroslava a plătit degeaba 420.000 de euro unei firme a familiei Holicov pentru un teren pe care primarul liberal Dan Niță susținea în 2018 că va fi amenajat un „Centru de Îngrijire pentru Persoane Vârstnice”. La distanță de cinci ani, în ședința Consiliului Local Miroslava de luna trecută, tot la propunerea primarului Dan Niță, a fost aprobată construirea centrului pentru bătrâni pe un alt teren din satul Valea Ursului, aflat în proprietatea primăriei. Este dovada unui tun imobiliar orchestrat de către conducerea primăriei. Proprietatea de la Uricani, care a fost cumpărată în anul 2018 de la firma Agromixt SA, zace în continuare în paragină și a fost închiriată pe bucăți pentru activități agricole.

În aprilie 2023, Niță a venit cu alt proiect. Același centru pe alt teren

În 2018, achiziționarea fostei ferme Uricani de la firma familiei Holicov a fost făcută sub motivul necesității înființării unui „Centru de Îngrijire pentru Persoane Vârstnice”. Scopul a fost menționat atât în hotărârile de Conisliu Local initiate de către primarul Dan Niță cât și în contractul de vânzare-cumpărare semnat de către acesta.

Cu toate acestea, în aprilie 2023, tot primarul Dan Niță a înaintat Consiliului Local o nouă propunere pentru construirea centrului pentru persoane vârstnice pe un alt teren al primăriei din satul Valea Ursului. Deși consilierii locali din opoziție, i-au reamintit primarului că a fost cumpărat un teren în 2018 pentru aceeași destinație, acesta le-a reproșat că se împotrivesc proiectelor de dezvoltare ale comunei. Beneficiind de o majoritate largă, proiectul construirii centrului de bătrân pe terenul din Valea Ursului a fost aprobat, iar după câteva zile au fost demarate primele proceduri pentru realizarea studiilor tehnice necesare realizării proiectului de execuție. Însă, procedura de atribuire a contractului nu a avut success, deoarece singura firmă care a participat a depus o ofertă de trei ori mai mare decât bugetul prevăzut de primărie pentru realizarea studiilor topografice, geodezice și a studiului de fezabilitate. Suma alocată de primărie a fost de 55.000 lei, în vreme ce oferta firmei Evalon Trust SRL a fost de 150.000 lei.

Istoria tunului imobiliar Niță – Holicov

La inițiativa primarului Dan Niță, Consiliul Local Miroslava a cumpărat o fermă aflată în paragină de pe dealul Uricani cu scopul declarat de a construi un cămin pentru bătrâni. Tranzacția a avut loc în 2018, iar doi ani mai târziu, în 2020, în loc de „Centru de Îngrijiri pentru Persoane Vârstnice”, clădirile fermei au fost concesionate pe bucăți pentru doar câteva sute de euro pe an. Domeniul fostei ferme Uricani se afla în proprietatea firmei Agromixt SA, deținută de familia Holicov, iar Primăria Miroslava a plătit pentru acesta aproximativ 420.000 de euro.

Primarul Dan Niță este cel care a inițiat și orchestrat tunul imobiliar, invocând în fața Consiliului Local, necesitatea construirii unui cămin de bătrâni în comună prin „existența unui număr semnificativ de persoane dependente care, ca urmare a pierderii autonomiei funcționale din cauze fizice, psihice sau mentale, necesită ajutor semnificativ  pentru a realiza activitățile uzuale ale vieții de zi cu zi”.

Primăria Miroslava nu a efectuat niciun studiu pentru a identifica alte terenuri care corespundeau cerințelor pentru construirea unui azil de bătrâni. Mai precis, în proiectul de hotărâre întocmit la inițiativa primarului Dan Niță sunt precizate coordonatele cadastrale ale terenului pe care este amplasată fosta fermă Uricani.

La sfârșitul lunii februarie a anului 2018, la inițiativa primarului, Consiliul Local a aprobat Hotărârea nr. 61 „privind aprobarea cumpărării de către UAT Miroslava a unei suprafețe de aproximativ 15.500 mp teren, situat în T9, parcelele Cc368, L367, intravilan conform PUG extins sat Uricani, comuna Miroslava, în vederea înființării Centru de Îngrijire pentru Persoane Vârstnice”.

A urmat procedura de cumpărare a terenului, care a fost doar o mascaradă. De altfel, așa-zisul caiet de sarcini descria chiar din titlu proprietatea lui Holicov: „Caiet de Sarcini – Cumpărare proprietate imobiliară agricolă situată în Comuna Miroslava, Ferma Nr. 7 aflată în patrimoniul SC Agromixt SA, compusă din teren și construcții”. Documentul conține de fapt o descriere amănunțită a proprietății și un inventar al construcțiilor. În plus, ca și cum la o astfel de procedură putea exista concurență, la capitolul „Modul de desfășurare a procedurii” este specificat: „Procedura este valabilă dacă s-au prezentat cel puțin 1 (un) ofertant”

Fără utilități, acces la un drum de pământ cu un singur sens

Prețul la care a fost realizată tranzacția dintre Primăria Miroslava și Agromixt SA este unul neverosimil ținând cont de ofertele existente pe piață. Ferma Uricani se află la o distanță de aproximativ 1,5 kilometri de drumul european și a fost tranzacționată la o valoare de aproximativ 27 euro/mp. Anunțurile consultate de 7IAȘI arată că terenuri cu acces la drumul european, aflate la câțiva metri de principala arteră rutieră sunt scoase la vânzare chiar și cu 25 de euro/mp.

În plus, toate aceste terenuri dispun de acces la utilități și la drumul european. După cum rezultă dintr-o evaluare comandată de Primăria Miroslava în 2020, la doi ani de la realizarea tranzacției cu Agromixt SA, ferma nu dispune de niciun fel de utilități, iar accesul la proprietate se face pe un drum de pământ cu un singur fir.

„Accesul la proprietatea subiect se face din strada Bazinelor, stradă neamenajată cu un singur sens de circulație.

Proprietatea nu are acces la căile de transport în comun.

Proprietatea analizată nu dispune de utilități”, se arată în Raportul de Evaluare întocmit de către firma GMT la solicitarea Primăriei Miroslava.

„Căminul de bătrâni”, închiriat pe bucăți pentru activități agricole

La mai puțin de un an de la finalizarea tranzacției, s-a dovedit faptul că proiectul construirii „Centrului de Îngrijire pentru Persoane Vârstnice” nu era decât o cacealma.

Odată ajunsă în proprietatea Primăriei Miroslava, fosta Fermă Uricani nu a fost transformată în centru de bătrâni, ci a fost concesionată pe bucăți pentru activități de creștere a animalelor.

În luna martie a anului 2020, Consiliul Local Miroslava a aprobat concesionarea prin licitație publică a cinci dintre clădirile din fosta ferma cumpărată de la Agromixt SA. După cum se arată chiar în titlul hotărârii, scopul destinația clădirilor concesionate este „desfășurarea activității creșterilor de animale”. Redevența pentru concesiunii a fost stabilită la 2.061 de lei/an. Conform evaluării făcute de către un expert autorizat, angajat de Primăria Miroslava, valoarea celor cinci clădiri este de puțin peste 10.000 de euro.

O altă clădire, cu destinația magazie a fost scoasă la închiriere cu 50 de lei/lună, adică 600 de lei/an.

Calculele matematice arată că Primăria Miroslava va recupera banii plătiți pentru ferma lui Holicov în 700 de ani.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here