Regele betoanelor, domeniu ilegal în centrul istoric. Antonel Adomnicăi sfidează de la înălțime Poliția și Parchetul

Antonel Adomnicăi, omul de afaceri căruia i se spune Regele Betoanelor, a construit fără autorizație pe un teren de la kilometrul zero a Iașului, în zona de protecție a mai multor monumente istorice precum Biserica Zlataust sau fostul Spital Israelit @ În ianuarie 2022, a cumpărat proprietatea, iar în februarie a fost prins construind ilegal de către Serviciul Control Urbanism, care a sezizat poliția și Parchetul pentru lucrări neautorizate într-o zonă protejată istoric @ Nici sub amenințarea dosarului penal, Adomnicăi nu a oprit lucrările @ La două dintre clădiri a ridicat câte un nivel în plus @ O altă anexă a fost supratejată cu o  structură metalică și transformată într-o terasă @ Omul de afaceri susține că nu a făcut altceva decât să renoveze clădirile care se aflau în paragină și că obținerea autorizației de la Primăria Iași presupune luni sau chiar ani de așteptare @ Fotografiile realizate de 7IAȘI comparate cu imaginile surprinse de camerele Google Streets, arată cum au fost modificate clădirile din 2021 și până în prezent @ „Eu doar am dat un var și am schimbat tabla pe casă. Terasa am amenajat-o doar așa, ca să mă uit la mașini cum trec pe stradă. Nu fac nimic acolo, mă mut eu”, susține omul de afaceri Antonel Adomnicăi

În ianuarie anul trecut, omul de afaceri Antonel Adomnicăi a cumpărat o proprietate ultracentrală, la intersecția străzii Elena Doamnă cu fundac Zlataust: un teren de aproximativ 600 metri pătrați pe care erau amplasate trei clădiri, toate pe un singur nivel. Între strada Elena Doamnă și terenul cumpărat de Adomnicăi este o diferență de nivel, astfel încât proprietatea tronează deasupra străzii, fiind mărginită de un zid mare de beton. Imediat după ce a pus mâna pe teren și clădiri, omul de afaceri care prin prisma afacerii sale s-a ales cu supranumele de Rege al Betoanelor, a demarat lucrări, fără să dețină însă vreo autorizație de construire. Modificările aduse celor trei clădiri de pe proprietate sunt semnificative, dovadă fiind chiar imaginile surprinse de camerele Google Streets de-a lungul anilor.

Pe terenul de pe fundac Zlataust se aflau trei clădiri, toate intabulate și construite cu forme legale, după cum reiese din extrasul de carte funciară eliberat de către ANCPI.

Cea mai mare dintre clădiri, cu un singur nivel și cu o suprafață de 214 metri pătrați, fusese construită în anul 1936 și păstra specificul arhitecturii acelor timpuri.

A doua construcție avea de asemenea un singur nivel, o suprafață de 41 metri pătrați, fiind construită în anul 1969.

Cea de a treia clădire era o simplă anexă cu un sigur nivel și cu o suprafață de doar 22 metri pătrați.

Toate aceste edificii fuseseră ridicate pe un teren de 600 metri pătrați, din centrul istoric al Iașului, într-o zonă protejată, în care orice autorizație de construire se eliberează doar în condiții speciale.

Poliția Locală l-a prins și a făcut sesizare penală

După cum reiese dintr-un răspuns emis redacției 7IAȘI de către Poliția Locală, lucrările ilegale au fost oprite și sancționate la mai puțin de o lună după ce Antonel Adomnicăi a cumpărat proprietatea și a deschis șantierul. În același răspuns se arată că „această speță face obiectul unui dosar penal în cercetare”, la câteva luni de la demararea controlului, instituția a sesizând autoritățile judiciare.

„(…) s-a constatat faptul că pe amplasament erau în curs de execuție lucrări de construire fără ca proprietarul să dețină autorizație de construire eliberată de Primăria Municipiului Iași.

Având în vedere aceste aspecte și faptul că imobilul situat în municipiul Iași, str. Fundac Zlataust nr. 3 este situat în perimetrul „Centrului Istoric și Curtea Domnească”, și în zona de protecție a monumentelor istorice Casă, str. Elena Doamnă nr. 47, prima jumătate a secolului XX, Spitalul Israelit, azi Maternitatea Elena Domană (corp vechi), strada Elena Domană nr. 49, sec. XIX, conform adresei de răspuns emisă de serviciile de specialitate ale autorității publice locale, întreaga documentație aflată la dispoziția Serviciului Control Urbanism, Afișaj Stradal din cadrul Poliției Locale Iași a fost înaintată la data de 16.06.2022, Poliției Municipiului Iași – Secția 3 Poliție pentru a constata dacă au fost încălcate prevederile cap III, art. 24, lit. A din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții”, se arată în răspunsul emis de Poliția Locală la solicitarea 7IAȘI.

Nu a oprit lucrările nici după control și sesizarea penală

Controlul Poliției Locale nu l-a intimidat pe omul de afaceri, care și-a văzut liniștit de treabă. Ba mai mult, acesta a extins cu o structură metalică cea mai mică dintre clădiri, anexa care inițial avea un singur nivel cu o dimensiune de 22 metri pătrați. Aceasta a fost extinsă atât pe verificală cât și pe orizontală și capătă de la zi la zi forma unei terase de vară.

Controlul Poliției Locale a fost efectuat în luna februarie a anului 2022, iar sesizarea penală a fost înaintată în luna iunie a anului trecut. Din vara anului trecut și până în prezent, șantierul nu a fost oprit, la două dintre cele trei clădiri fiind realizate inclusiv finisajele exterioare. Aceleași imagini Google Streets surprind cum au evoluat lucrările din toamna lui 2022 și până în prezent.

Antonel Adomnicăi: „Eu doar am dat cu var”

Antonel Adomnicăi susține că lucrările pe care le-a executat la proprietatea sa nu necesitau autorizație, fiind vorba doar de o reabilitare a clădirilor și a gardului care se aflau în paragină.

„Eu doar am dat un var și am schimbat tabla pe casă. Terasa am amenajat-o doar așa, ca să mă uit la mașini cum trec pe stradă. Dacă ei spun că este ilegală, până la urmă am să o dau jos. Nu mă gândeam să fac un bar sau o terasă, ci doar un loc în care să mă relaxez eu”, a spus omul de afaceri.

În plus, acesta a susținut că nu a modificat structura edificiilor, deși este evident că două dintre clădiri au câte un nivel în plus: „Nu am construit nimic în plus. Le-am lăsat așa cum erau”

Adomnicăi a punctat și faptul că ritmul în care Primăria Iași eliberează documentele de urbanism îi determină pe investitori sau pe simpli cetățeni să demareze lucrări fără autorizație, deoarece timpul de așteptare depășește în unele cazuri chiar și un an de zile.

„Dacă trebuie până la urmă să scot vreun certificat de urbanism sau autorizație pentru că am dat cu var și pentru că am schimbat tabla, am să o fac și pe asta. Dar toată lumea știe că, dacă aștepți autorizație de la primărie, poți să-i pui cruce. Aștepți cu lunile sau chiar cu anii”, a mai declarat Adomnicăi.

Construcție ilegală între monumente istorice: Biserica Zlataust, Spitalul Israelit, mormântul lui Barbu Lăutarul

Proprietatea se află la o distanță de aproximativ 25 metri de monumentul istoric Biserica Zlataust unde se află și mormântul lui Barbu Lăutarul. Edificiul actual a fost construit de Gheorghe Duca voievod, în anul 1638, în doar 30 de zile, la sfârșitul celei de-a treia domnii moldovenești. Peste drum, pe strada Elena Doamnă, se află alte monumente istorice, cel mai cunoscut dintre acestea fiind Spitalul Israelit, corpul vechi al actualei maternități Elena Doamnă.

Cu ocazia unor săpături efectuate în anul 1968 la biserica „Sf. Ioan Gură de Aur – Zlataust”, s-a descoperit lângă zidul de nord al bisericii, mormântul celebrului cântăreț și cobzar Barbu Lăutarul. Renumele acestuia a depășit granițele principatului moldav, deoarece a stârnit admirația lui Franz Liszt cu prilejul trecerii acestuia prin Moldova, în iarna anului 1847, la Iași.

Tudor LEAHU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here