Mafia Imobiliară din Primărie a renăscut din propria cenușă: șase etaje în plus pentru un liberal din anturajul arhitectului șef

@ Sub titulatura unei „actualizări” a unui Plan Urbanistic Zonal, o clădire aflată în curs de execuție își va dubla suprafața și își va schimba destinația din clinică medicală în bloc de locuințe @ În locul unor cabinete medicale, vor răsări aproximativ 150 de apartamente, într-o zonă în care traficul deja este sufocat în orice perioadă a zilei @ Investitorul, Liviu Martiniuc, este un politician liberal din Botoșani aflat în relații cu tatăl arhitecului șef Alexandru Mustiață @ Prin firma Rap Mar, acesta a scos deja la vânzare apartamentele pe care le va construi în blocul de pe strada Pantelimon Halipa @ Pentru a aprobarea noului PUZ, a fost inventată o cale de acces auto care trece prin mijlocul unui bloc cu 5 etaje ce se învecinează cu această proprietate @ În avizul de oportunitate se menționează că solicitarea de „actualizare” a PUZ-ului a fost analizată și aprobată de Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) în data de 27.03.2023, însă în acea zi nu a existat nicio ședință a comisiei

Mafia Imobiliară din Primăria Iași a renăscut ca Pasărea Phoenix – din propria cenușă. Pe măsură ce procurorii DNA sau DIICOT bat pasul pe loc în anchetele penale ce vizează conducerea și funcționarii Primăriei Municipiului Iași, în laboratoarele din Palatul Roznovanu se coc noi tunuri imobiliare. Deși cercetați și inculpați în mai multe dosare penale, primarul Mihai Chirica și arhitectul șef Alexandru Mustiață pregătesc în tihnă o nouă mega-escrocherie. Sub titulatura unei „actualizări” a unui Plan Urbanistic Zonal, o clădire aflată în curs de execuție își va dubla suprafața și își va schimba destinația, din clinică medicală în bloc de locuințe! În locul unor cabinete medicale, vor răsări aproximativ 150 de apartamente, într-o zonă în care traficul deja este sufocat în orice perioadă a zilei. Pentru a le ieși pasența, șmecherii din Primăria Iași au inventat o cale de acces auto care trece prin mijlocul unui bloc cu 5 etaje ce se învecinează cu această proprietate. În avizul de oportunitate se menționează că solicitarea de „actualizare” a PUZ-ului a fost analizată și aprobată de Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) în data de 27.03.2023, însă în acea zi nu a existat nicio ședință a comisiei! Beneficiarul șmecheriei este un om de afaceri liberal din Botoșani, aflat în relații cu tatăl arhitectului șef, Alexandru Mustiață. „Actualizarea” ticluită de gruparea Chirica-Mustiață deschide calea către o afacere cu un profit estimat la 3 – 4 milioane de euro! Pe site-urile de imobiliare, investitorul vinde apartamente noi într-o clădire de pe strada Pantelimon Halipa!

Chirica nu se joacă: dublează suprafața clădirii din pix!

Pe 4 aprilie 2023, Primăria Iași a eliberat avizul de oportunitate nr. 26 pentru elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal în strada Pantelimon Halipa. Sub titulatura unei „actualizări” a unui PUZ din 2008 se ascunde în fapt un nou tun imobiliar pregătit în incubatorul Mafiei Imobiliare din Primăria Iași. Golănia își are originea într-un proiect onest, inițiat în decembrie 2008,  când Consiliul Local acordă prima derogare de la Planul Urbanistic General (PUG) și mărește indicatorii urbanistici ai terenului din Pantelimon Halipa, prin intermediul unui PUZ. Conform HCL 467/2008, pe terenul de lângă magazinul Lidl a fost aprobat un PUZ pentru construirea unei clădiri cu funcțiuni medicale, respectiv spital cu internări de zi și policlinică. Clădirea putea să aibă un regim de înălțime subsol, demisol, parter și 4 etaje, dar nu mai mult de 21 de metri de la cota 0 a terenului. În ianuarie 2017, omul de afaceri liberal Liviu Martiniuc cumpără, prin intermediul firmei Rap Mar SRL, terenul împreună cu PUZ-ul aprobat, iar în martie 2019 obține autorizația de construire. Conform documentului, Rap Mar SRL urma să construiască o clădire S+D+P+4 E cu o amprentă la sol de 912 mp și o suprafață desfășurată de 4.560 mp. În noiembrie 2019 a început construcția clădirii, însă de peste doi ani de zile șantierul este conservat la stadiul de ”roșu”.  Investitorul și-a schimbat planurile și vrea să construiască în locul cabinetelor medicale un bloc turn cu zece etaje. În iulie 2020, Primăria a eliberat societății Rap Mar un certificat de urbanism pentru ”actualizare” PUZ, însă pentru Mafia Imobiliară a urmat o perioadă neagră, astfel că planurile lui Martiniuc au bătut pasul pe loc. Abia în octombrie 2022, firma Rap Mar reia procedurile de realizare a unui nou Plan Urbanistic Zonal, iar în aprilie 2023 se face primul pas consistent către un mega-tun imobiliar: avizul de oportunitate. Conform documentului postat recent pe pagina de internet a Primăriei, CTATU a aprobat construirea unui imobil de locuințe cu 10 etaje. Conform celei de a doua derogări de la PUG, investitorul va putea construi o clădire de două ori mai mare. Amprenta la sol va rămâne aceeași, însă suprafața desfășurată a acesteia va avea în jur de10.000 mp, ceea ce se traduce în aproximativ 150 de apartamente și un profit estimat de 3-4 milioane de euro.

Multe semne de întrebare.

Schimbarea de destinație a clădirii deja edificate și posibilitatea de construire peste această structură a încă 6 etaje ridică multe semne de întrebare. Câte etaje în plus poate suporta actuala structură. Cum vor fi reconfigurate spațiile interioare, dacă investitorul a respectat proiectul autorizat pentru spital și policlinică? Unde vor fi realizate parcajele necesare? Conform autorizației emise, Rap Mar trebuia să execute 70 de locuri de parcare, 39 în subteran și 31 suprateran. La numărul de apartamente estimat a se construi locurile de parcare actuale trebuie dublate. Unde vor fi realizate acestea în condițiile în care în subteran nu mai pot fi executate altele, iar suprateran nu mai este suficient spațiu? Cum se va realiza accesul auto a celor câtorva sute de locatari ai viitorului imobil?

În avizul de oportunitate se menționează că terenul beneficiază de o cale de acces prin lateral prin parcela cu numărul cadastral 140973. În realitate, parcela respectivă este o proprietate privată pe care a fost deja edificată o clădire cu 5 etaje, pe care Primăria Iași a rcepționat-o încă din 2020! Așa zisa cale de acces ar trece prin mijlocul acestui imobil! De ce minte Primăria și inventează o cale de acces care nu există pentru viitorul bloc al lui Martiniuc?

Ilegalități camuflate!

Așa cum spuneam, pe teren există deja o clădire S+P+4 etaje construită la roșu.De ce nu se face nicio referire la clădirea existentă pe teren și dacă aceasta respectă autorizația de construire emisă în baza vechiului PUZ? Pe site-urile specializate există anunțuri de vânzare a unor apartamente în bloc nou pe strada Pantelimon Halipa, la datele de contact fiind numele și numărul de telefon ale patronul Rap Mar SRL. Din informațiile existente până acum, Martiniuc nu are în derulare alt bloc de locuințe în zona respectivă, cel mai probabil referirea fiind la imobilul pentru care se încearcă acum obținerea unui alt PUZ și a alte autorizații de construire. În aceste condiții, este cumva actuala documentație în fapt o intrare în legalitate prin intermediul unui PUZ (procedură interzisă de lege)?

În afara întrebărilor ce țin de partea tehnică a proiectului, există și ipoteza că un nou PUZ pe terenul respectiv este ilegal. PUZ-urile sunt considerate derogări de la reglementările urbanistice, adică de la prevederile PUG-ului. Există specialiști în domeniu care susțin că prevederile legale prevăd posibilitatea unei singure derogări de la PUG pentru o zonă/teren. Pentru terenul din Pantelimon Halipa s-a acordat o primă derogare în 2008. Aceasta ar fi cea de a doua, deci ar fi în afara legii. Totodată, titulatura aleasă de șmecherii din primărie arată că se încearcă tocmai acoperirea acestei ilegalități prin inducerea în eroare. Născocirea termenului de ”actualizare” are menirea de a induce ideea unei completări, corecturi, când de fapt modificările propruse sunt fundamentale. Se schimbă destinația/funcțiunea clădirii, se dublează suprafața construită și înălțimea imobilului, se schimbă datele privind circulația zonei.

Cine este investitorul?

Societatea Rap Mar SRL este deținută în proporții legale de către omul de afaceri Liviu Martiniuc și soția sa, Mihaela. Martiniuc a fost consilier județean în Botoșani, iar la alegerile locale din 2020 a candidat la funcția de primar al orașului Săveni din partea PNL. Martiniuc este unul dintre cei mai vechi și potenți oameni de afaceri din PNL Botoșani, care în ultimii ani și-a diversificat investițiile și în segmentul imobiliarelor. Liberalul are o avere impresionantă: sute de mii de euro în conturi, 3 case de locuit, terenuri, spații comerciale și două hoteluri la mare.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here