Nu mai puțin de 17 spații comerciale situate într-o zonă centrală într-un mare oraș din nordul țării au fost cumpărate cu banii obținuți din șpagă și ulterior închiriate prin interpuși unui spital de stat.
Astfel s-au spălat sute de mii de euro, bani murdari obținuți în uriașa afacere ilegală coordonată în stil mafiot de un ofițer de poliție.
Spațiile comerciale în discuție, aflate într-o clădire situată într-o zonă centrală a municipiului Suceava, au fost cumpărate în 2020 de un anume Radu Popovici, nimeni altul decât mâna dreaptă a fostului șef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Suceava, Ionuț Radu Obreja.
Fiind funcționar public, Obreja nu se putea implica de unul singur în afaceri imobiliare și nici în albirea uriașelor sume de bani obținute din șpăgi pentru fraudarea probelor teoretice sau practice pentru obținerea permiselor de conducere. Procurorii DNA vorbesc despre milioane de euro, Obreja câștigând într-o zi de examen între 30.000 și 35.000 de euro, deci aproximativ un milion de euro pe an.
Bani albiți prin chirie de la spital
Șeful de la Permise Auto Suceava a avut în permanență un complice, om de încredere care l-a ajutat în spălarea banilor negri. Radu Popovici a fost cel care s-a implicat în cumpărarea celor 17 spații comerciale cu suma de 200.000 de euro aproximativ și care au fost ulterior închiriate Spitalului Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava.
Banii din chirie ajungeau oficial la Popovici, dar în realitate se îmbogățea Obreja. Într-o modalitate similară, prin diverși interpuși, Obreja a cumpărat terenuri sau clădiri în zona județului Suceava. Procurorii au identificat nu mai puțin de 25 de astfel de proprietăți, lista acestora fiind descoperită întocmită atent pe una dintre agendele găsite la percheziții.
Mașină blindată cu euro
În rechizitoriu se vorbește despre investiții de 1,2 milioane de euro, în condițiile în care la percheziții au fost găsite genți ticsite cu euro și lei, într-una 659.000 euro de euro, iar în cea de-a doua 246.500 lei. Gențile cu cifru nu se aflau în posesia lui Obreja, ci erau predate pentru păstrare de omul său de încredere, Radu Popovici. Acesta a mărturisit anchetatorilor că nu avea acces la bani și nu cunoștea codul cifrului. De fiecare dată când Obreja avea nevoie de o sumă de bani, îi preda geanta cu totul.
Mașina șefului de la Permise Auto Suceava a fost găsită pur și simplu ”blindată” cu teancuri de bani. Peste 50.000 de euro erau dosiți în torpedou, în cotieră, în spatele roții de rezervă, sub scaunul din dreapta față, în portbagaj, ba chiar și pe scaunul șoferului. Tot Popovici era omul care intermedia șpăgile, acesta dosind ulterior banii în mașina șefului, parcată strategic în parcarea unor centre comerciale.
Omul de încredere a pârât tot
Radu Popovici a pârât tot și a cerut procurorilor să facă acord de recunoaștere a vinovăției, însă instanța a respins cererea, motivând decizia prin faptul că faptele din dosar sunt mult prea grave pentru ca inculpatul să scape cu o pedeapsă de închisoare cu suspendare.
Curtea de Apel Suceava a decis restituirea dosarului la parchet, astfel că omul de încredere al lui Radu Obreja urmează să fie judecat în procedură clasică.
Radu Obreja este și el trimis în judecată de procurorii DNA Suceava, într-un dosar cu alte câteva zeci de inculpați.