Afară cu toate căpușele de partid din instituțiile publice!

Numirile pe criterii politice au devenit normă în instituțiile și companiile de stat, deși ar fi trebuit să fie excepție. Măcar dacă aceste puneri cu mâna a membrilor și colegilor membrilor de partid în diverse funcții s-ar fi făcut după minime condiții de competență și experiență!

Nu este o vină că ești membru de partid, la urma-urmei. Este foarte bine dacă ești doctor și faci parte dintr-o comisie care se ocupă de sănătate sau ești în consiliul de administrație al unui spital. Sau dacă ești inginer de drumuri și te ocupi de drumuri.

Dar am văzut în ultima vreme că o bibliotecară a fost numită să se ocupe de Șantierul Naval Mangalia, un secretar de stat ex-jurnalist a fost băgat în consilii de administrație la companii de textile sau chimice. Și exemplele mai pot continua.

În fine, nu doar că în aceste funcții de conducere sunt numiți prieteni, nepoți, nepoate, fii și fiice, dar a devenit, de asemenea, o regulă generală ca toți aceștia să fie numiți în poziții provizorii și în tot felul de interimate.

De exemplu, 42 de persoane cu funcții de conducere au mandate provizorii numai la Ministerul Transporturilor. O situație similară este și în cazul inspectoratelor școlare sau în cazul direcțiilor de sănătate.

Acest interimat continuu vine la pachet cu două mari probleme. Acele personaje sunt la mila pixului unor politicieni, care pot decide oricând dacă mai stau pe funcție sau nu. Asta înseamnă că nu mișcă în front, nu pot lua decizii independente sau corecte. Iar acest interimat îi împiedică chiar și pe cei numiți politic, dar care sunt totuși de bună credință, să facă proiecte de management pe termen lung. Ce autoritate să mai ai în fața angajaților, dacă ei știu că tu, ca director, nu stai mai mult de câteva luni?

În ciuda acestor probleme care au blocat în ultimii ani instituțiile și companiile de stat, guvernarea PSD-PNL continuă să ofere sinecuri tuturor prietenilor, pe bani publici!

Nu mai departe de miercurea aceasta,  pe ordinea de zi a Plenului comun al Camerei Deputaților și Senatului au fost mai multe proiecte în care s-au oferit posturi călduțe unor persoane apropiate de cele două partide. De exemplu, s-au votat numirea președintelui, a unui vicepreședinte și a doi membri în Comitetul de reglementare al Autorității Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, o agenție care și-a demonstrat major limitele în criza facturilor prin care trece România în ultimele doi ani.

Interesant este că la multe dintre aceste proiecte votul a fost secret. Senatorii PSD-PNL nu vor să știe alegătorii din circumscripțiile lor cum au mai risipit încă o dată banul public.

După care, plâng ipocrit de mila țărișoarei și a oamenilor ei săraci!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here