@ SC Edil Industry SRL, societate controlată de Cătălin Gîrjan, soțul subprefectului PNL Adina Gîrjan, a cerut Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS) adoptarea unei hotărâri privind majorarea bruscă, cu 20%, a tarifului pentru serviciile de sortare, compostare, transfer și tratare mecano-biologică a deșeurilor @ Majorarea de tarif se va aplica primăriilor, iar acestea, la rândul lor, vor trebui să majoreze taxa locală de salubritate pe care o plătește populația @ Creșterea tarifului ar genera venituri nete suplimentare de peste 1.500.000 euro firmei de casă a PNL Iași @ Toți primarii sunt revoltați, de la PSD, dar și de la PNL @ 7IAȘI a intrat în posesia discuțiilor purtate de către aceștia pe un grup de whatsapp @ „Nu sunt de acord cu mărirea acestor taxe. Noi nu am mărit taxele deloc, nu le-am mărit nici pe cele de salubritate. Eu nu sunt de acord, dar depinde de votul ce va fi acordat. În comună avem o taxă de 57 lei anual pe persoană, adică minimul. Nu vrem să-i mai împovărăm pe oameni”, a spus Costel Iosub, primarul comunei Tătăruși @ Așa ajungem să creștem o taxă și să-i scoatem datori inclusiv pe cei care au achitat deja sumele. Creșterea se face pripit.”, a menționat Cătălin Martinuș, primarul comunei Dobrovăț @ Costel Alexe face lobby pentru firma lui Gîrjan și i-a chemat astăzi pe primari la Hotel Astoria pentru a aproba majorarea tarifelor ce vor fi încasate de Edil Industry @ Asocierea Edil Industry SRL- Sorain Checcini Tehno Espana Slu- Iasicon SA a câștigat licitația pentru administrarea stațiilor de tratare a deșeurilor din județul Iași, valoarea contractului semnat fiind estimată la circa 40 milioane de eur0
Revoltă fără precedent printre zeci de primari din județul Iași din cauza unei decizii politice luate în Casa Pătrată. Conducerea PNL a județului o pune de o nouă afacere pe banii contribuabililor la capătul căreia se află buzunarele neîncăpătoare ale familiei Gîrjan, ea subprefect liberal al județului Iași, el apropiat al președintelui Consiliului Județean, Costel Alexe.
SC Edil Industry SRL, societate controlată de Cătălin Gîrjan, soțul subprefectului PNL Adina Gîrjan, a cerut Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS) adoptarea unei hotărâri privind majorarea bruscă, cu 20%, a tarifului pentru serviciile de sortare, compostare, transfer și tratare mecano-biologică a deșeurilor. Majorarea ar genera venituri nete suplimentare de peste 1.500.000 euro firmei de casă a PNL Iași.
Astăzi, la Hotel Traian, va avea loc Adunarea Generală a ADIS în care principalul punct de pe ordinea de zi este majorarea tarifelor ce vor fi încasate de Edil Industry. În loc să apere interesele asociației pe care o conduc, Costel Alexe și Răzvan Gheorghiu (director executiv al ADIS), fac lobby pentru majorarea tarifului în dauna populației și a primăriilor din județ. Alexe și Gheorghiu sunt mai degrabă agenții de marketing ai familiei Gîrjan și nu „un partener activ pentru autoritățile publice locale” în relația cu operatorii serviciilor de salubritate.
Unii dintre primari nu vor să se exprime public de frica represiunilor venite pe axa Girjan – Alexe. Alții consideră că doar luând o poziție fermă în cadrul ședinței de astăzi vor putea opri această afacere pusă la cale de soțul subprefectului PNL. Pe grupul comun de dezbateri creat pe aplicația ”whatsapp” au existat mai multe replici tăioase la adresa conducerii ADIS și a situației create. Asocierea Edil Industry SRL- Sorain Checcini Tehno Espana Slu- Iasicon SA a câștigat licitația pentru administrarea stațiilor de tratare a deșeurilor din județul Iași, valoarea contractului semnat fiind estimată la circa 40 milioane de euro.
Majorare ilegală. Codul fiscal nu permite mărirea taxelor pe anul în curs
Majorarea cu 20% a tarifelor va fi dezbătută în cadrul Adunării Generale a ADIS ce va avea loc la Hotel Traian. În raportul de specialitate întocmit de către ADIS la finalul lunii februarie 2023 se motivează majorarea în baza Ordinului ANRSC 640/2022, raportat la creșterea salariului minim și a altor cheltuieli, dar și că nu au mai fost aplicate majorări de la delegarea serviciului în anul 2018. Raportul de specialitate al ADIS este o copie fidelă a adreselor firmei Edil Industry prin care se cer majorarea tarifelor. Majorarea de tarif se va aplica primăriilor, iar acestea, la rândul lor, vor trebui să majoreze taxa locală de salubritate pe care o plătește populația.
Pe grupul comun de dezbateri creat pe aplicația ”whatsapp” mai mulți primari semnalează faptul că decizia de majorare ar avea aplicare imediată, din cursului 2023, deși mare parte din populație și-a plătit deja taxele și impozitele locale. Primarul comunei Strunga atrage atenția că majorarea taxelor și impozitelor locale se pot face o singură dată pe an cu aplicare din anul următor.
„Propun să nu aprobăm această măsură datorită faptului că aceasta ar trebui transferată către taxa de salubrizare pe care o plătesc cetățenii. Ori acest lucru se poate o singură dată pe an pentru anul viitor, odată cu taxele și impozitele locale. Deci, cel mai devreme la toamnă. Eventual cu aplicare din 2024. Ce părere aveți de această abordare?” spune Sorin Lazăr, primarul comunei Strunga. Dacă va fi aprobată majorarea de 20%, primăriile vor fi obligate să suporte diferența de tarif din bugetul propriu întrucât nu mai pot majora taxa de salubritate pentr anul 2023, dar vor avea probleme cu Curtea de Conturi.
Contactat de 7 Iași, primarul comunei Tătăruși nu este de acord cu această măsură întrucât deja taxele și impozitele locale au ajuns la un nivel împovărător pentru populație.
„Nu sunt de acord cu mărirea acestor taxe. Noi nu am mărit taxele deloc, nu le-am mărit nici pe cele de salubritate. Eu nu sunt de acord, dar depinde de votul ce va fi acordat. În comună avem o taxă de 57 lei anual pe persoană, adică minimul. Nu vrem să-i mai împovărăm pe oameni”, a spus Costel Iosub, primarul comunei Tătăruși.
Câștigul lui Gîrjan: peste 1,5 milioane de euro
Asocierea din care face parte Edil Industry a motivat, în cererile transmise către ADIS, că înregistrează pierderi și de aceea a cerut majorarea cu 20 la sută. Edil Industry SRL argumentează că s-au mărit cheltuielile cu utilitățile, cu combustibilii și lubrifianții, salariile angajaților, dar și faptul că firma a înregistrat pierderi financiare. În condițiile în care ADIS va aproba majorarea cerută de 20% a tarifelor practicate, firma liberalilor va înregistra un câștig suplimentar de peste 1,5 milioane de euro. În prezent, tariful de tratare mecano-biologică este de 139.58 lei pe tonă. Tariful de sortare deșeuri este de 251 lei pe tonă, pentru deșeurile reziduale tariful este de 92,08 lei pe tonă, tariful de transfer al deșeurilor este de 142,10 lei pe tonă, iar de tratare a deșeurilor verzi este de 160,82 lei pe tonă. Datele financiare ale societății arată că în 2021 firma familiei Gârjan a înregistrat o cifră de afaceri de 11,7 milioane lei, un profit de 140 mii lei. Ân același timp, societatea înregistrează și datorii de 11,3 milioane lei.
Revoltă printre primarii din județ împotriva lui Gîrjan
Mai mulți primari s-au arătat nemulțumiți de atitudinea ADIS. Primarul comunei Dobrovăț, Cătălin Martinuș, a menționat că în aceste condiții vor fi nevoiți să crească taxele la nivel local și să le impună celor buni platnici penalități.
„Nu contest aspectele care au determinat creșterea , ci momentul în care s-a desfășurat acțiunea. Până la 31 martie se plătesc taxele cu o bonificație de 10 la sută, iar majoritatea cetățenilor au plătit deja. Așa ajungem să creștem o taxă și să-i scoatem datori inclusiv pe cei care au achitat deja sumele. Creșterea se face pripit.”, a menționat Cătălin Martinuș, primarul comunei Dobrovăț.
Aceeași problemă a sesizat-o, pe grupul de whatsapp, și primarul comunei Balș. „Nu pot opera în rolurile oamenilor diferențe de taxe în condițiile în care marea majoritate și-au achitat deja toate obligațiile. Ce le răspund eu anul viitor când vor reveni la primărie și constată că au o datorie neachitată și ceva majorări?” spune Constantin Golduț, primarul din Balș.
Mai mult, primarul din Dobrovăț a precizat că pentru a se putea prezenta la ADIS ar fi trebuit să fie împuternicit de Consiliul Local din comună, for care nu s-a putut întruni imediat pentru a-i dat un astfel de mandat.
„În plus, ne trebuie și o împuternicire de la Consiliul Local și cât timp nu avem acea hotărâre, nu putem opera majorarea. Se poate ajunge ca și Curtea de Conturi să ne impute apoi banii”, a mai spus Cătălin Martinuș.
Primar: „Colectarea taxelor va rămâne oricum pe capul nostru”
Alți primari au cerut ca proiectul să nu fie aprobat acum, ci abia pentru anul viitor, tocmai ca taxele locale să nu fie modificate din mers.
„Scumpirile acestea vor apărea de la an la an și nu avem cum să ne opunem. Este o situație cu dus și întors. Dacă suntem împotrivă este posibil ca operatorul să plece. Colectarea taxelor va rămâne oricum pe capul nostru, iar asta este destul de greu”, a menționat Mirică Dodan, primarul comunei Costuleni.
Primarul din Vlădeni, Cătălin Brânzanu, a menționat că decizia de majorare ar fi putut fi luată de anul trecut. „Eu aș vrea să rămânem la prețul actual și să venim cu scumpirea de la anul. Nicio scumpire nu are simpatizanți, iar asta este destul de clar. Nu este normal ca eu să vin cu penalități la cei care și-au plătit deja taxele. Puteau să vină cu decizia asta în decembrie anul trecut, cu aplicare din 2023 și nu erau probleme”, a spus și Cătălin Brânzanu, primarul comunei Vlădeni. Pe grupul de whatsapp, se conturează propunerea ca majorarea să fie discutată mai pe îndelete și să aibă aplicare din 2024.
Obligați să accepte prețul impus de ADIS
Chiar dacă nu sunt de acord cu majorarea respectivă, primarii ar putea fi obligați de ADIS să accepte condițiile cerute de Edil Industry SRL, În documentele trimise acestora se arată că cei care nu participă la ședință sau nu votează proiectul vor suporta totuși mărirea pentru că se va considera că s-a exprimat acordul tacit. De altfel, primarii și-au exprimat dezacordul față de atitudinea conducerii ADIS, respectiv a președintelui Costel Alexe și a directorului executiv, Răzvan Gheorghiu. Primarii se plâng de faptul că cei din conducerea ADIS, în loc să le reprezinte interesele în fața Edil Industry sunt de fapt pe mână cu reprezentanții operatorului. Pe grupul comun de dezbateri creat pe aplicația ”whatsapp” au existat mai multe replici tăioase la adresa conducerii ADIS și a situației create. La întrebarea unui primar către colegii săi despre ce părere au legat de această majorare de tarif, primarul PNL al comunei Cristești își ironizează proprii șefi. „Avem o părere foarte bună. Suntem de acord cu tot ce propune regimul, ca pe vremea răposatului…” spune Vlad Mihai Pintilii.
Duduita suptprefecta se plimba la cursuri la bucale cu saptamanile pe banii statului si se iubeste tot acolo de zor cu unul cu pulanul la cingatoare . Degeaba a adunat sotul banii din gunoaie ca sa o vada si pe ea pe un scaun mai mare, ca duduita uita de unde a plecat si nu ii mai place sa se uite in urma.