Una dintre cele mai importante solicitări a elevilor de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu“ este aceea de a nu le fi împărțite clasele în mai multe zone ale orașului, ci de a rămâne împreună un lucru cât se poate de firesc în condițiile în care astăzi avem practic o comunitate care luptă să nu fie destrămată. Din acest punct de vedere, consider că o soluție cât se poate de viabilă ar reprezenta-o deschiderea unui dialog între Primăria Iași și Inspectoratul Școlar Județean, pe de o parte, și cele două mari universități din Copou (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”) pe de alta, pentru identificarea unor spații adecvate care pot fi închiriate de îndată și în care elevii să poată urma cursurile în condiții adecvate și împreună și, de preferință, în timpul dimineții.
Elevii și părinții acestora au condamnat prin protestul lor de ieri inclusiv această practică (care nu este nouă) de a muta copiii unor unități școlare în toate zările orașului și să le impună să meargă la ore după-amiaza, după ce „schimbul 1“ eliberează spațiul. Obținem haos nu numai pentru elevii relocați, ci și pentru cei ai școlilor unde sunt îngrămădiți cu forța primii, periclitând grav activitatea didactică.
Iașul este unul dintre cele mai mari centre universitare ale României, iar instituțiile de învățământ superior de aici beneficiază de un patrimoniu vast. Dacă i se cere, sunt sigur că zona universitară poate da o mână de ajutor învățământului preuniversitar și, dincolo de solidaritatea necesară, chiar obține din închiriere resurse financiare suplimentare. Problema este să i se și solicite în mod direct ajutorul, lucru care nu s-a întâmplat până în acest moment, de vreme ce această din urmă soluție nu a fost prezentată nici o clipă ieri în timpul discuțiilor de la Primăria Iași.
Marius BODEA
Senator USR de Iași