@ Un bloc cu 11 etaje construit în proximitatea Lacului CUG 2, ce face parte din cartierul Ideal Residence, realizat de compania Petro Grup, nu respectă proiectul autorizat de către Primăria Iași @ Dezvoltatorul Petru Vicol a construit și vândut 60 de apartamente, deși avea autorizate doar 48 de unități locative @ Cu 25% mai mult @ Proprietarii s-au mutat deja în bloc, au achitat banii lui Vicol, dar imobilul nu există oficial pentru că nu poate fi intabulat @ Vicol a încercat obținerea documentelor necesare intabulării, însă există funcționari care nu au vrut să fie părtași la această ilegalitate @ Apartamentele sunt prea mici, dimensiunile nu respectă standardele minime din Legea Locuinței @ Dezvoltatorul are două variante: fie reia procedura de autorizare de la capăt și obține documentul în mai puțin de 6 luni, fie începe să demoleze pereții apartamentelor din blocul C9 și reface compartimentarea conform proiectului autorizat inițial @ Ar avea cu 12 apartamente mai puțin și ar trebui să scoată din casă 12 familii care i-au achitat deja sume considerabile pentru acele apartamente
După ani buni de haiducie imobiliară, în care fiecare a construit ce a vrut și cum a vrut în acest oraș, sub atenta oblăduire a Mafiei din Primăria Iași, dosarele penale deschise de DIICOT și DNA încep să producă efecte. Unul dintre dezvoltatorii imobiliari favoriți ai epocii Chirica – Harabagiu, Petru Vicol, a rămas „în aer” cu un bloc cu 11 etaje construit în proximitatea Lacului CUG 2. Imobilul, ce face parte din cartierul Ideal Residence, realizat de compania Petro Grup, nu respectă proiectul autorizat de către Primăria Iași. Dezvoltatorul a modificat proiectul de două ori pe parcursul execuției, obținând de fiecare dată autorizarea lucrărilor. Chiar și așa, imobilul C9 din cadrul complexului nu respectă autorizațiile emise de municipalitate și nu poate fi intabulat. Vicol a construit și vândut 60 de apartamente deși avea autorizate doar 48 de unități locative. Cu 25% mai mult! Proprietarii s-au mutat deja în bloc, au achitat banii lui Vicol, dar imobilul nu există oficial. Vicol a încercat obținerea documentelor necesare intabulării, însă există funcționari care nu au vrut să fie părtași la această ilegalitate.
Un apartament în plus pe fiecare etaj
În decembrie 2022, ca din senin, Poliția Locală efectuează un control la complexul Ideal Residence din CUG, construit de omul de afaceri Petru Vicol. La imobilul C9, agentul Gabriel Popa constată că dezvoltatorul a realizat mai multe apartamente decât erau prevăzute în autorizația eliberată de Primăria Iași. Pe fiecare etaj, Petru Vicol construise câte 5 apartamente în loc de 4, câte erau autorizate. În acest fel, blocul C9 avea 60 de apartamente în loc de 48. „Contravenientul SC PETRO GRUP SRL, în calitate de proprietar – executant a efectuat lucrări de construire în Iași, șos. Nicolina nr. 150 la imobilul C9 edificat cu autorizația de construire nr. 898 din 05.10.2016 și 20 din 7.01.2019, nr. 901 din 4.12.2020, respectiv a modificat fațadele stânga/dreapta și a modificat compartimentările interioare la nivelurile parter până la unsprezece, realizând câte cinci unități individuale de locuit în loc de patru pe fiecare nivel, așa cum prevede proiectul anexă autorizației de construire vizat spre neschimbare, fără autorizație de construire.” se menționează în procesul verbal de constatare a contravenției nr. 002067 din 9 decembrie 2022 întocmit de agentul Gabriel Popa de la Poliția Locală.
Polițistul local i-a aplicat firmei Petro Grup o amendă de 20.000 de lei și măsura complementară de „intrare în legalitate prin obținerea autorizației de construire dacă condițiile urbanistice permit acest lucru, în caz contrar aducerea construcției la forma autorizată”.
Modificare proiect în curs de execuție
Așa cum spuneam, controlul Poliției Locale a apărut ca din senin. Spunem asta pentru că la momentul respectiv nu era practic niciun șantier în desfășurare în cartier. Lucrările erau finalizate la toate clădirile, iar proprietarii sunt deja mutați. Însă oficial, pentru clădirea C9 nu fusese încheiat încă proces verbal de recepție la finalizarea lucrărilor, deci teoretic era considerat șantier și putea face obiectul verificărilor. De ce a mers Poliția Locală în control la Petru Vicol?
Cert este că DNA și DIICOT au băgat dihonia în Primăria Iași și în Poliția Locală, frica cea mai mare fiind generată de modul josnic în care primarul Mihai Chirica, fostul viceprimar Gabriel Harabagiu și arhitectul-șef Alexandru Mustiață încearcă să paseze întreaga vină a ilegalităților din ultimii ani în cârca funcționarilor simpli din aceste instituții. Iar acest lucru s-a văzut perfect în cazul lui Vicol. Dezvoltatorul a încercat să intabuleze blocul, însă au fost persoane care nu a vrut să-și asume semnarea în fals a faptului că s-a respectat autorizația de construire. Vicol avea câte un apartament în plus pe fiecare nivel. Nu era ceva care nu putea fi observat cu ochiul liber!
Petru Vicol a încercat apoi să rezolve situația printr-o schemă care, în anii trecuți, era utilizată în mod frecvent de foarte mulți dezvoltatori care nu respectau autorizația: modificare proiect în curs de execuție. Această procedură presupune că modificările la proiect se execută după obținerea autorizației și nu înainte. În cazul Ideal Residence, lucrările erau deja executate, iar funcționarii din Primărie trebuiau să se prefacă că nu știu că blocul este deja construit și că nu respectă proiectul inițial.
S-au speriat și au dat înapoi
În septembrie 2021, Petro Grup depune pentru certificat de urbanism. O lună mai târziu, Primăria îi eliberează certificatul pentru ”modificare proiect autorizat în timpul execuției – corp C9”, fără a specifica faptul că se propun cu 25% mai multe apartamente! În mai 2022, Vicol depune pentru autorizație însă, surpriză!, Primăria îi refuză eliberarea documentului. Cineva s-a speriat și nu vrea să gireze ilegalitatea. I se cer avize suplimentare ce nu erau menționate în certificatul de urbanism și i se specifică, negru pe alb, că documentația nu respectă exigențele minimale prevăzute în Legea locuinței, respectiv dimensiunile unităților locative nu respectă suprafețele minime prevăzute de lege. În august Petro Grup revine cu documentația refăcută și completată solicitând din nou eliberarea autorizației. Așa cum spuneam, cineva nu a vrut să fie părtaș și documentația a rămas blocată. Pentru a se scăpa de presiunile pentru eliberarea documentului ilegal, a fost sesizată Poliția Locală, iar rezultatul controlului a fost o gură de oxigen pentru cei care nu vor să mai fie complici la ilegalitățile din urbanism.
12 familii pot rămâne fără apartamente
Prin constatarea nerespectării autorizației de construire și dispunerea măsurii de intrare în legalitate, toată procedura de autorizare trebuie reluată de la capăt. Certificatul de urbanism și avizele obținute nu mai pot fi folosite. Presiunea se mută pentru o vreme de pe funcționari pe susținătorii și complicii dezvoltatorului care au promis, dar nu au rezolvat eliberarea autorizației. Vicol e ca un hamster în carusel: fuge dar nu înaintează. În acest moment, dezvoltatorul are două variante: fie reia procedura de autorizare de la capăt și obține documentul în mai puțin de 6 luni, fie începe să demoleze pereții apartamentelor din blocul C9 și reface compartimentarea conform proiectului autorizat inițial. Ar avea cu 12 apartamente mai puțin și ar trebui să scoată din casă 12 familii care i-au achitat deja sume considerabile pentru acele apartamente. Termenul de conformare pentru obținerea actelor necesare sau pentru demolarea pereților și refacerea compartimentărilor a fost stabilit pentru data de 1 iulie 2023. Un termen greu de atins în condițiile actuale.
Vinovată este Primăria
Dezvoltatorul Petru Vicol a contestă în instanță amenda primită și procesul verbal de sancționare întocmit de Poliția Locală. Vicol susține că Primăria Iași se face vinovată de situația în care se află deoarece a tergiversat eliberarea unei autorizații de construire care să-i permită aceste modificări. Ce uită să spună Vicol este faptul că el a construit de la bun început nerespectând autorizația și a încercat să obțină documentele de la Primăria Iași post-factum. Iar dovada minciunilor sunt antecontractele de vânzare cumpărare încheiate cu clienții pentru apartamentele din acel imobil, toate fiind încheiate înainte de depunerea cererii pentru modificarea proiectului.
„Solicităm intervenția instanței de judecată în privința anulării procesului verbal corespunzător neregularităților indicate. Vătămarea constă în obligarea subscrisei la plata unei sume colosale, cu titlu de sancțiune, în comtextul în care efectuăm activ demersuri în vederea obținerii autorizației de construire pentru lucrările realizate în cadrul proiectului autorizat. În acest sens arătăm faptul că la data de 20.10.2021 am obținut certificatul de urbanism pentru modificare proiect autorizat cu AC nr. 898/2016 și AC nr. 901/2020, în timpul execuției – corp C9. S-a întocmit și avizat proiectul aferent și a fost depus spre autorizare în două rânduri: cerere nr. 65718/2022 și cerere nr. 91595/2022. La acest moment apreciem că amânarea procedurii de autorizare a modificărilor realizate decurge din colaborarea deficitară a instituției abilitate cu autorizarea lucrărilor. În evaluarea proporționalității sancțiunilor aplicate se cuvine a fi avută în vedere conduita contravenientului. În acest sens, evidențiem faptul că subscrisa a depus diligențe în vederea parcurgerii procedurii de autorizare, iar întârzierea obținerii unui răspuns nu ar trebui să fie imputată sub nicio formă titularului solicitării. Nu contestăm devierea de la planul lucru inițial, însă neindicarea unei vătămări concrete de către agentul constatator și încercarea societății de a introduce modificările proiectului în cadrul legal se configurează drept considerente care pot sta la baza aplicării sancțiunii avertismentului.” precizează Petru Vicol în cererea de chemare în judecată.
Rareș Neamțu
Pe langa asta, ce fain este sa urci 11 etaje, ca domnul Vicol nu a dat drumul la lift! Ca sa nu il strice lumea cand se muta, sau spune ca e vina primariei! Un hot, un nemernic si el si fiul si toata familia.
Cat ați plătit pe imobil și ce suprafata are?
Un hot ordinar. Sa fie tras la răspundere și judecat, bravo celor ce nu vor sa intre în cârdășia hotilor. Oamenilor sa li se plătească daune morale pentru tot ce au pătimit cu nenorociți ăștia!
Ăștia nu construiesc în pădure aceste turnuri. Ce păzește ISC ul, doar șpăgile? Politia locala, babele cu pătrunjel? Era treaba lor sa ii verifice. Cum s a făcut recepția, cu etajele alea în plus? Vânzarea s a făcut fără recepție? Lanțul șpăgilor pare foarte lung, nu se poate face nimic fără complicitatea bugetarilor
Felicitări pentru articol însă calculul este greșit. Un apartament cu două camere este împărțit în câte două cu o cameră. Astfel, în situația actuală, ar trebui să scoată 24 de familii din casă.
Un tigan imputit de la schitu duca, o familie de nemernici!
Nu mai matusa de la judecatorie si unchiul de la parchet…. Se stange latul!